Λιμοκτονεί το Κέρας της Αφρικής – Πορεία στην Ουάσιγκτον για το κλίμα

Λιμοκτονεί το Κέρας της Αφρικής – Πορεία στην Ουάσιγκτον για το κλίμα

Η κλιματική αλλαγή καθιστά την ξηρασία και τις ανθρωπιστικές καταστροφές χειρότερες στο Κέρας της Αφρικής, προειδοποίησε σήμερα η Oxfam εν όψει της μεγάλης πορείας για το κλίμα που προγραμματίζεται στην Ουάσινγκτον με την ευκαιρία των 100 ημερών διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αιθιοπία, την Κένυα και τη Σομαλία κινδυνεύουν από τον λιμό εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων ξηρασιών, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), με τη Σομαλία να κινδυνεύει να πληγεί από δεύτερο λιμό σε διάρκεια έξι ετών.

«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικό και τρέχον πρόβλημα στην ανατολική Αφρική. Αυτό που συνέβαινε παλιά μία φορά στα χρονικά, τώρα συμβαίνει ολοένα και συχνότερα», δήλωσε ο Νικ Τρικς, περιφερειακός διευθυντής της Oxfam.

«Για πρώτη φορά δεκάδες καμήλες και γαϊδούρια, που γενικά είναι ζώα που ζουν σε σκληρές συνθήκες, πεθαίνουν και δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις ζωές των κτηνοτρόφων», πρόσθεσε.

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στην Πορεία για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Ουάσινγκτον και ελπίζει να έχει την ίδια επιτυχία με την αντίστοιχη πορεία που είχε πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη το 2014 με τη συμμετοχή 300.000 ανθρώπων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον προηγούμενο μήνα ένα διάταγμα, το οποίο ακυρώνει τη νομοθεσία που είχε υιοθετήσει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μια μικρή ομάδα ακτιβιστών στην παράκτια πόλη Κιλίφι της Κένυας θα πραγματοποιήσουν πορεία την ίδια ώρα που θα γίνει αυτή στην Ουάσινγκτον, ενώ και άλλες κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ελλάδα, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Ουγκάντα και τη Ζάμπια.

Η ανατολική Αφρική είναι αντιμέτωπη με την τρίτη χρονιά πολύ περιορισμένων βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με μεγαλύτερες από το κανονικό θερμοκρασίες, μια τάση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με την Oxfam.

Την τελευταία δεκαετία επτά χρονιές σημειώθηκε χρόνια ξηρασία στην ανατολική Αφρική, πρόσθεσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter