Λίβανος: Τραυματίες σε συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς

Λίβανος: Τραυματίες σε συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και σε δεκάδες άλλους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επί τόπου, αφού τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα κοντά στο κοινοβούλιο του Λιβάνου μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και εκατοντάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Την ώρα που χιλιάδες Λιβανέζοι συγκεντρώνονταν κοντά στο λιμάνι, εκατοντάδες άλλοι κατευθύνθηκαν προς το κοινοβούλιο. Ορισμένοι επιχείρησαν να περάσουν τα συρματοπλέγματα και τα τσιμεντένια μπλοκ που είχαν αποκλείσει τις διάφορες εισόδους του κτιρίου.

Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσουν το πλήθος.

Οι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν επίσης με τα γκλομπ τους ορισμένους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και έξι από αυτούς νοσηλεύονται.

Σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο όπου σημειώνονταν ταραχές, τελέστηκε μια λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων της έκρηξης που συγκλόνισε τη Βηρυτό στις 4 Αυγούστου 2020. Ο μαρωνίτης Πατριάρχης Μπεσάρα Μπούτρος Άλι Ράι, τόνισε ότι όλοι οι Λιβανέζοι θέλουν να μάθουν ποιοι ευθύνονται για την τραγωδία. «Η δικαιοσύνη δεν είναι απλώς ένα αίτημα των οικογενειών των θυμάτων αλλά όλων των Λιβανέζων. Θέλουμε να ξέρουμε ποιος έφερε τα εκρηκτικά (…) ποιος επέτρεψε την εκφόρτωσή τους (…) ποιος πήρε ποσότητες (των εκρηκτικών) και πού τις έστειλε», τόνισε στο μήνυμά του προς τους συγκεντρωμένους.

Οι χιλιάδες Λιβανέζοι που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι τίμησαν την πρώτη επέτειο της τραγωδίας αλλά ζήτησαν και να αποδοθεί δικαιοσύνη, αφού μέχρι στιγμής κανείς υπεύθυνος δεν έχει δικαστεί. Συγγενείς των θυμάτων και ακτιβιστές ζητούν να αρθεί η βουλευτική ασυλία ορισμένων βουλευτών και πρώην υπουργών, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για τον θάνατο των δικών τους ανθρώπων.

Από την έκρηξη, σε μια αποθήκη όπου φυλάσσονταν εκατοντάδες τόνοι νιτρικού αμμωνίου, σκοτώθηκαν 214 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 6.500.

An anti-government protester kicks back a tear gas canister that was fired by riot police, during a protest marking the first anniversary of the massive blast at Beirut’s port, near Parliament Square, In Beirut, Lebanon, Wednesday, Aug. 4, 2021. United in grief and anger, families of the victims and other Lebanese came out into the streets of Beirut on Wednesday to demand accountability as banks, businesses and government offices shuttered to mark one year since the horrific explosion. (AP Photo/Bilal Hussein)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter