Λινού: Με συνωστισμό σε σχολεία και Μέσα Μεταφοράς αυτονόητη η πολύ μεγάλη διασπορά του κορονοϊού

Λινού: Με συνωστισμό σε σχολεία και Μέσα Μεταφοράς αυτονόητη η πολύ μεγάλη διασπορά του κορονοϊού

Τη μείωση συνωστισμού σε σχολεία, μέσα μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, εστίαση και ψυχαγωγία ανέδειξε ως ουσιαστικό μέτρο κατά της πολύ μεγάλης διασποράς του κορονοϊού, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού

Μιλώντας στο OPEN, η κ. Λινού δήλωσε ότι είναι άμεση η ανάγκη να εγκαταληφθούν τα τιμωρητικά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων και να εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα σε όλο τον πληθυσμό.

«Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή», είπε η κυρία Λινού, «αυτή τη τη στιγμή παίρνουμε μέτρα για τη “μειονότητα” του πληθυσμού, ενώ η πλειονότητα … δεν έχει καμία υποχρέωση τήρησης μέτρων».

«Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κοντινή επαφή των ανθρώπων, υπάρχει μελέτη-σύνοψη 172 προηγούμενων μελετών που δείχνει ότι ο κίνδυνος όταν βρισκόμαστε σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου, είναι 5,5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το να είμαστε σε μεγαλύτερη απόσταση, είναι υπερπενταπλάσιος», είπε η Αθηνά Λινού.

Ωστόσο, «εμείς επιτρέπουμε γενικώς συνωστισμό, σε απόσταση κάτω του ενός μέτρου: στα εστιατόρια, στα γυμναστήρια, στους κινηματογράφους, για τους εμβολιασμένους. Και εκεί υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσουν. Το επιτρέπουμε και στα σχολεία εξ ορισμού και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι επόμενο και αυτονόητο ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά», όπως υπογράμμισε.

Κατά την ίδια πρέπει να μειωθεί το ποσοστό κάλυψης (σ.τ.σ. πληρότητας) σε όλους τους χώρους που επιτρέπεται να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι, να αυξηθεί η τηλεργασία, ενώ πρέπει να γίνει κάτι και με τα σχολεία, γιατί «ελάχιστα παιδιά θα νοσήσουν, αλλά μεταφέρουν τη νόσο σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους δημιουργώντας φαύλο κύκλο». Μία «εστία» με εμβολιασμένους που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό μπορεί να βρίσκεται δίπλα σε μία εστία ανεμβολίαστων που κατά τα άλλα θεωρούν ότι τηρούν τα μέτρα, όπως εξήγησε.

Τάχθηκε εξάλλου υπέρ της επαναφοράς των τεστ και στους εμβολιασμένους, παράλληλα με καμπάνια που θα τονίζει ότι και αυτοί αν βγουν θετικοί θα πρέπει να απομονωθούν, «εγώ μέρα παρά μέρα κάνω self-test» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι σωτήριο το να προσπαθήσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές κοντινής απόστασης και χωρίς μάσκα μεταξύ ανθρώπων. Αντί αυτό να γίνει απαγορεύοντας σε ανθρώπους να μπαίνουν π.χ. σε σούπερ μάρκετ, μπορεί να επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ να λειτουργούν 24ωρο, να ενθαρρύνονται οι άνθρωποι να πηγαίνουν τις ώρες με λιγότερη κίνηση. Είναι λογικό. Τα ακραία μέτρα, τα τιμωρητικά μέτρα, στη Δημόσια Υγεία δεν δουλεύουν».

«Από την άλλη, όταν ένας άνθρωπος λόγω της δουλειάς του είναι αναγκασμένος να είναι σε κοντινή επαφή με πολλούς (π.χ. ένας ΩΡΛ ή ένας οδοντίατρος), δεν μπορεί να βρεθεί σε απόσταση 1,5 μέτρου. Εκεί είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός. Πρώτα για την προστασία του εργαζόμενου, μετά για την προστασία των πελατών του».

Πηγή: www.rosa.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter