Λιβύη: Ο στρατάρχης Χάφταρ κατά ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για μεροληψία

Λιβύη: Ο στρατάρχης Χάφταρ κατά ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για μεροληψία

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ο Γασάν Σαλάμε, έχει μετατραπεί σε «μεσολαβητή που μεροληπτεί», κατήγγειλε ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της Κυρηναϊκής, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της le Journal du dimanche (JDD).

Την 21η Μαΐου, ο Σαλάμε προειδοποίησε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η Λιβύη «βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου». Ο λιβανέζος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι οι μάχες στα νότια προάστια της Τρίπολης, στις οποίες αναμετρώνται ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ και παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), μπορεί να «οδηγήσουν στον μόνιμο διχασμό της χώρας».

«Τη διαίρεση της Λιβύης ίσως να την θέλουν οι αντίπαλοί μας. Ίσως να τη θέλει επίσης ο Γασάν Σαλάμε», δήλωσε ο Χάφταρ στην εφημερίδα. «Αλλά όσο ζω, δεν πρόκειται να γίνει», πρόσθεσε.

«Ο κ. Σαλάμε έχει πολλαπλασιάσει τις ανεύθυνες δηλώσεις. Δεν είναι όπως πριν, άλλαξε. Από έντιμος και αμερόληπτος μεσολαβητής, μετατράπηκε σε διαπραγματευτή που μεροληπτεί. Οι δηλώσεις του είδους αποκαλύπτουν ότι υπάρχει κοινή άποψη μεταξύ όσων μιλάνε για κατάτμηση και συγκρούσεις μεταξύ φυλών. Όμως, για ακόμη μια φορά, αυτή η διαίρεση είναι αδύνατη, διότι οι Λίβυοι θα παραμείνουν ενωμένοι, ο λαός στη Λιβύη θα παραμείνει ένας. Όλα τα υπόλοιπα δεν είναι παρά χίμαιρες», πρόσθεσε ο στρατάρχης.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος και τις συγκρούσεις για την εξουσία ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν η καθεμιά τον δικό της νόμο μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, όταν ξέσπασε εξέγερση και ακολούθησε δυτική στρατιωτική επέμβαση.

Στη μάχη για την Τρίπολη από την 4η Απριλίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 510 άνθρωποι, άλλοι 2.500 έχουν τραυματιστεί, 80.000 έχουν εκτοπιστεί, ενώ χιλιάδες μετανάστες έχουν παγιδευτεί σε κέντρα κράτησης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ορισμένα νότια προάστια έχουν ισοπεδωθεί. Σχολεία έχουν κλείσει, οικογένειες έχουν χωριστεί στη μια και στην άλλη πλευρά του μετώπου, ενώ οι διακοπές της ηλεκτροδότησης είναι συχνές.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter