Λίβανος: Φονικές συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών και Φάταχ

Λίβανος: Φονικές συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών και Φάταχ
AP Photo/Mohammad Zaatari

Συνεχίζονται και σήμερα οι ανταλλαγές πυρών στον μεγαλύτερο καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων στον νότιο Λίβανο, όπου έξι μαχητές σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ωθώντας πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Υποστηρικτές της παλαιστινιακής οργάνωσης Φάταχ, του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, συγκρούονται με μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων στον καταυλισμό Αΐν ελ Χελουέ.

Μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός χθες Κυριακή το βράδυ, σήμερα το πρωί σημειώνονταν σποραδικές συγκρούσεις με αυτόματα όπλα και αντιαρματικά πυρά.

Οβίδες εξερράγησαν χθες έξω από τον καταυλισμό με αποτέλεσμα κατοικίες στη γειτονική πόλη Σαΐντα -43 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού- να υποστούν ζημιές και να κλείσουν σχολεία και καταστήματα.

Σήμερα το πρωί δεκάδες κάτοικοι του καταυλισμού, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εγκατέλειπαν τον Αΐν ελ Χελουέ, με κάποιους να καταφεύγουν σε γειτονικό τέμενος.

Με βάση μια παλαιά συμφωνία, ο στρατός του Λιβάνου δεν μπαίνει στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς, την ασφάλεια των οποίων έχουν αναλάβει οι παλαιστινιακές παρατάξεις.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά τον θάνατο το Σάββατο μέλος ισλαμιστικής οργάνωσης. Στη συνέχεια πέντε μέλη της Φάταχ, ανάμεσά τους και ένας στρατιωτικός διοικητής, σκοτώθηκαν σε ενέδρα.

Η παλαιστινιακή προεδρία κατήγγειλε χθες «τη φρικτή σφαγή και την τρομοκρατική δολοφονία» μελών της Φάταχ.

Στο Αΐν ελ Χελουέ ζουν 54.000 πρόσφυγες από την Παλαιστίνη αλλά και χιλιάδες άλλοι, οι οποίοι έφυγαν από τη Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο εκεί.

Περισσότεροι από 450.000 Παλαιστίνοι έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες στον Λίβανο από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), όμως ο πραγματικός αριθμός αυτών που παραμένουν στη χώρα είναι μικρότερος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter