Liberation για Qatargate: Οι υπόγειες διαδρομές του lobbying και ο ρόλος-κλειδί της Παρί Σεν Ζερμέν

Liberation για Qatargate: Οι υπόγειες διαδρομές του lobbying και ο ρόλος-κλειδί της Παρί Σεν Ζερμέν

Δημοσίευμα – βόμβα από τη γαλλική Liberation η οποία προσδίδει νέες διαστάσεις στο πολύκροτο σκάνδαλο Qatargate, καταγράφοντας τη Γαλλία ως πύλη εισόδου και εξόδου του lobbying για λογαριασμό του Κατάρ.

Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι κατά την περασμένη δεκαετία οικοδομήθηκαν ισχυρότερες σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Ντόχα, σημειώνοντας ότι ένα από τα συμβόλαια που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών αφορούσε την εγκατάσταση «σταθμών επιρροής», με κυριότερο την Παρί Σεν Ζερμέν. «Δημόσια πρόσωπα, επικοινωνιολόγοι, λομπίστες… Πολλοί είναι αυτοί που έχουν υποκύψει στο κάλεσμα της καταριανής δωροδοκίας… λαμβάνοντας ακόμα και βαλίτσες με μετρητά», αναφέρει η έρευνα της γαλλικής εφημερίδας.

Ο Μεντβεντόφσκι και η Παρί Σεν Ζερμέν

Ο βασικός πρωταγωνιστής του lobbying του Κατάρ στη Γαλλία ήταν ο 63χρονος πρώην Σύμβουλος Επικρατείας και πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αλεξάντρ Μεντβεντόφσκι, αναλύοντας στη συνέχεια τη σύμβαση του 2017, ως πρώτη προσπάθεια για άρση του αποκλεισμού που είχε επιβληθεί στο Κατάρ από άλλες χώρες του Κόλπου, με τη Γαλλία να πιέζει τότε ώστε «να σταματήσει η διεθνής απομόνωση»,

Από το 2017, η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε -κατά τη Liberation- σε ένα μείγμα ενεργειών που αφορούσε την αναδιαμόρφωση της Εθνοσυνέλευσης και την κινητοποίηση βασικών παραγόντων στον οικονομικών τομέα, οι οποίοι είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό ισχυρές διασυνδέσεις με μετόχους από το Κατάρ.

Όσο για την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος του Παρισιού αποτέλεσε το βασικό όχημα με το οποίο οι μέτοχοι από το Κατάρ θα μπορούσαν να κερδίσουν πανευρωπαϊκή… συμπάθεια αλλά κυρίως επιρροή. Για τον λόγο αυτόν ακολούθησαν πολιτική αφειδούς ξοδέματος χρημάτων στις μεταγραφικές περιόδους.

Η Παρί Σεν Ζερμέν ανήκει από το 2011 στον όμιλο Qatar Sports Investments, με επικεφαλής τον Νάσερ Αλ Κελαϊφί, γεγονός που συνέβαλε ώστε να μετατραπεί η Γαλλία «ως ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια κέντρα επιρροής του Κατάρ».

Η Liberation αναδεικνύει επίσης το ότι η Παρί Σεν Ζερμέν αποτελούσε μέρος του συμβολαίου lobbying που υπεγράφη το 2017 μέσω της πλατφόρμας «Twitter troll farm», η οποία χρησιμοποιείται για να δυσφημήσει τα ΜΜΕ, τους οπαδούς, ακόμη και ορισμένους παίκτες συλλόγων.

Η ιδιαίτερη σύνδεση Παρισιού – Ντόχα

Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ της Γαλλίας και του Κατάρ είναι ισχυρά δομημένοι ακόμη και από την εποχή της προεδρίας Σαρκοζί, σύμφωνα με τη Liberation, ιδίως σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και ο πολιτισμός.

«Δεν πρέπει να αποτελεί τυχαίο γεγονός το ότι η γαλλική κυβέρνηση ήρθε σε ευθεία κόντρα με την αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση για τους κανόνες που διέπουν το lobbying στη Γαλλία», σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Η Liberation καταλήγει τονίζοντας ότι οι καταγγελίες για το Qatargate δεν αφορούν -προς το παρόν- τους Γάλλους ευρωβουλευτές, ωστόσο έχουν γίνει καταγγελίες από πολιτικούς όπως η Μανόν Ομπρί και η Λεϊλά Τσαϊμπί (από την ευρωομάδα της Αριστεράς), που δήλωσαν ότι έχουν προσεγγιστεί από το εμιράτο, αρνούμενες να εμπλακούν…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter