Εμβολιασμοί: Τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο – Ποιες κατηγορίες αφορά

Εμβολιασμοί: Τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο – Ποιες κατηγορίες αφορά

Διευκρινίσεις σχετικά με την τρίτη «αναμνηστική» δόση εμβολίου δόθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στην ενημέρωση από τη Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα «ανέτρεψε προβλέψεις και προσδοκίες», τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις αποτρέπει κατά 92% τη σοβαρή εξέλιξη της νόσου. «Δυστυχώς κολλάνε τον ιό και οι εμβολιασμένοι, ωστόσο έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους», συμπλήρωσε στην τοποθέτησή της στη σημερινή ενημέρωση.

Όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι «στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη».

Ποιους αφορά η τρίτη δόση του εμβολίου

Η πρόεδρος της Επιτροπής εμβολιασμών ανέφερε ότι η τρίτη δόση θα αφορά αποκλειστικά εμβόλια mRNA, ανεξάρτητα με τα εμβόλια που είχαν κάνει νωρίτερα άτομα που:

  • Έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • Έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
  • Που βρίσκονται σε λίστα αναμονής
  • Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία
  • Νεφροπαθείς
  • Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήμερα σε ανοσοκαταστολή.
  • Άτομα με HIV λοίμωξη

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε ότι η διαδικασία για το κλείσιμο ραντεβού της τρίτης αναμνηστικής δόσης εμβολίου δεν θα παρουσιάσει μεταβολές σε σχέση με τις προηγούμενες, σημειώνοντας ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι μόνη προϋπόθεση για κλείσιμο ραντεβού είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον 4 εβδομάδες από την λήψη της δεύτερης δόσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter