Λιντζέρης για φάρμακο Novartis: Εισηγήθηκα την τιμολόγηση του Lucentis στα 509 ευρώ και ο Βορίδης τιμολόγησε στα 769

Λιντζέρης για φάρμακο Novartis: Εισηγήθηκα την τιμολόγηση του Lucentis στα 509 ευρώ και ο Βορίδης τιμολόγησε στα 769

Στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα της Υγείας καταθέτει ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης, παραδεχόμενος πως υπήρχαν αποκλίσεις στην τιμολόγηση του φαρμάκου επί ημερών του στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου σε σχέση με τις εισηγήσεις του ΕΟΦ και τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας. Παρέθεσε ως παράδειγμα την τιμολόγηση του φαρμάκου της Novartis, Lucentis.

Ο Δημήτρης Λιντζέρης ήταν πρόεδρος του ΕΟΦ την περίοδο 2013 – 2014, όντας πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου που έγινε αποδεκτή από τον τότε υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη. Επίσης, ο κ. Λιντζέρης έχει εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ σε πέντε βουλευτικές εκλογές από το 2000 έως και το 2012.

Κατά την εξέταση του μάρτυρα από τον Σπύρο Λάππα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα παραδείγματα των φαρμακευτικών σκευασμάτων της Novartis, Lucentis και Gilenya. «Ήρθε εδώ η κ. Αντωνίου, πρόεδρος του ΕΟΦ, και είπε ότι για το Lucentis (φάρμακο για την σκλήρυνση κατά πλάκας) και το Gilenya (για θεραπεία της ωχράς κηλίδας), η ελάχιστη τιμή που έδιναν τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 880 ευρώ και σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Κύπρο ήταν 270 ευρώ» επισήμανε ο κ. Λάππας, με τον Γιώργο Λιντζέρη να απαντά πως αυτό συνέβαινε επειδή δεν πραγματοποιούταν διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές, καθώς δεν ήταν αναπτυγμένο το Health Technology Assistment.

Ο κ. Λιντζέρης περιέγραψε την εμπλοκή του ΕΟΦ κατά τη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ εισηγείτο τις τιμές των φαρμάκων, ενδιαμέσως -αν το επιθυμούσε ο εκάστοτε υπουργός- μπορούσε να συγκαλέσει την επιτροπή του υπουργείου Υγείας με αρμοδιότητα στις τιμές φαρμάκων και στη συνέχεια ο υπουργός εξέδιδε το δελτίο τιμών των φαρμάκων.

«Περίπτωση αλλαγής της τιμής μεταξύ της προτεινομένης από την επιτροπή του ΕΟΦ και της προτεινομένης από την επιτροπή του υπουργείου Υγείας υπήρξε;» παρενέβη ρωτώντας η Αννέτα Καββαδία της πλειοψηφίας στην Επιτροπή, με τον κ. Λιντζέρη να απαντά: «Ναι, υπήρξε».

«Ο υπουργός Υγείας επί των ημερών μου το πέρναγε από την Επιτροπή Τιμών του υπουργείου Υγείας και μετά κατέληγε στην ιστορία. Δεν χρειάζεστε μάρτυρες, μπορείτε να δείτε την ανάρτηση του ΕΟΦ και την ανάρτηση του δελτίου τιμών για να καταλάβετε τι έχει συμβεί και τι δεν έχει συμβεί» παρότρυνε τα μέλη της Επιτροπής ο μάρτυρας, ενώ μετά το ολιγόλεπτο διάλειμμα της διαδικασίας ο κ. Λιντζέρης έγινε πιο συγκεκριμένος.

«Επί των ημερών μου έγινε σε ελάχιστα φάρμακα και στην ουσία το Lucentis είναι το θέμα, δεν είναι άλλο» είπε ο μάρτυρας και η Αννέτα Καββαδία του απεύθυνε το ερώτημα: «Επί υπουργίας ποιου υπουργού έγιναν αυτές οι αλλαγές;». Ύστερα από λεκτικούς ελιγμούς και την επιμονή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, είπε:

«Η αλλαγή αφορά -ξαναλέω- το φάρμακο Lucentis, στην καινούργια του μορφή. Είναι αυτό που είπα προηγουμένως, αν το πήγαινες με τις τρεις τιμές έκανε 769 ευρώ κι αν το πήγαινες με αναγωγή έκανε 509 ευρώ. Εγώ, με βάση το νόμο, εισηγήθηκα ότι πρέπει να κάνει 509 ευρώ με την αναγωγή και η τιμή κατέληξε στα 709, κάτι που συμβαίνει μέχρι και σήμερα», συμπληρώνοντας πως το γεγονός αυτό έλαβε χώρα επί υπουργίας Μάκη Βορίδη.

«Να πω όμως ότι έγινε επειδή πέρασε η αντίληψη τότε ότι δεν κάνουμε αναγωγή στα ήδη υπάρχοντα προϊόντα αλλά παίρνουμε τις τρεις τιμές των χωρών που έχουμε το ίδιο ακριβώς σκεύασμα» έσπευσε να διευκρινίσει.

Το «κόλπο» της τιμολόγησης

Από το Φεβρουάριο το Documento είχε επισημάνει τη μέθοδο που είχε υιοθετηθεί –κατά τα στοιχεία της δικογραφίας- με βάση της οποίας εκτελούνταν οι υπουργικές εξυπηρετήσεις τιμολόγησης για χάρη της Novartis. Ειδικότερα, στο τεύχος #64 στο Documento σημειώνονταν τα εξής:

Πολύ προτού πειστούν να καταθέσουν για τα πολιτικά πρόσωπα που ενέχονταν στην υπόθεση, οι μάρτυρες περιέγραψαν το πώς λειτουργούσε το κοινό σύστημα Novartis και υπουργών.

Οι χρηματιζόμενοι από τη Novartis υπουργοί φρόντιζαν να κάνουν τρεις σημαντικές κινήσεις εξυπηρέτησης της πολυεθνικής.

1. Υπέγραφαν για υψηλές τιμές σε φάρμακα της Novartis και καθόριζαν την τιμή στην Ευρώπη, αφού η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς. Συνήθως οι τιμές ανέβαιναν στα ακριβά φάρμακα. Μία αύξηση 20 ευρώ σε ένα φάρμακο των 100 ευρώ, το οποίο έκανε τζίρο 40 εκατ. ευρώ, σήμαινε αμέσως 8 εκατ. επιπλέον κέρδη για την εταιρεία. Φυσικά την «αναγκαιότητα» του φαρμάκου προπαγάνδιζαν υπουργοί, γιατροί και δημοσιογράφοι. Οπως στην Ιταλία, έτσι και στην Ελλάδα, φάρμακα της Novartis, όπως το Lucentis (για θεραπεία της ωχράς κηλίδας) προωθήθηκε αντί φαρμάκου άλλης εταιρείας που ήταν 40 φορές φτηνότερο.

2. Οι υπουργοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες φρόντιζαν να καθυστερούν και να παρακωλύουν τους ανταγωνιστές της Novartis, ώστε η εταιρεία-ευεργέτης να έχει πάντα προβάδισμα.

3. Η Novartis είχε επίσης προβάδισμα στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ. Οταν οι άλλες εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν περάσει από το υπουργικό ταμείο, είχαν καθυστερήσεις στην πληρωμή στο όνομα της οικονομικής κρίσης, η Novartis πληρωνόταν κανονικά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter