Τσίπρας: Το παλιό απέτυχε – Ανοίγει ο δρόμος για μία νέα κοινή λογική (Video)

Τσίπρας: Το παλιό απέτυχε – Ανοίγει ο δρόμος για μία νέα κοινή λογική (Video)

«Πλέον ανοίγει ο δρόμος για μια νέα κοινή λογική μακριά από το “δόγμα” που θέλει ως την ατμομηχανή της προόδου, την εκμετάλλευση», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του στο 25ο Συνέδριο του Economist.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι οδηγεί τη χώρα σε λάθος δρόμο και την αφήνει «ακέφαλη» απέναντι στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Έπειτα, έκανε λόγο για για επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και τόνισε ότι οι ενστάσεις από Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν πως θα αποκλειστούν από το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδόν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να προχωρήσει εάν συνεχίσει στο ίδιο μοντέλο»

«Πολίτες, κράτη, διεθνείς οργανισμοί, ακόμα και επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης που να πατά στην ίδια την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα οι περισσότεροι και αυτή που αύριο, αν δεν αλλάξουμε σήμερα, θα τη βιώσουμε όλοι. Ακόμα και οι πιο προνομιούχοι», είπε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Διανύοντας την τρίτη δεκαετία του 21ου, σε καιρό ειρήνης στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, γιατί φτάσαμε να αντιμετωπίζουμε ξανά υπαρξιακά ζητήματα; Η απάντηση κρύβεται σε ένα δόγμα που για πολλές δεκαετίες προσπάθησε να επικρατήσει σχεδόν ως φυσικός νόμος Ένα δόγμα το οποίο θέλει ως την ατμομηχανή της προόδου την εκμετάλλευση. Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, εκμετάλλευση της φύσης, εκμετάλλευση του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο», είπε, αποδίδοντας και στον πρωθυπουργό την άποψη ότι οι “ανισότητες” είναι στοιχείο της “ανθρώπινης φύσης”.

«Ανεξάρτητα από τους σκοπούς, το παλιό απέτυχε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος σήμερα είναι πιο άδικος από ποτέ» και ότι «ο πλανήτης θερμαίνεται περισσότερο από ποτέ».

«Σε αυτά τα δεδομένα, ήρθε και χτύπησε η πανδημία για να αναδείξει ακόμα μια πτυχή. Ότι το κυρίαρχο δόγμα, που υποτιμά την κοινωνική προστασία και τις δομές της δημόσιας υγείας, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών, όχι σε 10-20-30 χρόνια. Αλλά σήμερα και ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συνέχεια και στο ζήτημα της άρνησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων να άρουν την πατέντα των εμβολίων.

«Αυτός ο κόσμος των μεγάλων ανισοτήτων, όπου πλούσιες χώρες παίρνουν όλα τα εμβόλια και οι φτωχότερες τίποτα. Πλούσιες χώρες ρυπαίνουν εις βάρος της ζωής όλων. Και καταστρέφουν φυσικούς πόρους, εις βάρος της υγείας όλων. Είναι ένας κόσμος που δε μπορεί να προχωρήσει μπροστά, αν συνεχίσει στο ίδιο μοντέλο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter