Self test: Από τις 7 Απριλίου στα φαρμακεία – Εκτός σχολείου οι μαθητές χωρίς βεβαίωση

Self test: Από τις 7 Απριλίου στα φαρμακεία – Εκτός σχολείου οι μαθητές χωρίς βεβαίωση

Λεπτομέρειες για τη διενέργεια των self test και τον τρόπο με τον οποίον θα εισαχθούν στην αγορά έγιναν γνωστές στην ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας, με την κυβέρνηση να θέτει εκτός μαθημάτων όσους μαθητές δεν φέρουν βεβαίωση διενέργειάς του. Παράλληλα ανακοινώθηκαν και οι περιοχές οι οποίες μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» επίπεδο, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να παραμένουν στο εν λόγω επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν Αττική, Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Εύβοια, Κοζάνη, Λέσβος, Ζάκυνθος, Μύκονος, ο Δήμος Καλυμνίων,  ο Δήμος Χίου, ο Δήμος Ανωγείων, ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Δήμος Κατερίνης, ο Δήμος Αμφίπολης, ο Δήμος Βέροιας, ο Δήμος Σκιάθου, ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Γρεβενών, ο Δήμος Καστοριάς, και ο Δήμος Χανίων, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, στο βαθύ κόκκινο επίπεδο εντάσσεται από το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου, η Π.Ε Κιλκίς, ο Δήμος Σερρών, ο Δήμος Κόνιτσας, o Δήμος Αστυπάλαιας, ο Δήμος Ρόδου, ο Δήμος Χάλκης, και ο Δήμος Σκύρου.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε ισχυρή έκκληση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Αχαΐας να τηρούν τα μέτρα, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Η ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής της ότι τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια ανέρχονται σε 27.000, με τα μισά εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική. Συνολικά στην επικράτεια νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού πάνω από 5.000 ασθενείς. Παράλληλα, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκε 28% αύξηση των νέων κρουσμάτων την εβδομάδα που μας πέρασε. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται στα 45 έτη.

«Είναι απαραίτητο να τηρηθούν οι αποστάσεις και να αποφευχθεί ο συνωστισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου με αφορμή το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5 Απριλίου. Στην συνέχεια, μίλησε για τη «σημασία των self tests που έρχεται και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία όλων μας με την επερχόμενη χαλάρωση των μέτρων».

«Στην Ελλάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση, ενώ ο ρυθμός επιβάρυνσης των ΜΕΘ ανήλθε στο 8% την εβδομάδα που μας πέρασε», ανέφερε με τη σειρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κάνοντας λόγο για επιβάρυνση της τάξεως του 25% όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο της Θεσσαλονίκης. «Η ομάδα των 40-65 οδηγεί σταθερά την πανδημία και ακολουθεί η ομάδα των 18-39 ετών», συμπλήρωσε.

Η ενημέρωση για τα self tests

Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self test ολοκληρώνεται σήμερα, η επόμενη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Τα πρώτα self test θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τις 7 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε ότι θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η κυβέρνηση θέτει εκτός μαθημάτων (δια ζώσης, ή μέσω τηλεκπαίδευσης) όσους μαθητές δεν φέρουν μαζί τους βεβαίωση διενέργειας self test.

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση:

  • Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν.
  • Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
  • Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
  • Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter