Λίστες Μητσοτάκη: Πυρ ομαδόν για τη συγκάλυψη

Λίστες Μητσοτάκη: Πυρ ομαδόν για τη συγκάλυψη

Τις ευθύνες της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αναδεικνύει η πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση

Τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τη λειτουργία μηχανισμών παρακολούθησης αλλά και συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών αναδεικνύει, παρά τις διαφορετικές πολιτικές οπτικές της, η αντιπολίτευση σε όλο το εύρος της, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Documento.

Ωστόσο υπήρξαν διαβαθμίσεις στην ένταση των παρεμβάσεων των κομμάτων πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, από φλογερές και δριμείες, όπως σκιαγραφούνται οι τοποθετήσεις του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, μέχρι τις πιο χλιαρές ή πιο «θεσμικές», κατά την ορολογία της Χαριλάου Τρικούπη, θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ως επίσημη γραμμή της ηγεσίας του υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι πολιτικές εκτιμήσεις για τη «χαμηλή πτήση» των τοποθετήσεων Ανδρουλάκη αφορούν την ανάλυση ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα παραμείνει στον δρόμο των θεσμικών παρεμβάσεων και όχι των «κραυγών». Κατά την άποψη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η παρακολούθηση από την ΕΥΠ και η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του, Ν. Ανδρουλάκη, πρέπει να προβάλλονται όχι ως προσωπικό ζήτημα αλλά ως μείζον ζήτημα δημοκρατίας, δικαιωμάτων και κράτους δικαίου. Βέβαια, σύμφωνα με εκτιμήσεις η στάση της Χαριλάου Τρικούπη συνδέεται κυρίως με την ανησυχία ότι τελικά ευνοείται πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ που πιστώνεται την επιθετική αντιπολίτευση με επίκεντρο τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

«Σηκώνει» το θέμα η αντιδεξιά πτέρυγα

Πάντως δεν λείπουν στελέχη κυρίως της λεγόμενης αντιδεξιάς πτέρυγας, ειδικά των λεγόμενων «παπανδρεϊκών», που σηκώνουν στα ύψη της πολιτικής ατζέντας τους το ζήτημα των υποκλοπών και μάλιστα οξύνουν κατά τις τοποθετήσεις τους την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του έμπειρου κοινοβουλευτικού και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Λοιπόν, τα πράγματα έχουν ως εξής: Κατά τον πρωθυπουργό το Predator χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από ιδιώτες, τους οποίους όμως δεν γνωρίζει, γιατί η υπό τον έλεγχό του ΕΥΠ είναι ικανή να παρακολουθεί πολιτικούς αρχηγούς, αλλά ανίκανη να βρει τους ιδιώτες του Predator». Παράλληλα και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος ανέδειξε ξεκάθαρα τις ευθύνες του Μαξίμου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το να περιμένεις ότι η δημοκρατία θα λειτουργήσει σωστά όταν έχεις ένα Μαξίμου που λειτουργεί ανέλεγκτα είναι αδιανόητο. Ενα Μαξίμου το οποίο λειτουργεί ανέλεγκτα προφανώς δεν έχει το κύρος για να επιβάλλει στους υπόλοιπους θεσμούς τρόπο λειτουργίας».

Η γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη είναι να καλεί τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να άρει το απόρρητο ώστε να μπορούν οι εμπλεκόμενοι να ενημερώσουν για τις υποκλοπές και να τον κατηγορεί για υπονόμευση των θεσμών. Σε αυτήν τη γραμμή, αλλά υψώνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ κινούνται και στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Μιχάλης Κατρίνης.

«Μεθοδευμένη τακτική συγκάλυψης»

Την ίδια ώρα που οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές είναι καταιγιστικές ο Περισσός με άμεσα αντανακλαστικά και δυναμικές παρεμβάσεις στελεχών του σκιαγραφεί ως μεθοδευμένη την τακτική συγκάλυψης της αλήθειας από την κυβέρνηση για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Το ΚΚΕ κρίνει ότι οι αποκαλύψεις του Documento επιβεβαιώνουν το κρατικό δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων». Μάλιστα η κυβερνητική ομολογία-παραδοχή για τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη δικαιώνει σύμφωνα με τον Περισσό την κριτική που από την πρώτη στιγμή άσκησε το ΚΚΕ «για το σκοτεινό και δυσώδες θεσμικό πλαίσιο που καταπατά κάθε έννοια απορρήτου των επικοινωνιών, αξιοποιείται για πολιτικά παιχνίδια και στρέφεται πρωτίστως κατά των λαϊκών δικαιωμάτων». Μάλιστα είναι αξιοσημείωτη η αναφορά του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ Νίκου Σοφιανού (επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Αθηναίων), που σημείωσε ότι «υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνομολογήσει και ψηφίσει όχι μόνο η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το θεσμικό πλαίσιο στο όνομα του εθνικού κινδύνου δεν εξαιρεί κανέναν» (ΕΡΤ News, 7.11.2022). Και συμπλήρωσε: «Προφανώς λοιπόν τα δημοσιεύματα ακουμπάν σε πραγματικά γεγονότα και κατά τη γνώμη μας η λίστα είναι πολύ μεγαλύτερη».

Στο ίδιο μήκος κύματος οι βουλευτές του ΚΚΕ αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για την προσπάθεια να κουκουλωθούν και να συγκαλυφθούν στην εξεταστική επιτροπή, όπως έχει επισημάνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, «οι υποθέσεις των παρακολουθήσεων, όπως και αυτές των υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ, για την οποία υπόθεση έχει ευθύνες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διότι ξεκίνησε από το 2016 και συνεχίστηκε ως το 2022». Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μην αναμένει κανέναν «σωτήρα» και «να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και για την ακρίβεια και για τα δημοκρατικά δικαιώματά του».

«Κρυπτόμενος πρωθυπουργός»

Για κρυπτόμενο πρωθυπουργό κάνουν λόγο σε τοποθετήσεις τους στελέχη του ΜέΡΑ25, που χαρακτήρισαν καταπέλτη το προσχέδιο της PEGA, με σαφή κατάδειξη, όπως σημείωσαν, των ευθυνών της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη για τα παράνομα λογισμικά, τις παρακολουθήσεις και τους μηχανισμούς συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης είχε τονίσει ότι «όσα αποκάλυψε το Documento σχετικά με τις υποκλοπές αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που είναι σαφές πως έχει εξελιχθεί σε ένα αντιδημοκρατικό, παρακρατικό καθεστώς» και έθεσε θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΜέΡΑ25 αναφορικά με τη λίστα προσώπων τόνιζε ότι «δεν είναι περιοριστική για την κυβέρνηση και τα ολιγαρχικά συμφέροντα που την καθοδηγούν, όπως σαφείς είναι και οι ευθύνες του ίδιου του Μαξίμου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, για τον οποίο δεν υπάρχει άλλος δρόμος –ούτε και κάποιος άλλος αποδιοπομπαίος τράγος πια– από την παραίτηση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter