Εμβολιασμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα για την αλλαγή της δεύτερης δόσης – Τι περιμένει η κυβέρνηση τον Ιούλιο

Εμβολιασμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα για την αλλαγή της δεύτερης δόσης – Τι περιμένει η κυβέρνηση τον Ιούλιο

Τα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca, την πιθανότητα χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου αλλά και οι λεπτομέρειες για την πλατφόρμα που αφορά την αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου για όσους τη δικαιούνται, αναλύθηκαν στην ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις δόσεις που αναμένει από τις τρεις εταιρείες (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) για τον Ιούλιο.

Η Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε ότι οι καλοκαιρινοί μήνες και η ζέστη θα λειτουργήσει ως «σύμμαχος» στη μάχη κατά της πανδημίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι άπαντες πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της «παραλλαγής Δέλτα», αλλά και το ενδεχόμενο ύπαρξης νέου κύματος της πανδημίας. Η επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών υπογράμμισε ότι εάν έρθει, το νέο κύμα θα είναι ηπιότερο από τα προηγούμενα και θα «χτυπήσει» τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, η Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι σε 20 από 28 χώρες της ΕΕ παραμένει η σύσταση για χορήγηση του ίδιου σκευάσματος και στη δεύτερη δόση «καθώς ο κίνδυνος είναι πραγματικά ελάχιστος», ενημερώνοντας ότι για όσους το δικαιούνται, μπορούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους, διότι άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού.

«Η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό διεθνή μελέτη», υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου.

Για τα περί τρίτης δόσης εμβολίου

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, ο καθορισμός πιθανής τρίτης δόσης εμβολιασμού θα γίνει μέσω των παγκοσμίων μελετών. Ως τώρα όμως, σύμφωνα με την επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμού, η προστασία από τις δύο δόσεις διαρκεί περισσότερο απ’ όσο υπολόγιζαν αρχικά οι ειδικοί.

Τι περιμένει η κυβέρνηση για τον Ιούλιο

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ αναφέρθηκε και στις παραδόσεις εμβολίων τις οποίες αναμένει η κυβέρνηση για τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για 1.150.000 δόσεις από τη Pfizer, 380.000 από τη Moderna και 152.000 δόσεις από τη Johnson & Johnson στα τέλη Ιουνίου, αλλά και 171.000 δόσεις τον Ιούλιο.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επεσήμανε ότι η ποινή για όσους αλλάξουν το ραντεβού εμβολιασμού τους τρεις φορές, μειώνεται στις έξι ημέρες.

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη του πολυπόθητου «τείχους ανοσίας» μέσα στο καλοκαίρι, ακόμη και με βάση τους τρέχοντες ρυθμούς στην εμβολιαστική διαδικασία.

Μυστικά & Documento

07/08/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter