Λινού: Μεγάλο λάθος να μην γίνεται η δεύτερη δόση – H μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική

Λινού: Μεγάλο λάθος να μην γίνεται η δεύτερη δόση – H μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική

Την αναγκαιότητα να ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός επισήμανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού προκειμένου να υπάρχει θωράκιση απέναντι στην νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Η καθηγήτρια μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο MEGA εμφανίστηκε καθησυχαστική για την προστασία των εμβολιασμένων απέναντι στο νέο στέλεχος, ωστόσο, σημείωσε ότι «είναι μεγάλο λάθος να μην γίνεται η δεύτερη δόση. Αυτό το λάθος έγινε στη Βρετανία. Έκαναν σε πολλούς ανθρώπους την πρώτη δόση, άργησαν τη δεύτερη και τους πρόλαβε η μετάλλαξη», τόνισε ενώ σχετικά με το Ισραήλ ανέφερε πως υπάρχει έξαρση αλλά όχι τόσο μεγάλη. «Έχουν κρούσματα και βιάζονται να προστατευτούν κι από αυτά παίρνοντας μέτρα, κι αυτό είναι ένα παράδειγμα και για εμάς».

Όπως σημείωσε, «για ένα μεγάλο ποσοστό των εμβολιασμένων προστατεύει πλήρως και για ένα μικρότερο προστατεύει πλήρως ως προς τη σοβαρή νόσηση. Ένα 80% με τα mRNA εμβόλια και ένα 60% από τα υπόλοιπα εμβόλια προστατεύεται πλήρως ώστε να μην κολλήσει.» Συμπλήρωσε δε πως πρόκειται για μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική.

Από την μετάλλαξη Δέλτα κινδυνεύουν «κυρίως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να νοσήσουν. Θα λέγαμε ότι είναι ίσως πιο επιθετικό γιατί εισάγεται στα νοσοκομεία μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων από αυτούς που νοσούν σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα». 

Παράλληλα, επισήμανε ότι «είναι επικίνδυνο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να απολαύσουν πράγματα στις διακοπές τους χωρίς να είναι ασφαλή».

Αναφερόμενη, τέλος, στην «κάρτα ελευθερίας» για νέους 18-25 ετών που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, η κυρία Λινού υποστήριξε ότι «κάθε κίνητρο είναι χρήσιμο». Ωστόσο, όπως είπε, η επιβράβευση δίνεται μετά την πρώτη δόση, πράγμα που δεν εξασφαλίζει την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

«Δίνεται αυτό το ποσό μετά την πρώτη δόση κι αυτό με ανησυχεί, γιατί η πρώτη δόση δεν προστατεύει παραπάνω από 30%. Έπρεπε να περιμένουμε να δώσουμε τα χρήματα στα παιδιά 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση», σημείωσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter