Λιβύη: Έξι δυτικές και αραβικές κυβερνήσεις ζητούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Τρίπολη

Λιβύη: Έξι δυτικές και αραβικές κυβερνήσεις ζητούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Τρίπολη

Έξι δυτικές και αραβικές χώρες απηύθυναν έκκληση χθες Τρίτη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Λιβύη και προειδοποίησαν ότι η συνέχιση των μαχών θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση και την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ θα προσφέρει ευκαιρίες σε εξτρεμιστές.

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκφράζουν τη «βαθιά ανησυχία τους» για τις εχθροπραξίες στα περίχωρα της Τρίπολης.

Η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ είναι, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, ανάμεσα στους κυριότερους υποστηρικτές του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Οι κυβερνήσεις των έξι χωρών απευθύνουν έκκληση να υπάρξει «άμεση αποκλιμάκωση και αναστολή των μαχών» προκειμένου να διευκολυνθεί «η ταχεία επιστροφή στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Υπογραμμίζουν ότι οι συγκρούσεις «έχουν καταστήσει ακόμη πιο επείγουσα την ανθρωπιστική κατάσταση», επιδείνωσαν την κρίση των μεταναστών που περιμένουν στη Λιβύη την ευκαιρία για να αναχωρήσουν προς την Ευρώπη και εκτιμούν ότι εξτρεμιστικά κινήματα μπορεί να επωφεληθούν από το κενό ασφαλείας.

Οι έξι χώρες παράλληλα καλούν «όλα τα μέρη της σύρραξης στην Τρίπολη να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους τρομοκράτες αυτούς ή πρόσωπα που έχουν συμπεριληφθεί [στους καταλόγους] της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ». Όσοι είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση περαιτέρω αστάθειας στη Λιβύη «πρέπει να λογοδοτήσουν», προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση.

Σχεδόν 1.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη της επιχείρησης ευρείας κλίμακας των δυνάμεων του Χάφταρ για να αποσπαστεί η Τρίπολη από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter