Λινού: Τα ποσοστά εμβολιασμών είναι χαμηλά, αλλά πολλοί περιμένουν ένα μήνα για την πρώτη δόση

Λινού: Τα ποσοστά εμβολιασμών είναι χαμηλά, αλλά πολλοί περιμένουν ένα μήνα για την πρώτη δόση

Για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στους εμβολιασμούς αναφέρθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού δίνοντας μια διαφορετική εικόνα για την εξέλιξη και τα προβλήματα της επιχείρησης «Ελευθερία».

Όπως επισήμανε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1, τα ποσοστά εμβολιασμών είναι πολύ χαμηλά , προσθέτοντας ότι εκείνο που την ανησυχεί πιο πολύ είναι το αν υπάρχουν άμεσα δόσεις για όλους. «Το να λέμε ότι δεν προσέρχονται οι άνθρωποι -που δεν προσέρχονται και πρέπει να το συζητήσουμε- και την ίδια ώρα άλλοι περιμένουν στην ουρά ένα μήνα να κάνουν την πρώτη δόση, δεν σημαίνει ότι έχουμε την άνεση να τους εμβολιάσουμε όλους άμεσα. Περιμένω να δω πότε θα μπορέσουμε αντί για 100.000 δόσεις την ημέρα (δεν έχει σημασία σε ποιους και πού κατοικούν) να φτάσουμε τις 150.000, 200.000 δόσεις. Για να προλάβουμε», τόνισε η ίδια.

Όπως διευκρίνισε, ο αριθμός των άνω των 6 εκατομμυρίων εμβολιασμών που ακούγεται ευρέως δεν αφορά αντίστοιχο αριθμό συμπολιτών μας. Υπάρχουν έξι εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν, αν έχουμε 2,5 εκατ. πλήρως εμβολιασμένους είναι 5 εκατ. δόσεις γι’ αυτούς και άλλο 1 εκατομμύριο για αυτούς που είναι εμβολιασμένοι κατά το ήμισυ, όπως είπε. Η διευκρίνιση αυτή αντιστοιχεί με βάση τους αριθμούς που δίνει το πρωί της Τρίτης το emvolio.gov.gr σε περίπου 2,4 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (με περίπου 4,8 εκατομμύρια δόσεις) και ακόμη 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμένους μόνο με την πρώτη δόση, δηλαδή συνολικά περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, η κυρία Λινού είπε ότι «είναι μείζον θέμα και ελπίζω να συζητηθεί στην επιτροπή το γεγονός ότι όταν θα έχουμε φτάσει να έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο ποσοστό (70% των ενηλίκων) τα παιδιά θα είναι όλα ανεμβολίαστα. Και με όλους τους ενήλικους εμβολιασμένους, τα περισσότερα μέτρα θα έχουν αρθεί, οι γονείς θα κυκλοφορούν, θα καλούν, θα πηγαίνουν σε πάρτι, θα τους συνοδεύουν τα παιδιά, όλα ανεξαιρέτως ανεμβολίαστα».

«Και βεβαίως θα πάνε σχολείο», συνέχισε, «δεν έχουμε πάρει μέτρα προστασίας για τα παιδιά στο σχολείο. Αυτό θα οδηγήσει αναλογικά σε αύξηση περιστατικών στα παιδιά. Μερικά, θα είναι σοβαρά», προειδοποίησε. «Βεβαίως είμαι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, δεν έχουμε άλλο τρόπο να τα προστατέψουμε».

Για τα προνόμια στους εμβολιασμένους 

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, η ίδια ξεκαθάρισε ότι «γενική υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ουδέποτε εφαρμόστηκε … υπάρχουν όμως ευαίσθητα επαγγέλματα που θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ή να αλλάξουν επάγγελμα οι άνθρωποι. Όπως δεν μπορείς να είσαι χειρουργός αν δεν κάνεις εμβόλιο για την ηπατίτιδα».

«Δεν πρέπει», κατά την κα Λινού, «να διεκδικεί προνόμια ή “μη προνόμια” ο ελληνικός πληθυσμός για τους εμβολιασμένους ή μη. Πρέπει να διεκδικεί εμβόλια, άμεσα. Τι να σου κάνει το προνόμιο αν αρρωστήσεις;» όπως αναρωτήθηκε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter