Έντονη ανησυχία για την «έκρηξη» κρουσμάτων – Συστάσεις για self test και χρήση μάσκας

Έντονη ανησυχία για την «έκρηξη» κρουσμάτων – Συστάσεις για self test και χρήση μάσκας

Νέο «καμπανάκι» από τους λοιμωξιολόγους για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, μετά τη νέα αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού η οποία καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα, στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, γνωστοποιήθηκε ότι συζητήθηκε η εφαρμογή του μέτρου για rapid test σε όσους επιστρέφουν από τα νησιά, ωστόσο το θέμα παραμένει υπό συζήτηση.

«Έγινε μία συζήτηση για τη χρήση rapid test με την επιστροφή από τα νησιά, ωστόσο πρέπει να ακολουθήσει η σχετική διαβούλευση σχετικά με το εάν υπάρχει η δυνατότητα στα νησιά αυτά για τη διενέργεια των τεστ», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, επιβεβαιώνοντας ότι το εν λόγω μέτρο συζητήθηκε στη σύσκεψη με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει οριστική απόφαση.

Πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, προχώρησε σε σύσταση για τη διενέργεια self test από όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα νησιά.

Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

  • Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).
  • Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).
  • Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).
  • Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
  • Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
  • Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων

Η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού, με τη διάμεση ηλικία των νέων καταγεγραμμένων περιπτώσεων να είναι πλέον στα 23 έτη. Παράλληλα, αυξήθηκε και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα με 9.000 στην επικράτεια, τα 4.000 εκ των οποίων εντοπίζονται στην Αττική, ενώ παρατηρήθηκε μικρή αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη. Τέλος, ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης θετικότητας, που πλέον ανέρχεται στο 2,46%.

Σύμφωνα με τη Βάνα Παπευαγγέλου, η εικόνα της πανδημίας έχει αλλάξει, καθώς πλέον, το 75% των κρουσμάτων αφορά ανθρώπους ηλικίας κάτω 34 ετών ενώ «αρχίζουμε και βλέπουμε αύξηση στους ενήλικες 55-65»

Τα νέα στοιχεία για τη μετάλλαξη Δέλτα

Μέχρι την Τρίτη, είχαν ταυτοποιηθεί στην Ελλάδα 121 δείγματα της μετάλλαξης Δέλτα. Η διασπορά αφορά κυρίως σε νέα άτομα. Το 14% είχαν εμβολιαστεί με μία δόση, ενώ το 7% είχε κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Κανείς από όσους νοσηλεύτηκαν με τη μετάλλαξη Δέλτα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

«Όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυξάνονται τα κρούσματα»

«Πιστεύουμε ότι δεν θα ακολουθήσει έκρηξη νοσηλειών, όπως συνέβη την άνοιξη, λόγω των εμβολιασμών», επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας ότι το τέταρτο κύμα κορονοϊού «θα είναι διαφορετικό». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολιασμών, υπογραμμίζοντας ότι η διασπορά των κρουσμάτων ήταν ευκολότερη σε περιοχές με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. «Όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυξάνονται τα κρούσματα».

«Η μάσκα είναι από τα βασικότερα μέτρα προστασίας μας. Συστήνουμε τη χρήση της μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός», επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter