LIVE εικόνα από τη Μέση Ανατολή: Αντίστροφη μέτρηση για τη Γάζα – Απειλές Νετανιάχου και μαζική φυγή αμάχων (Photos-Videos)

LIVE εικόνα από τη Μέση Ανατολή: Αντίστροφη μέτρηση για τη Γάζα – Απειλές Νετανιάχου και μαζική φυγή αμάχων (Photos-Videos)
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, όπως φαίνεται από το νότιο Ισραήλ

Έληξε το μεσημέρι η δεύτερη παράταση που δόθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις για απομάκρυνση αμάχων από τη βόρεια Γάζα και ο ισραηλινός στρατός αναμένει πλέον την «πολιτική απόφαση» σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με εκπροσώπους του στρατού.

Το Ισραήλ έχει καλέσει τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του πολιορκημένου θύλακα (περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι) να φύγουν προς τα νότια, δηλώντας ότι στοχεύει την πόλη της Γάζας ώστε να καταστρέψει το επιχειρησιακό κέντρο της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, λαμβάνει θέσεις μάχης με νέες δυνάμεις να κινούνται προς τη μεθόριο, ενώ 100 στόχοι επλήγησαν στη διάρκεια της νύχτας στη Γάζα.

Στο νοσοκομείο al-Aqsa στο Deir el-Balah, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, μια Παλαιστίνια αντιδρά δίπλα στους τραυματίες κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής

 

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant συζήτησε την εκκένωση αμάχων στη Γάζα και «ανθρωπιστικά ζητήματα» σε συνομιλίες με Αμερικανούς γερουσιαστές, τονίζοντας παράλληλα ότι με «τη στρατιωτική ισχύ και την αποφασιστικότητά θα καταστραφεί ο εχθρός».

Τα ξένα πρακτορεία κάνουν λόγο για ετοιμοπόλεμη δύναμη πυρός 10.000 Ισραηλινών στρατιωτών.

Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε τα σύνορα με Λίβανο μετά το νέο πλήγμα της Χεζμπολάχ

Μαχητές της Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν νέα επίθεση από το νότιο Λίβανο εναντίον μεθοριακού χωριού στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματισθούν άλλοι τρεις. Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε τα σύνορα με Λίβανο. Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι παραμένουν χωρίς νερό, ρεύμα και τροφή ενώ μια ατέλειωτη ουρά από φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και αραβικές χώρες, παραμένουν ακινητοποιημένα στο μεθοριακό πέρασμα Ράφα της Αιγύπτου.

«Θα συντρίψουμε τη Χαμάς»

«Η Χαμάς νόμιζε ότι θα διαλυθούμε αλλά εμείς θα συντρίψουμε τη Χαμάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις γνωρίζουν ότι ολόκληρη η χώρα είναι στο πλευρό τους και κατανοούν ότι αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, στη συνεδρίαση που λαμβάνει χώρα στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων.

Έληξε η νέα διορία για τη Γάζα

Έληξε στις 13:00 η νέα διορία που είχε δώσει ο ισραηλινός στρατός στους κατοίκους της πόλης της Γάζας και της βόρειας Γάζας, προκειμένου να απομακρυνθούν προς τα νότια.

Σε ανάρτηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων απεικονιζόταν ένας διάδρομος όπου δεν θα πραγματοποιούνταν επιθέσεις από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Νωρίτερα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) είχαν ανακοινώσει ότι θα επιτρέψουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτεθούν στην ευρύτερη περιοχή της οδού Σαλάχ α-Ντιν από τις 10:00 π.μ. έως τη 1:00 μ.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

Μια Παλαιστίνια γυναίκα μεταφέρει ένα τραυματισμένο παιδί μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

 

Ο ισραηλινός στρατός έχει διαμηνύσει ότι σύντομα θα θέσει σε εφαρμογή ευρείας κλίμακας επιχειρησιακά σχέδια επίθεσης. Τα σχέδια περιλαμβάνουν συνδυασμένα και συντονισμένα πλήγματα από αέρος, θαλάσσης και ξηράς.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα ενισχύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια του πολέμου, με έμφαση σε σημαντικές χερσαίες επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ εντείνονται οι αψιμαχίες στα σύνορα Λιβάνου Ισραήλ με δυνάμεις της Χεζμπολάχ να ανταλλάσσουν πυρά με τον ισραηλινό στρατό που απαντά με βολές πυροβολικού στο νότιο Λίβανο.

15:44 Σύσταση για αποφυγή ταξιδιών σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Λίβανο από το ΥΠΕΞ

«Συνιστούμε στους Έλληνες πολίτες την αποφυγή, εκτός των απολύτως απαραίτητων επισκέψεων στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και τον Λίβανο», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

13:50 Ο Πάπας Φραγκίσκος κάνει έκκληση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους στους πολιορκημένους ης Γάζας

Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε την Κυριακή να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να βοηθηθούν οι πολιορκημένοι κάτοικοι στη Γάζα και επανέλαβε την έκκλησή του για απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η μαχητική ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

«Ζητώ θερμά τα παιδιά, οι άρρωστοι, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και όλοι οι πολίτες να μην γίνουν θύματα της σύγκρουσης», είπε ο Πάπας κατά την εβδομαδιαία ομιλία του προς τα πλήθη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Το ανθρωπιστικό δικαίωμα πρέπει να γίνει σεβαστό, πάνω από όλα στη Γάζα».

13:30 «Δέσμευση» Μπλίνκεν – μπιν Σαλμάν για προστασία των αμάχων

«Πολύ παραγωγική» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Ριάντ με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, η χώρα του οποίου διέκοψε τις συνομιλίες για μια πιθανή εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ, λόγω του πολέμου με τη Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή την τελευταία εβδομάδα και σήμερα συναντήθηκε για περίπου μία ώρα με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην ιδιωτική αγροικία του πρίγκιπα.

Η συνάντηση ήταν «πολύ παραγωγική» είπε λακωνικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την επιστροφή του στο ξενοδοχείο όπου διαμένει.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, είπε ότι ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδουν στη ΗΠΑ στον τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς, την απελευθέρωση όλων των ομήρων» αλλά και να μην επεκταθεί η σύγκρουση.

«Οι δύο άνδρες επαναβεβαίωσαν την κοινή δέσμευσή τους να προστατεύσουν τους αμάχους και να προωθήσουν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

12:30 Ο απολογισμός των επιθέσεων της Χαμάς

Πάνω από 1.400 είναι οι Ισραηλινοί που έχουν χάσει τη ζωή τους μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, σύμφωνα με τις IDF. Πάνω από 3.500 είναι οι τραυματίες, ενώ πάνω από 150 είναι οι απαχθέντες από τους μαχητές της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης.

11:42 IDF: 126 Ισραηλινοί όμηροι κρατούνται στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 279 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των αμάχων, είναι πάνω από 1.300.

Σε μια ενημέρωση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αναφέρουν ότι ο αριθμός των επιβ

11:15 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι εκκενώσεις νοσοκομείων στη Γάζα είναι «απλώς ένα αδύνατο έργο»

Η εκκένωση νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας με λίγες ώρες ειδοποίησης είναι «αδύνατον έργο», δήλωσε η δρ. Νάταλι Ρόμπερτς, η εκτελεστική διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ισραήλ κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της επικράτειας πριν από μια αναμενόμενη χερσαία επίθεση.

«Δεν υπάρχει πουθενά να πάνε ούτως ή άλλως», είπε ο Δρ Ρόμπερτς. «Τα νοσοκομεία στο νότο είναι εντελώς κατακλυσμένα και δεν υπάρχει ρεύμα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας τώρα».

11:10 Ασφαλής διαδρομή για αμάχους για τρεις ώρες, ανακοίνωσε το Ισραήλ

Εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων υποστήριξε ότι οι άμαχοι που παραμένουν στη βόρεια Γάζα πρέπει να κατευθυνθούν νότια μεταξύ 10:00 και 13:00 τοπική ώρα (07:00 και 10:00 GMT).

Ανέφερε πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα μόνο διάδρομο από τη Μπέιτ Χανούν προς την Χαν Γιουνίς υποστηρίζοντας πως ο στρατός δεν θα στοχεύει τη διαδρομή κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.

10:45 Ισραηλινοί στρατιώτες συγκεντρώνονται κοντά στη Γάζα πριν από χερσαία επίθεση

Ο IDF σχεδιάζει μια επίθεση από ξηρά, αέρα και θάλασσα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, αλλά δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα δοθεί το πράσινο φως για την αναμενόμενη χερσαία επίθεση.

Αργά το Σάββατο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφτηκε τα στρατεύματα που προετοιμάζονται για την επίθεση.

Σχετικά βίντεο τον δείχνουν με αλεξίσφαιρο γιλέκο να συνομιλεί με βαριά οπλισμένους στρατιώτες σε οικισμούς που είχαν γίνει στόχος των μαχητών της Χαμάς στην επίθεση του περασμένου Σαββάτου, όταν διείσδυσαν στο Ισραήλ.

“Είστε έτοιμοι για αυτό που έρχεται; Έρχονται κι άλλα”, τους είπε χαρακτηριστικά

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έχουν κληθεί να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της περιοχής – με πολλούς να τρέπονται σε φυγή με όχημα ή ακόμα και με τα πόδια.

09:50 Αλλο ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι σκότωσε το Ισραήλ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως σκότωσαν στη Γάζα άλλον έναν ύποπτο ως οργανωτή των μεγάλης κλίμακας επιθέσεων που πραγματοποίησε η Χαμάς.

Ο Μπιλάλ Αλ Κέντρα, διοικητής των μονάδων της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, σκοτώθηκε σε αεροπορικές επιδρομές χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις του Ισράηλ (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, IDF).

Άλλοι τρομοκράτες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ σκοτώθηκαν επίσης, σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση.

08:55 Κονβόι βοήθειας καθηλώθηκε στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας

Στην Αίγυπτο, μια αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια εγκλωβίστηκε επί ώρες στην προσπάθειά της να εισέλθει στη Γάζα μέσω της διάβασης της Ράφα.

Φωτογραφίες δείχνουν μια μεγάλη ουρά από φορτηγά που μετέφεραν προμήθειες από την Αίγυπτο και την Τουρκία που περιμένουν στην πόλη Arish, κοντά στη διάβαση.

Τις τελευταίες ημέρες το σημείο ελέγχου έκλεισε λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε ζημιές στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος.

Αυτό έχει εμποδίσει τους ανθρώπους να φύγουν ή να εισέλθουν στη Γάζα μέσω του σημείου ελέγχου. Σημαίνει επίσης ότι η βοήθεια έχει σταματήσει στα σύνορα και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προέτρεψαν τις αρχές να αφήσουν τη συνοδεία τους να περάσει τα σύνορα.

08:42 Αυξήθηκαν στους 2.329 οι νεκροί στη Γάζα

Ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας είχε αυξηθεί σήμερα το πρωί σε 2.329, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 9.714, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο απολογισμός αφορά όλους όσοι σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν από το Ισραήλ αφότου ξέσπασε η σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου.

08:35 Προειδοποίηση Κίνας: Το Ισραήλ δρα «πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας»

Η δράση του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς προχωρεί «πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει «να τιμωρεί συλλογικά» τους κατοίκους της Γάζας, υποστήριξε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν σήμερα.

«Η δράση του Ισραήλ προχώρησε πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και οι ηγέτες του οφείλουν να σταματήσουν «να τιμωρουν συλλογικά τον πληθυσμό της Γάζας», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας προς το σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου του.

08:20 Συνάντηση Μπλίνκεν με μπιν Σαλμάν στο Ριάντ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντάται σήμερα το πρωί στο Ριάντ με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 7:30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Μπλίνκεν συναντάται με τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας κατά την τέταρτη ημέρα του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή. Εργάζεται με περιφερειακούς συμμάχους για να εμποδίσει την επέκταση του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς σε μια ευρύτερη σύγκρουση και για να βοηθήσει να εξασφαλισθεί η απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν από την ισλαμιστική οργάνωση.

Ο αμερικανός υπουργός άρχισε χθες, Πέμπτη, την περιοδεία του από το Ισραήλ, εκφράζοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το στενότερο σύμμαχο της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή. Έχει επισκεφθεί την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έχει συναντηθεί εκεί με ηγέτες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Σήμερα αναμένεται να ταξιδέψει στην Αίγυπτο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter