Παραμονές των εκλογών του 2019 και το μιντιακό τοπίο με προεξάρχουσα την πρώην τότε γγ του υπουργείου Πολιτισμού ξιφουλκούσε για τον ανενεργό ανελκυστήρα στην Ακρόπολη και χλεύαζε την αιτιολογία των υπευθύνων ότι αναμένουν έναν ανταλλακτικό από το εξωτερικό για να λειτουργήσει. Όντως δεν εξυπηρετούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά ήταν γνωστή η τραγική κατάστασή του και σ’ αυτό πάτησε η εργαλειοποίησή του από το «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο λογικής».
Ακριβώς έξι χρόνια μετά η Λίνα Μενδώνη παραδέχτηκε σήμερα (21/5/2025) σε τηλεοπτικό σταθμό ότι ο καινούργιος ανελκυστήρας που εγκαταστάθηκε αμέσως μόλις ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο το καλοκαίρι του 2019 δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επισκεπτών με κινητικά προβλήματα. Στο σκοτάδι είχαν κρατήσει τα μέχρι τότε προβλήματα που έφερε στο φως το Documento στην έντυπη έκδοσή του στις 11/5/2025 και προκάλεσε σειρά ερωτήσεων στη Βουλή από την αντιπολίτευση.
Ο ανελκυστήρας που τοποθετήθηκε με χορηγία τελικά, όπως παραδέχτηκε ιταμά η υπουργός Λ. Μενδώνη, «ήταν προγραμματισμένος για 200 δρομολόγια». Τοποθετήθηκε το 2020 και χθες ανέφερε ότι τόσες ήταν οι ανάγκες τότε στην Ακρόπολη. Θέλει να μας πει δηλαδή ότι μέσα σε μια πενταετία όλα άλλαξαν και πως ο αρμόδιος υπουργός τον τοποθέτησε με κοντόφθαλμη μικροπολιτική λογική καθώς ο στόχος του θα έπρεπε να ήταν μακροπρόθεσμος και να προσελκύει περισσότερους επισκέπτες στο νο1 μνημείο διεθνούς ακτινοβολίας στη χώρα. Είναι ντροπή και θα έπρεπε να ντρέπεται.
«Ο ανελκυστήρας, όπως και στις πολυκατοικίες που ζούμε, είναι μηχάνημα. Το μηχάνημα, λοιπόν, όταν έχει υπερβολική χρήση βεβαίως υφίσταται ζημίες» πρόσθεσε επίσης. Θα έπρεπε να κοκκινίζει όταν οργάνωσε τέτοιου μεγέθους συκοφαντική εκστρατεία για τον προηγούμενο ανελκυστήρα που όντως ήταν «αρχαίος» και κακοσυντηρημένος και δεν μπορούσε να αντέξει στις νέες συνθήκες. Αυτή η ίδια όμως έπρεπε να είχε μεριμνήσει πρώτη κι όχι να έρχεται σαν τιμητής μετά την αποκάλυψη του προβλήματος. Διότι πρώτο μέλημα για την υπουργό Μενδώνη ήταν να εξασφαλίσει πώς θα εξυπηρετήσει τα χοντρά πορτοφόλια που θα επισκεφτούν το μνημείο με ξεναγήσεις εκτός ωραρίου (όπως το πάρτι με τους ινδούς επιχειρηματίες) και θα ιδιωτικοποιήσει μέχρι και τη φύλαξη του χώρου, τα εισιτήρια κ.λπ. Τα προβλήματα όμως παρέμεναν και διογκώνονταν. Προτεραιότητες ήταν αυτές.
Και επιστρέψαμε στο ίδιο σημείο που κατήγγειλε το 2019: «Είναι θέμα συντήρησης διότι με την υπερβολική χρήση και θέλουμε ανταλλακτικά από το εξωτερικό. Ήρθε η κατασκευαστική εταιρεία, η ιταλική που το κατασκεύασε, δεν μπόρεσε να το αποκαταστήσει, διότι από την υπερβολική χρήση, επαναλαμβάνω, η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη και χρειάζεται χρόνο προκειμένου να είναι ασφαλής η άνοδος». Μόνο που η Λίνα Μενδώνη είναι πια πολιτική υπεύθυνη για τον ανελκυστήρα. Αν δε φροντίσει να καταγγείλει την «εργαλειοποίηση» ενός προβλήματος, όπως το συνηθίζει να περνά στην αντεπίθεση, θα είναι χίλιες προκλητικό και ντροπιαστικό για μια υπουργό που έχτισε μεταξύ άλλων την καριέρα της στην εργαλειοποίηση ακριβώς του ίδιου προβλήματος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε επίσης
Ακρόπολη: Για τη Μενδώνη φταίει το Ζάππειο για το σόου με τα Drones – Μιλάει για… ψευδαισθήσεις