Λιμουζίνες και παλάτια με τα λεφτά που τους «κούρευε» η Πειραιώς

Λιμουζίνες και παλάτια με τα λεφτά που τους «κούρευε» η Πειραιώς

Τέσσερις από τις πιο γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες της Ελλάδας ζούσαν μέσα στη χλιδή αγοράζοντας λιμουζίνες και διασκεδάζοντας σε παλάτια την ίδια ώρα που η Τράπεζα Πειραιώς τους κούρευε τα ήδη «κοκκινισμένα» δάνεια σε εξευλιτικά επίπεδα.

Οι άνθρωποι αυτοί αγόραζαν πλοία και σπορ αυτοκίνητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ, γλεντούσαν σε παλάτια, εμφανίζονταν ως φιλάνθρωποι ενώ κάθε φορά που έβγαιναν σε… «γκλάμορους» μέρη οι φωτογραφίες τους γέμιζαν τα lifestyle περιοδικά.

Όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Οι πλούσιες αυτές οικογένειες δεν πλήρωναν τα δάνειά τους και έτσι όχι μόνο έγιναν κόκκινα αλλά στο τέλος τα πήραν πίσω μέσω εταιρείας συμφερόντων του ομίλου Λογοθέτη για… ψίχουλα.

Η μεγάλη έρευνα του Documento της Κυριακής έφερε στο φως όλες τις σκοτεινές πτυχές του σκανδαλώδους τρόπου με τον οποίο η Τράπεζα Πειραιώς μέσω εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη αφού αρχικά «καθάρισε» ανώτατα τραπεζικά στη συνέχεια απέκτησε (ως αντάλλαγµα;) ένα πανίσχυρο χαρτοφυλάκιο της ίδιας τράπεζας µε «κόκκινα» δάνεια.

Στο χαρτοφυλάκιο αυτό λοιπόν εντοπίζονται και τα δάνεια μισού δισ. των τεσσάρων αυτών εφοπλιστικών οικογενειών.

Αγόραζε Ferrari αλλά δεν πλήρωνε δάνεια

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση είναι της εφοπλιστικής οικογένειας Λεντούδη. Το 2008 δανείστηκε 130 εκατ. δολάρια και τελικά κατέληξε το 2015 όχι μόνο “καθαρίσει” απ’ το κόκκινο δάνειο πληρώνοντας 11,1 εκατ. δολάρια αλλά και να κρατήσει τρία πλοία.

Την ίδια ώρα όμως που δεν πληρώνει το δάνειό του εμφανιζόταν να αγοράζει πανάκριβα συλλεκτικά και σπορ αυτοκίνητα. Ο Κρίτων Λεντούδης είναι γνωστός στους χώρους της λεγόμενης “σόουμπιζ” ως συλλέκτης αυτοκινήτων. Τη στιγμή λοιπόν που «κουρεύονται» τα δάνειά του δεν διστάζει να αγοράσει μια Bugatti αξίας 1,2 εκατ. ευρώ. Εκτός αυτού η εταιρία του εφοπλιστή, εμφανίζεται να παραγγέλνει τα τελευταία δύο χρόνια τάνκερ υψηλής τεχνολογίας τα οποία κοστίζουν σχεδόν 300 εκατ. δολάρια συνολικά.

«Καπετάνιος» της καλής ζωής

Η οικογένεια Τσάκου είναι μια από τις πιο ισχυρές εφοπλιστικές οικογένειες στον ναυτιλιακό κόσμο. Όμως και αυτή φαίνεται να «εξυπηρετήθηκε» στην υπόθεση που αποκάλυψε το Documento. Την ίδια στιγμή βέβαια που χρώσταγε εκατομμύρια ευρώ συνέχιζε να ζει την… καλή ζωή και να αγοράζει… βαπόρια.

Το 2008 μέσω διαφόρων εταιρειών συμφερόντων του, ο όμιλος Τσάκου παίρνει δάνεια που ξεπερνούν συνολικά τα 63 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία του ομίλου Λογοθέτη έρχεται το 2015, αγοράζει τα κόκκινα δάνεια και τελικά τα πουλάει πίσω στις εταιρείες – οφειλέτες συμφερόντων του ομίλου Τσάκου. Η τιμή; Μόλις…19 εκατ. ευρώ.

Μια άλλη περίπτωση δανειοδότησης σχετίζεται με μπίζνες ακινήτων και πλοίων.

Εν συντομία, εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Τσάκου παίρνουν δάνεια τουλάχιστον 56 εκατ. ευρώ τα οποία καταλήγουν πάλι πίσω τους έναντι… 18 εκατ. ευρώ.

Τη στιγμή που γίνονται όλα αυτά, μέλη της οικογένειας συνεχίζουν να ζουν πλουσιοπάροχα. Ένα απ΄αυτά, ο Αλέξανδρος Τσάκος όταν το δάνειο «κοκκίνιζε» έκανε τριήμερο γλέντι για τον γάμο του. Αυτός έγινε στο Πατριαρχείο, αφού η οικογένεια Τσάκου θεωρείται ευεργέτης του, ενώ όπως έγραψαν τότε τα lifestyle εντυπα, δεν ήταν μόνο κομψός αλλά γκλάμορους. Η νύφη έφτασε στην εκκλησία με μια συλλεκτική Rolls Royce, ενώ ακόμη και οι μπομπονιέρες ήταν πορσελάνινες.

Το γλέντι μάλιστα έγινε στο πρώην παλάτι και νυν πολυτελές ξενοδοχείο «Ciragan Palace», ενώ τη δεξίωση πλαισίωσε με τη φωνή της μια σοπράνο.

Ο φιλάνθρωπος με το κόκκινα δάνειο

Ο Γιώργος Π. Λαιμός, εκτός από εφοπλιστής είναι και μουσικός. Οραματίζεται, λέει ο ίδιος, «ένα παγκόσμιο νόμισμα που σαν μονάδα θα είχε την αγάπη και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο», κύριο χαρακτηριστικό του δηλαδή είναι η… φιλανθρωπία.

Ταυτόχρονα όμως εμφανίζεται να έχει ωφεληθεί και αυτός κάτι εκατομμύρια ευρώ. Το 2008 πήρε ένα δάνειο ύψους 42 εκατ. ευρώ για το οποίο τελικώς «καθαρίζει» το 2015 πληρώνοντας στην εταιρεία του Λογοθέτη – που είχε πάρει στο ενδιάμεσο το “κόκκινο δάνειο” 7,8 εκατ. ευρώ.

Χλιδάτος γάμος και από πίσω… χρωστούμενα

Το 2018 τα ιλουστρασιόν περιοδικά και τα ανάλογου περιεχομένου σάιτ έσπευσαν στο Ekali Club για να καταγράψουν εικόνες από τον χλιδάτο γάμο του εφοπλιστή Παναγιώτη Μαδιά.

Η γνωστή εφοπλιστική οικογένεια λίγα χρόνια νωρίτερα από τα πολυτελέστατα γεύματα και τα τραγούδια που ερμήνευσε ο ίδιος ο Αντώνης Ρέμος στο… prive γάμο, «καθάριζε» και αυτή από κατακόκκινο δάνειο.

Και όχι από ένα δάνειο λίγων χιλιάδων ευρώ αλλά για ένα δάνειο ύψους 72 εκατ. δολαρίων που σχετιζόταν μάλιστα και με πλοίο. Αυτό λοιπόν έφτασε η οικογένεια Μαδιά να το… «ξεχρεώσει» το 2014 πληρώνοντας κάπου στα 10,5 εκατ. δολάρια στην εταιρεία του ομίλου Λογοθέτη. 

Διαβάστε επίσης: Χλιδάτοι και φιλάνθρωποι εφοπλιστές με δανεικά και αγύριστα (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter