Ορκίστηκε ο Τζο Μπάιντεν ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ: «Η Δημοκρατία είναι εύθραυστη» – Το χρονικό της τελετής

Ορκίστηκε ο Τζο Μπάιντεν ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ: «Η Δημοκρατία είναι εύθραυστη» – Το χρονικό της τελετής

Ο Τζο Μπάιντεν είναι και επισήμως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο 78χρονος ορκίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Καπιτώλιο, έχοντας στο πλευρό του την Κάμαλα Χάρις, την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο της χώρας.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε μήνυμα ενότητας στην πρώτη του ομιλία μετά την ορκωμοσία του. Χαρακτήρισε την πανδημία του κορονοϊού αλλά και την άνοδο των ρατσιστικών συμπεριφορών στις ΗΠΑ ως τα μεγαλύτερα εμπόδια, τονίζοντας ωστόσο ότι με πυγμή «θα τα αντιμετωπίσουμε και θα τα ξεπεράσουμε».

Παράλληλα, ο «πρόεδρος όλων των Αμερικανών», όπως χαρακτήρισε τον εαυτό του, κατέστησε σαφές ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στη θητεία του πρέπει η χώρα να επιδείξει αίσθημα ενότητας.

Διαβάστε και ακούστε επίσης: ΗΠΑ: Η Lady Gaga ερμηνεύει τον αμερικανικό εθνικό ύμνο (Video)

Τζο Μπάιντεν: «Η δημοκρατία νίκησε»

«Η δημοκρατία είναι πολύτιμη, η δημοκρατία είναι εύθραυστη, και σήμερα οι φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε», είπε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, χειροκροτούμενος από τους λίγους που παρευρέθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας του 46ου προέδρου αλλά και της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

«Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά μιας ιδέας. Της ιδέας της δημοκρατίας… Αυτή την ώρα, φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, χαιρετίζοντας μια ημέρα «ελπίδας» για την Αμερική.

«Όλη μου η ψυχή βρίσκεται στο να ενώσω την χώρα», είπε, καλώντας σε μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού.

Στην ομιλία του που διήρκησε περίπου 20 λεπτά, ο νέος πρόεδρος, φορώντας σκούρο κοστούμι και μπλε γραβάτα, και μάσκα κατά την άφιξή του, όπως όλοι οι φιλοξενούμενοι, καταδίκασε όσους χρησιμοποιούν ψέματα για να κερδίσουν εξουσία, υποσχόμενος ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, και πως η διακυβέρνησή του θα βασίζεται σε γεγονότα και αλήθειες.

«Υπάρχει η αλήθεια και υπάρχουν και τα ψέματα. Ειπώθηκαν ψέματα για απόκτηση εξουσίας και κέρδους», τόνισε ο Μπάιντεν στην ομιλία του.

«Μπορούμε να συνεχίζουμε να διαφωνούμε», πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Αυτή είναι η δημοκρατία».

«Γνωρίζω ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και πραγματικές», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας μια ακόμη φορά σε «ενότητα» στην ομιλία του σε απόλυτη αντίθεση με όσα, σκοτεινά και επιθετικά, είπε ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του στο ίδιο μέρος, στα σκαλιά του Καπιτωλίου, πριν από τέσσερα χρόνια.

Δεσμεύτηκε να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Αναφέρθηκε επίσης στις διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βαρβαρότητα. «Το όνειρο για δικαιοσύνη για όλους δεν θα μετατεθεί πλέον»

«Με ενότητα μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα» .

Αναγνώρισε πως οι ΗΠΑ διανύουν μια περίοδο δοκιμασίας και πως η χώρα θα πρέπει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις. «Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε», είπε, μιλώντας για υπέρβαση εμποδίων, και για μια σειρά από σημαντικές ανησυχίες, όπως η πανδημία, ο ρόλος των ΗΠΑ στον κόσμο, η φυλετική αδικία και η «επίθεση στη δημοκρατία μας».

Δεσμεύτηκε πως θα αποκαταστήσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ με άλλες χώρες.

Ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο χαιρετίζουν τον Τζο Μπάιντεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Γερμανίας, πρωθυπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πολλών χωρών χαιρέτισαν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την «ανυπομονησία» τους να συνεργαστούν με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Περισσότερα ΕΔΩ

22:20 Τσίπρας: Ανοίγει νέο κεφάλαιο στην αμερικανική πολιτική

«Συγχαρητήρια πρόεδρε Τζο Μπάιντεν και αντιπρόεδρε Κάμαλα Χάρις. Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει σήμερα στην αμερικανική πολιτική, έπειτα από μία περίοδο δυσκολιών και μαχών απέναντι σε ανισότητες που αφορούν κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις. Ανανέωνεται η πίστη για τη διαχείριση ζητημάτων όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή αλλά και η ειρήνη», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

21:37 Ο Πούτιν δηλώνει θιασώτης της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει θιασώτης της ανάπτυξης των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο Πούτιν ήταν είναι και θα είναι θιασώτης της ανάπτυξης των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, επειδή χωρίς κανονικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για έναν σταθερό κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Δυστυχώς, η πρόθεση αυτή του Πούτιν κατά την διάρκεια των τελευταίων πολλών ετών δεν βρίσκει ανταπόκριση πέραν του ωκεανού», τόνισε ο Πεσκόφ.

20:49 Ο επικεφαλής του ΠΟΥ συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας συνεχάρη σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για την ανάληψη των καθηκόντων τους.

«Συγχαρητήρια πρόεδρε Τζο Μπάιντεν και αντιπρόεδρε Κάμαλα Χάρις για την ορκωμοσία σας σήμερα. Για έναν υγιέστερο, δικαιότερο, ασφαλέστερο και πιο βιώσιμο κόσμο», έγραψε στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα ανατρέψει την απόφαση που έλαβε ο προκάτοχός του, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ξεκίνησε τη διαδικασία για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ.

20:46 Οι επίσημοι λογαριασμοί της αμερικανικής προεδρίας στο twitter παραδόθηκαν στην νέα κυβέρνηση Μπάιντεν

Οι επίσημοι λογαριασμοί στο twitter της αμερικανικής προεδρίας παραδόθηκαν πριν λίγο στην νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Ο λογαριασμός @Potus στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης πλέον συνοδεύεται με φωτογραφία του Τζο Μπάιντεν με πρώτη ανάρτηση στο λογαριασμό δήλωση του νέου προέδρου: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στην αντιμετώπιση των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε. Γι ‘αυτό, σήμερα, πηγαίνω στο Οβάλ Γραφείο για να πιάσω κατευθείαν δουλειά αναλαμβάνοντας θαρραλέα δράση για άμεση ανακούφιση στις αμερικανικές οικογένειες».

Ο λογαριασμός επίσης της αντιπροεδρίας των ΗΠΑ, @VP, ανήκει πλέον στην Κάμαλα Χάρις, και φέρει φωτογραφία της.

Παράλληλα ο επίσημος λογαριασμός του Λευκού Οίκου βρίσκεται επίσης στον έλεγχο της νέας κυβέρνησης.

20:35 Κίνα: Κυρώσεις στον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και σε άλλα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ

Λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, η Κίνα ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και σε άλλους αξιωματούχους της απερχόμενης κυβέρνησης. Περισσότερα ΕΔΩ

20:16 Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς χειροκρότησε τη διάδοχό του Κάμαλα Χάρις 

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και η σύζυγός του Κάρεν παρέστησαν σήμερα στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αφότου έκαναν αισθητή την απουσία τους στην αποχαιρετιστήρια τελετή για τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ούτε τήρησαν το σύνηθες πρωτόκολλο του να υποδεχθούν τη διάδοχό του στην κατοικία του αντιπροέδρου, στο παρατηρητήριο του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Πενς, τον οποίο ορισμένοι υποστηρικτές του Τραμπ απείλησαν να κρεμάσουν, κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου, διότι αρνήθηκε να προσπαθήσει να ανατρέψει τη νίκη στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων του Μπάιντεν, χειροκρότησε τη νέα αντιπρόεδρο της χώρας Κάμαλα Χάρις, κατά την άφιξή της στο Καπιτώλιο.

Ο Πενς στάθηκε στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, ο τέως πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ τον απέφευγε για ημέρες, διότι δεν στήριξε τις προσπάθειές του να ανατρέψει τη νίκη του Μπάιντεν, βασιζόμενος σε ψευδείς ισχυρισμούς περί εκτεταμένης νοθείας, αν και οι δύο άνδρες επιδίωξαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους προτού αποχωρήσουν από την εξουσία.

Ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Κάμαλα Χάρις την περασμένη Πέμπτη, στην υψηλότερου επιπέδου επαφή μεταξύ της απερχόμενης και επερχόμενης διοίκησης.

19:50 Τζιλ Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις επέλεξαν Αμερικανούς σχεδιαστές

Ραλφ Λόρεν, Κρίστοφερ Τζον Ρότζερς ή Markarian: η νέα Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, αλλά επίσης και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν επέλεξαν Αμερικανούς σχεδιαστές για την τελετή ορκωμοσίας σήμερα, τηρώντας μια μακροχρόνια παράδοση. Περισσότερα ΕΔΩ

19:19 Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε χάρη σε έναν πρώην δικηγόρο του που είχε καταδικαστεί για φοροδιαφυγή

Ο πρώην, πλέον, πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μια από τις τελευταίες πράξεις του στον Λευκό Οίκο, έδωσε χάρη στον πρώην δικηγόρο του, τον Άλμπερτ Πίρο, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

Ο 73χρονος Πίρο εξέτισε ποινή φυλάκισης 11 μηνών για την κατηγορία της φοροδιαφυγής πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Παλαιότερα εκπροσωπούσε τον Τραμπ ως δικηγόρος του σε κτηματομεσιτικά ζητήματα. Είναι επίσης ο πρώην σύζυγος μιας από τις πιο ενθουσιώδεις οπαδούς του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα στα μέσα ενημέρωσης, της Τζανίν Πίρο που παρουσιάζει την εκπομπή «Δικαιοσύνη με την δικαστή Τζανίν» στο Fox News. Οι Πίρο πήραν διαζύγιο το 2013.

19:14 Ο Τραμπ ανακάλεσε διάταγμα που απαγόρευε στους συμβούλους του να αρχίσουν να κάνουν λόμπινγκ

Σε μία από τις τελευταίες ενέργειές του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε οδηγία που επιτρέπει στα μέλη του προσωπικού του να αρχίσουν αμέσως να κάνουν λόμπινγκ, ανατρέποντας ένα δικό του εκτελεστικό διάταγμα του 2017 που είχε σκοπό να αποτρέψει τους βοηθούς του από το να χρησιμοποιούν την επιρροή τους για προσωπικό όφελος.

Οι περιορισμοί που ίσχυαν μέχρι πρότινος, ώστε να εκπληρωθεί μια προεκλογική υπόσχεση για “αποστράγγιση του βάλτου”, είχαν βάλει στο στόχαστρο τη νοοτροπία του κατόχου εσωτερικής πληροφόρησης (insider) εναντίον της οποίας είχε κάνει εκστρατεία ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ και εμπόδιζε το είδος εκείνο των κερδοφόρων ασχολιών που, όπως είχε πει, κάνει τους πολιτικούς να είναι υποχρεωμένοι απέναντι σε επιχειρηματικά συμφέροντα αντί στους απλούς Αμερικανούς πολίτες.

19:07 ΕΕ-Σαρλ Μισέλ: Ήρθε η ώρα να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ

Στη αλλαγή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ εστιάζει η ΕΕ μετά την ορκωμοσία του Τζον Μπάιντεν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να τονίζει ότι «ήρθε η ώρα να επαναφέρουμε την πίστη και την κοινή λογική και να αναζωογονήσουμε τη σχέση ΕΕ-ΗΠΑ. Περισσότερα ΕΔΩ

19:01 ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One που μετέφερε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια προσγειώθηκε στην νέα κατοικία του μεγιστάνα, την έπαυλη Μαρ-α-Λάγκο στην Φλόριντα.

Λίγα λεπτά πριν την τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ μαζί με τη σύζυγό του κατέβηκαν τα σκαλοπάτια του αεροσκάφους.

Ο Τραμπ χαιρέτισε προς τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους, χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις.

19:00 ΗΠΑ: Οι ψηφοφόροι του Ντ. Τραμπ εξακολουθούν να αρνούνται τη νίκη του Τζο Μπάιντεν

Ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως και περίπου 75 εκατομμύρια συμπατριώτες τους και αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν σήμερα την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Εξακολουθούν να αρνούνται τη νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές, διαβεβαιώνουν ότι οι ταραχές στο Καπιτώλιο δεν προκλήθηκαν από υποστηρικτές του Τραμπ και φοβούνται ότι η επόμενη κυβέρνηση θα τους φιμώσει.

Ακολουθούν μαρτυρίες ψηφοφόρων του Τραμπ, που συνέλεξε τηλεφωνικά το Γαλλικό Πρακτορείο. Περισσότερα ΕΔΩ

18:50 Ορκίστηκε η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις

«Θα λειτουργώ με όρους ελευθερίας, θα υποστηρίζω το Σύνταγμα…», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις κατά την ορκωμοσία της.

Παράλληλα, στο Καπιτώλιο έφτασε και η Τζένιφερ Λόπεζ στέλνοντας μήνυμα περί «δικαιοσύνης και ελευθερίας»

18:41 Ο Γκορμπατσόφ ελπίζει στην επανεκκίνηση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας με τον Μπάιντεν

Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απηύθυνε σήμερα, ημέρα που ορκίζεται ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έκκληση για «εξομάλυνση των σχέσεων» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Περισσότερα ΕΔΩ

18:27 Απειλή για τοποθέτηση βόμβας στο Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που βρίσκεται απέναντι από το Καπιτώλιο όπου ο Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί αργότερα σήμερα, έλαβε μια απειλή για τοποθέτηση βόμβας νωρίτερα, δήλωσε μια εκπρόσωπος.

«Το κτίριο και οι περιβάλλοντες χώροι ελέγχθηκαν και δεν εκκενώθηκαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κάθλιν Άρμπεργκ.

Το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου παραμένει κλειστό για το κοινό από την έναρξη της πανδημίας και η προσέλευση του προσωπικού έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Ακόμη και οι ακροάσεις πραγματοποιούνται μέσω τηλεφώνου.

18:26 Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντ. Τραμπ εξαίρεσε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα αλουμινίου

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαίρεσε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τους δασμούς, ύψους 10%, που είχαν επιβληθεί στα εισαγόμενα προϊόντα αλουμινίου.

Οι δύο χώρες κατέληξαν σε μια συμφωνία με βάση την οποία θα περιοριστούν οι εισαγωγές αυτών των προϊόντων, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

Από τους δασμούς αυτούς έχουν επίσης εξαιρεθεί η Αργεντινή, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μεξικό.

18:11 Στο Καπιτώλιο τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ

Οι Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον παρίστανται στην ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, ενώ στο Καπιτώλιο βρίσκονται και οι Τζορτζ Μπους με την Λόρα Μπους. Το «παρών» δίνουν και οι Μπαράκ Ομπάμα με τη Μισέλ Ομπάμα

17:37 Έφτασαν στο Καπιτώλιο για την ορκωμοσία τους ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρός Κάμαλα Χάρις έφτασαν στο Καπιτώλιο, όπου σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας τους.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αφιχθεί στο Καπιτώλιο και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος βρίσκεται καθ’ οδόν για τη Φλόριντα.

16:54 Αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ 

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο επιβαίνοντας στο Marine One, το ελικόπτερο του Σώματος των Πεζοναυτών τον οποίο είχε προσγειωθεί στον κήπο του Λευκού Οίκου για να τον παραλάβει, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία.

Περισσότερα ΕΔΩ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter