Από τη μια τα πανηγύρια και από την άλλη η ζοφερή πραγματικότητα: Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο τρόπος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διοχετεύει κοινοτικό χρήμα σε λίγους και ημετέρους. Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παπαθανάσης πανηγυρίζει σε μια προσπάθεια να κρύψει την ανεπάρκεια και την ανικανότητα του οικονομικού επιτελείου που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να χειριστεί αυτό τον πακτωλό χρήματος. Νέα αφορμή για κυβερνητικά πανηγύρια αποτέλεσε το σχέδιο αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης που κατατέθηκε μέσα στην εβδομάδα. Η Ελλάδα πανηγυρίζει γιατί εισπράττει κοινοτικό χρήμα.
Οι πανηγυρτζίδικες δηλώσεις έχουν μία σταθερά. Είμαστε στους πρώτους σε απορροφητικότητα των κονδυλίων. Το όλο πανηγυρτζίδικο κλίμα σιγοντάρουν και τα στελέχη της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (DG ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λικ Τολονιά, ο οποίος ανέφερε: «Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα χώρες με τις μεγαλύτερες εκταμιεύσεις».
Στο ίδιο πανηγυρτζίδικο κλίμα ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ορέστης Καβαλάκης διευκρίνισε: «Είμαστε στην έκτη θέση ως ποσοστό απορρόφησης». Ομως ο Ορ. Καβαλάκης προσπάθησε να μην απολέσει τη σοβαρότητά του. Παράλληλα μας πληροφόρησε ότι οι πληρωμές έχουν φτάσει σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ, όταν οι εκταμιεύσεις (δάνεια και επιχορηγήσεις) από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα στις αρχές Μαΐου έχουν προσεγγίσει τα 23,1 δισ. ευρώ κι αυτό όπως είπε αντιστοιχεί στο 59% του συνολικού πακέτου που αφορά στην Ελλάδα (18,22 δισ. δάνεια και 17,72 δισ. επιχορηγήσεις). Οπως λοιπόν παραδέχτηκε ο καθ’ ύλην αρμόδιος η Ελλάδα έχει εισπράξει 23,1 δισ. ευρώ και έχει διαθέσει στην ελληνική οικονομία κάτι λιγότερο από 10 δισ. ευρώ. Εύκολα λοιπόν προκύπτει το συμπέρασμα ότι έχουν παρακρατηθεί 13 δισ. ευρώ που βρίσκονται στον φουσκωμένο κρατικό κορβανά αλλά αναζητούνται από την πραγματική οικονομία.
Τι συμβαίνει με τα ορόσημα;
Το περίεργο είναι ότι τα στελέχη του Ταμείου Ανάκαμψης βλέπουν τις εκταμιεύσεις, αλλά αρνούνται να ελέγξουν και να διαπιστώσουν τι γίνονται αυτά τα χρήματα που εκταμιεύονται από τον κοινοτικό κορβανά και καταλήγουν στο φουσκωμένο ελληνικό ΑΕΠ, χωρίς να διοχετεύονται στην ελληνική οικονομία. Εδώ εισέρχεται η άλλη μεγάλη προβληματική.
Είναι γνωστό ότι οι εκταμιεύσεις συνδέονται με τα ορόσημα που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενο. Οπως ανέφερε ο Ορ. Καβαλάκης, «έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα 113 ορόσημα και στόχοι». Ομως οι στόχοι και τα ορόσημα που έχουν τεθεί ανέρχονται συνολικά σε 471, τα οποία συνδέονται με εκταμιεύσεις συνολικού ύψους περίπου 17 δισ. ευρώ. Οπως εύκολα συνάγεται, ενώ η Ελλάδα έχει εισπράξει το 59% από το συνολικό ποσό των 35,94 δισ. ευρώ, έχουμε εκπληρώσει μόλις το 24% των υποχρεώσεών μας, αν και υπολείπονται μόλις 18 μήνες για την ολοκλήρωση του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Αρα από το 2021, όταν εκκίνησε το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», μέχρι και σήμερα, τριάμισι χρόνια δηλαδή, έχουμε καταφέρει –σύμφωνα με την ομολογία του καθ’ ύλην αρμοδίου– να εκπληρώσουμε μόλις 113 ορόσημα και στους επόμενους 18 μήνες θα πρέπει να εκπληρώσουμε 358 ορόσημα. Κατ’ ουσίαν, η ανικανότητα των κυβερνητικών στελεχών εγείρει κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων και επιστροφής τους. Τότε τα σημερινά πανηγύρια τόσο των Ελλήνων κυβερνητικών παραγόντων όσο και των κοινοτικών στελεχών θα μετατραπούν σε κλαυθμούς και οδυρμούς.
Αλλωστε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο έχει ήδη στείλει το μήνυμα από τον Φεβρουάριο: «Οι προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης είναι άκαμπτες». Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπό το βάρος της αποτυχίας της ελπίζει να υπάρξει παράταση της τάξης των 12-18 μηνών, κάτι που αναμένεται να επικυρωθεί ή να απορριφθεί τον ερχόμενο μήνα.
Τροφή στην αισχροκέρδεια
Από την άλλη, υπάρχει η καρτελοποίηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία παράγει αισχροκέρδεια κι έτσι φουντώνει ο πληθωρισμός της απληστίας με θύματα τα ελληνικά νοικοκυριά και τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας, τους μικρομεσαίους δηλαδή. Αυτό βέβαια δεν πτοεί τους αδίστακτους κυβερνητικούς παράγοντες να στήσουν ακόμη μια πομφόλυγα παραπληροφόρησης, για να κρύψουν το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ποσών που αφορούν το σκέλος των δανείων θα κατευθυνθεί στους λίγους και ημετέρους της «Μαξίμου ΑΕ».
Το παραμύθι που διαχέεται είναι ότι «πάνω από το 50% των δανειακών συμβάσεων, ως αιτήσεις, αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Κρύβουν όμως ότι για τους μικρομεσαίους δεν θα διατεθούν περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η μεγάλη πίτα των υπολειπόμενων 15,5 δισ. θα πάει σε λίγους μεγάλους παίκτες.
Στην Ευρωβουλή οι αλχημείες
Η «κυβερνητική απάτη» με το Ταμείο Ανάκαμψης και το πώς διαχειρίζεται τα χρήματα έχει αποκαλυφθεί από το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Ιδεών και Πολιτικών ΕΝΑ. Στη μελέτη του «Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας: Η ελληνική περίπτωση», η οποία έχει κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή Νικόλαο Φαραντούρη και αφορά τη διαχείριση μέχρι τις 31.10.2024, αποκαλύπτει:
Η λογιστική απορρόφηση των συνολικών πόρων του σχεδίου υπολογίζεται σε 37%, ενώ η πραγματική απορρόφηση είναι 26%.
Η συνολική απορρόφηση από τα υπουργεία υπολογίζεται σε 31,51% .
Πολλά έργα που έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται είναι χαμηλής ποιότητας και ανύπαρκτου οικονομικού αποτελέσματος, όπως για παράδειγμα οι δράσεις τύπου voucher, οι οποίες δεν απαιτούν κανένα σχεδιασμό, φέρνουν «εύκολες» δαπάνες και τις περισσότερες φορές εξαντλούνται σε προμήθειες αμφίβολης σκοπιμότητας.
Διαβάστε επίσης
«Δεν υπάρχει συμφωνία»: Η Ρωσία διαψεύδει τις πληροφορίες για συνάντηση με Ουκρανία στο Βατικανό
Μερτς προς Ισραήλ: «Να επιτραπεί χωρίς καθυστέρηση η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα»
Το Bitcoin σπάει για πρώτη φορά το φράγμα των 105.000 δολαρίων
Bitcoin: Έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 100.000 δολαρίων