LIVE: Αλέξης Τσίπρας: Όσο κι αν το απεύχονται η αξιολόγηση θα κλείσει και θα κλείσει θετικά- Δείτε ζωντανά την ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετείται για την πορεία της αξιολόγησης και θέτει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του κατά του ΔΝΤ και του Β. Σόιμπλε αναφέροντας: Από την άλλη και το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Και ορισμένα στελέχη του προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Δειλιάζει το Ταμείο να πει την αλήθεια. Προτιμά να παίζει ένα διαρκές παιχνίδι πόκερ, να παίζει το μουντζούρη. Επειδή δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν ή να ρίξουν το φταίξιμο στην αδιαλλαξία του Σόιμπλε για τη μείωση του χρέους, προσπαθούν να εφεύρουν νέες απαιτήσεις στην Ελλάδα. Παράλογες, εξωπραγματικές"

"Γνωστές σε όλους οι δυσκολίες και δεν οφείλονται μόνο στην κατάσταση της Ελλάδας. Δεν μας πτοούν, ούτε μας φοβίζουν", είπε για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

 "Η αξιολόγηση δεν είναι από μόνη της δύσκολη. Την κάνει δύσκολη η διαρκής διαφωνία των πιστωτών. Το ΔΝΤ έχει χάσει κάθε επιστημονική αξιοπιστία από την παρουσία του στην Ελλάδα, από τις λάθος συνταγές και επιλογές του, που έχει παραδεχθεί και το ίδιο... Στην Ευρώπη όλοι κατανοούν ότι η μείωση του χρέους είναι κάτι αυτονόητο και θα γίνει. Αλλά αρνούνται να το παραδεχτούν πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις. Η ακροδεξιά θα ανεβαίνει όσο υιοθετείται από την ατζέντα της Ευρώπης".

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας:

"Οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν την εντυπωσιακή υπερκάλυψη των στόχων. Κι έτσι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ δυσκολεύονται. Η δυσκολία αυτή είναι η ίδια η πραγματικότητα. Επικαλούνται στοιχεία ότι δεν είναι έγκυρα. Αυτό το επεσήμανε και η Κομισιόν. Αυτό που περιμένουμε και μάλιστα το γρηγογότερο δυνατόν, είναι να αναθεωρήσουν αυτές τις εκτιμήσεις. Δε μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση αν δεν ξεκινάμε από την ίδια βάση. Τι να συζητάμε; Επαναλαμβάνουμε με σταθερότητα: Δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού. Δεν θα επιτρέψουμε άλλα παιχνίδια με τη φωτιά για τη συνοχή της Ευρώπης. Όποιοι παίζουν παιχνίδια, να ξέρουν ότι παίζουν με τη φωτιά. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η ίδια τους η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα στην αποθήκη με τα πυρομαχικά. Θέλω να παρακαλέσω την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών της να συνεχίσει τις αναφορές για την Ελλάδα. Και τις αναφορές ότι οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Δεν ξέρω αν η ακροδεξιά άνοδος επηρεάζει το κόμμα τους αλλά δεν μπορούν οι εκλογές να επηρεάζουν τις εξελίξεις."

Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη κατά της Ν.Δ. και του προέδρου της:

"Για πρώτη φορά κάνουμε τα συμφωνηθέντα. Γι' αυτό δεν ανεχόμαστε από κανέναν παρατηρήσεις ότι καθυστερούμε. Όποιος το λέει αυτό, το κάνει για άλλους λόγους και πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Ακούω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στη Γερμανία για να συναντηθεί με Μέρκελ - Σόιμπλε. Δεν ξέρω τι θα τους πει. Ξέρω ότι δεν θα τους πει για την έκδοση του κυρίου Χριστοφοράκου. Για την οικονομία δεν ξέρω τι θα πει, δεν ήρθε σε επαφή μαζί μου.

Το μόνο που ξέρουμε για την αξιολόγηση είναι αυτό που είπε ο κ. Γεωργιάδης. ότι δεν θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση για να έρθουν στα πράγματα. Με αυτή την ατζέντα ταξιδεύει στη Γερμανία ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό να το λάβει υπόψιν ο ελληνικός λαός. Το ποιός παλεύει για την έξοδο από την κρίση και ποιός δίνει διαπιστευτήρια υποταγής. Είναι οι μόνοι που μας εγκαλούν για καθυστερήσεις Θα ήθελα να του δώσω προκαταβολικά τα συγχαρητήριά μου. Δεν αρκεί όμως για να πάρει την εξουσία στην Ελλάδα, να γίνει αρεστός στον κύριο Σόιμπλε. Πρέπει να γίνει αρεστός στον ελληνικό λαό. Και με αυτή τη συμπεριφορά δεν θα το καταφέρει ποτέ."

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται σήμερα εκτίμησε ότι οι ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις υποχωρούν.λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Πριν δύο χρόνια κανείς δεν θα πίστευε ότι θα μιλούσαμε για συμμαχία των χωρών του Νότου. Κανείς δε θα πίστευε πριν δυο μήνες ότι είναι ανοιχτό το πολιτικό παιχνίδι σε κρίσιμες χώρες. Η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά. Χωρίς υποχωρήσεις σε ακραίους παραλογισμούς, σε ζητήματα αρχών. Δεν ξέρω αν θα κλείσει με το ΔΝΤ σε ρόλο χρηματοδότη ή σε άλλο ρόλο. Θα κλείσει όμως διότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παίξει παιχνίδια. Και κάποιοι θα βρεθούν βαριά εκτεθειμένοι. Είμαστε σε μια μεταβατική φάση, όπου η αμφισβήτηση εκφράζεται ανοιχτά. Το ερώτημα είναι αν θα επικρατήσουν ιο αντιλήψεις του ακροδεξιού λαϊκισμού, ή αν θα εκφραστεί ένα νέο προοδευτικό ρεύμα. Η δυναμική των πραγμάτων δεν είναι πάντα όπως φαίνεται στην επιφάνεια. Στις προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ εκδηλώθηκε ένα τεράστιο δημοκρατικό ρεύμα και έχασε για λίγο το χρίσμα των Δημοκρατικών 

Να προσέξουμε τη Γερμανία. Τα δεδομένα έχουν ανατραπεί. Και να επισημάνουμε τέλος για τις εξελίξεις στη Γαλλία, ότι η ανοιχτή διαδικασία του σοσιαλιστικού κόμματος, ανέδειξε έναν αριστερό υποψήφιο για την προεδρία. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Μια αριστερή προοπτική όμως είναι ορατή στην Ευρώπη. Πρέπει να χτίσουμε νέες κοινωνικές συμμαχίες. Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, βρισκόμαστε στην κυβέρνηση γιατί επιλέξαμε να αναλάβουμε δύσκολες ευθύνες. Δεν θα κριθούμε για τους συμβιβασμούς, αλλά από το αν θα πάρουμε πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση της κοινωνίας για μεγάλες τομές"

Οι στόχοι μας και η Ν.Δ.

"Έχουμε κάνει σημαντικό έργο αλλά έχουμε δουλειά. Οι πρωτοβουλίες μας ξεπερνούν την διαπραγμάτευση και αφήνουν αοπτύπωμα στον τόπο. Αφορούν στην εκκίνηση και εδραίωση μιας πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης στην Υγεία, στην εκπαίδευση, που θα αλλάξει το σχολείο, αφορά στην επεξεργασία του σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην έναρξη ενός δημόσιου διαλόγου για την αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση.

Απάντηση στις πολιτικές αυτές πρωτοβουλίες, η ΝΔ δεν έχει. Το μόνο που έχει να αντιτάξει είναι σχέσεις με τη διαπλοκή. Τις κραυγές στα τηλεοπτικά παράθυρα και το φλερτ με την ακροδεξιά. Η ΝΔ δεν έχει να υποσχεθεί τίποτα περισσότερο από τα μνημόνια, προς όφελος των λίγων. Με το τέλος των μνημονίων όμως, τελειώνει οριστικά η ρητορική τους"

Καμία ανοχή στους ...πονηρούληδες

"Δε θα υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα που ακυρώνουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Κανένας πονηρούλης δε θα αφήσουμε να χρησιμοποιεί κάποιο νομομοφανή τρόπο για ίδιον όφελος. Σας καλώ να μη δείξουμε καμία ανοχή. Δεν αναφέρομαι σε πεπραγμένα. Αλλά και μόνο που σκέφτηκαν κάποιοι να προσβάλουν τους ηθικούς κώδικες της Αριστεράς, δεν τους επιτρέπεται να έχουν τον τιμητικό τίτλο του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ"

Ορατή η διέξοδος

"Η διέξοδος είναι ορατή. Όχι μόνο γιατί θα κλείσει η αξιολόγηση, δεν μπορεί να μην κλείσει, κυρίως όμως γιατί η οικονομία ανακάμπτει ήδη. Δεν θα είχα την ίδια αισιοδοξία αν είχαμε μια οικονομία που δεν λειτουργεί. Σύντομα πιστεύω ότι τα αποτελέσματα αυτά θα γίνουν αισθητά και στον κόσμο. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κυρίως την επόμενη μέρα. Να σκεφτούμε με όρους στρατηγικού αναπροσανατολισμού της κοινωνίας και της χώρας, όχι με όρους διαπραγμάτευσης"

Και ο πρωθυπουργός κλείνοντας είπε:

"Έχω βαθιά εμπιστοσύνη στο κριτήριο τόσο της ΚΕ, όσο και της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να σχεδιάσουμε μαζί την μεταμνημονιακή Ελλάδα, μετά από επτά χρόνια σκοτάδι".

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.