Η Κεραμέως ανοίγει τα Λύκεια εν μέσω έκρηξης κρουσμάτων με δύο self tests την εβδομάδα

Η Κεραμέως ανοίγει τα Λύκεια εν μέσω έκρηξης κρουσμάτων με δύο self tests την εβδομάδα

Επίσημη η δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων από τη Δευτέρα, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να προχωρά σε σχετικές ανακοινώσεις το απόγευμα της Τετάρτης κι ενώ η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, όσον αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον αρκετά υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των Λυκείων όλης της χώρας από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, με μέτρα όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, τη χρήση αντισηπτικών και τους τακτικούς αερισμούς των χώρων.

Η διαδικασία των self tests

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού, τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από την Πέμπτη σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο τεστ.

Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος

α. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

β. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

γ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος

α. Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

β. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Καμία απόφαση για τις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης

Όσον αφορά τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες, η υπουργός σημείωσε ότι βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, εκφράζοντας την ελπίδα πως σύντομα θα επαναλειτουργήσουν δια ζώσης, υπογραμμίζοντας ότι προς ώρας δεν έχει παρθεί καμία απόφαση.

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι τα Λύκεια αποτελούν τις δομές που έχουν μείνει κλειστές τον περισσότερο καιρό, ενώ πλησιάζει η περίοδος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για το άνοιγμα των Λυκείων έφερε ενστάσεις, καθώς ορισμένοι λοιμωξιολόγοι πρότειναν το άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου, ενώ άλλοι τοποθετήθηκαν κατά της δια ζώσης λειτουργίας στο σύνολό της. Εν τέλει, φαίνεται ότι επικράτησε η κυβερνητική εισήγηση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter