Λιμάνι στους 243 πρόσφυγες του πλοίου Ocean Viking προσφέρει η Γαλλία

Λιμάνι στους 243 πρόσφυγες του πλοίου Ocean Viking προσφέρει η Γαλλία

Το πλοίο Ocean Viking, με 243 μετανάστες και πρόσφυγες, κατευθύνεται προς το γαλλικό λιμάνι της Μασσαλίας, καθώς σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο κυβερνήτης του πλοίου -το οποίο ανήκει στη γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranée- έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση, μετά την άρνηση της κυβέρνησης της Ρώμης να προσφέρει ασφαλές λιμάνι.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, το πλοίο αναμένεται να φτάσει στη Μασσαλία την Πέμπτη. Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτει η εφημερίδα, ανακοίνωσε ήδη ότι θα επιτραπεί η αποβίβαση όλων των μεταναστών και προσφύγων, «διότι όλοι δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο».

Την Τρίτη το πρωί, το πλήρωμα του Ocean Viking είχε απευθύνει νέα έκκληση για άμεση διάθεση ενός ιταλικού λιμανιού, υπογραμμίζοντας ότι στους διασωθέντες που μεταφέρει το πλοίο συμπεριλαμβάνονται 55 ανήλικοι, εκ των οποίων 43 είναι ασυνόδευτοι. Το μικρότερο παιδί είναι ηλικίας μόλις τριών ετών.

«Μετά τη σιωπή της Ιταλίας, ζητάμε από τις γαλλικές ναυτικές αρχές να ορίσουν ένα λιμάνι για τους 234 επιζώντες του #Ocean Viking» ανέφερε η ΜΚΟ σε ένα tweet.

Τις προηγούμενες ημέρες, όταν πάνω από 1.000 πρόσφυγες περίμεναν σε πλοία στα ιταλικά χωρικά ύδατα να τους δοθεί άδεια αποβίβασης, ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι είπε ότι την ευθύνη για τους μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα την έχουν οι χώρες υπό τη σημαία των οποίων πλέουν τα ανθρωπιστικά πλοία, εν προκειμένω  της Γερμανίας και της Νορβηγίας.

Στο μεταξύ περισσότεροι από 500 άνθρωποι, οι οποίοι κινδύνευαν στη θάλασσα σύμφωνα με τη ΜΚΟ Alarm Phone, διασώθηκαν από τις ιταλικές αρχές και αποβιβάστηκαν στη Σικελία, δήλωσε η νομάρχης των Συρακουσών Τζουζέπα Σκαντούτο.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, περισσότεροι από 88.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αφρικανικές ακτές από την 1η Ιανουαρίου.

Πηγή: Domani, Euronews

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter