Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο που μπορεί να δώσει προοπτική – Στόχος η κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη (Video)

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο που μπορεί να δώσει προοπτική – Στόχος η κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη (Video)

Μήνυμα για προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», θέτοντας ζητήματα όπως οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, το πρόγραμμα του κόμματος, την εικόνα των δημοσκοπήσεων, το κόμμα Κασιδιάρη, αλλά και το πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαχειρίζεται τα καλέσματα για debate.

Παράλληλα, ανέπτυξε μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, ξεπάγωμα των 3ετιών, θέσπιση αυτόματης τιμαριθμικής πραοσαρμογής των μισθών, καθώς και αυξήσεις 10% στο δημόσιο και επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τσίπρα στο «Καλημέρα Ελλάδα»

«Σχέδιο με προοπτική αλλά και ρεαλισμό»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τις προγραμματικές του θέσεις, για την ακρίβεια, για το ΕΣΥ, για την εργασία, τα κόκκινα δάνεια. Έχουμε ένα σχέδιο που μπορεί να δώσει μια προοπτική αλλά με ρεαλισμό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Διεκδικούμε από τις εκλογές της απλής αναλογικής να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, όπως σε μια σειρά από χώρες. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θέλει μια κυβέρνηση με προοδευτική κατεύθυνση. Αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ το λογικό είναι να φτιάξει με το ΠΑΣΟΚ μια προοδευτική κυβέρνηση. Δεν θα βγαίνουν τα «κουκιά» αν είμαστε δεύτεροι. Η ΝΔ έχει φθορά. Θέλουμε να φτιάξουμε κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Αν δεν βγαίνει ο αριθμός θα πρέπει τα μικρότερα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το σύστημα της απλής αναλογικής, κατά τον Αλέξη Τσίπρα «προσφέρει στα μικρότερα κόμματα να παίξουν ένα ενεργό ρόλο. Το υποστήριζε πάντα η Αριστερά. Εμείς το κάναμε πράξη ακόμα κι αν ήταν κόντρα στο συμφέρον μας. Η πολιτική έχει ευθύνη. Δεν μπορεί να μην σε ενδιαφέρει ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα. Να μας πουν ότι δεν μας ενδιαφέρει να κυβερνήσει ο Μητσοτάκης».

Έντονη κριτική σε ΚΚΕ και Βαρουφάκη

«Δεν ξέρω για ποιον λόγο ο κ. Βαρουφάκης αβαντάρει τον κ. Μητσοτάκη. Του δίνει τη δυνατότητα να φέρει ξανά στην επιφάνεια το ξαναζεσταμένο φαγητό. Και ο Βαρουφάκης μέχρι τις εκλογές μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά μετά τις εκλογές πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Μπορεί να επιλέξει για παράδειγμα την ανοχή. Σε μια σειρά από χώρες είχαμε το φαινόμενο να υπάρχει ανοχή από κάποιο κόμμα σε κυβερνήσεις. Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Θα μιλήσουμε τι θα κάνει ο κ. Βαρουφάκης;», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την προοπτική συνεργασίας με το ΜέΡΑ25.

«Εγώ ζητώ νωπή εντολή για να κυβερνήσω. Το ΚΚΕ βλέπω ότι δεν δείχνει να ενδιαφέρεται πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Βλέπω και έναν κ. Βαρουφάκη κολλημένο στις εμμονές του Ο Βαρουφάκης είναι παρτενέρ του Μητσοτάκη σε αυτές τις εκλογές, κοιτά πώς θα δώσει πάσες στον κ. Μητσοτάκη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση και τα μικρότερα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους», υπογράμμισε.

«Αποκλείονται ΝΔ και Βελόπουλος»

Όσον αφορά το ενδεχόμενο έναρξης συζητήσεων με την Ελληνική Λύση, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός.

«Η πρόσκλησή μας απευθύνεται στις προοδευτικές δυνάμεις. Αποκλείεται η ΝΔ και ο κ. Βελόπουλος. Δεν ξέρω αν μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα πάρει τη διερευνητική εντολή. Τι θα την κάνει; Πιστεύω ότι σε πρώτο πλάνο έχει τις αποστασίες. Η οικογένειά του έχει το know how. Είπε για κυβέρνηση ενός χρώματος. Η ΝΔ δείχνει ότι δεν μπορεί να βρει συνεργασίες».

Η απάντηση στον Ανδρουλάκη για το ζήτημα του πρωθυπουργού

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32% στις προηγούμενες εκλογές και μπορεί να πετύχει μια μεγάλη νίκη. Μπορούμε να συνεργαστούμε με τις προοδευτικές δυνάμεις. Το ζήτημα του πρωθυπουργού το έχει λύσει ο ελληνικός λαός. Μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να κάτσει απέναντι σε ένα κόμμα και να πει για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Πουθενά στον κόσμο δεν σχηματίζουν κυβερνήσεις οι ηττημένοι. Μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το αίτημα Ανδρουλάκη για κυβέρνηση με πρωθυπουργό άλλο πρόσωπο πλην Τσίπρα.

«Την αγωνία την έχουν αυτοί που βγάζουν τις δημοσκοπήσεις»

«Έρχεται η ώρα της κρίσης. Τώρα την αγωνία την έχουν αυτοί που βγάζουν τις δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια μεγάλη φθορά όταν κυβερνούσε, έβγαλε όμως τη χώρα από τα μνημόνια. Έχασε 3,5 μονάδες. Αν θέλουν να μας πείσουν ότι αντί να χάνει ο Μητσοτάκης χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα το δούμε. Το 2015 έδειχναν μια μονάδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και πήραμε 8. Το ίδιο έγινε και στο δημοψήφισμα. Εγώ ζήτησα να δίνονται στη δημοσιότητα και τα αστάθμητα στοιχεία. Θα βοηθήσει στη διαφάνεια. Γιατί να μην ξέρει ο πολίτης τι συμβαίνει; Οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες χωρίς να έχουν στο μυαλό τους τι λένε οι δημοσκοπήσεις», υπογράμμισε σχολιάζοντας την εικόνα των δημοσκοπήσεων.

«Την ακροδεξιά τη νικάς με καθημερινή δράση μέσα στην κοινωνία»

«Λέγαμε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το ζήτημα η κυβέρνηση δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Υπάρχουν ευθύνες επειδή τον άφησαν να κάνει καμπάνια από τη φυλακή. Θέλει να διαχειριστεί το ζήτημα με γνώμονα τι τη συμφέρει. Ασχολήθηκε 2-3 μήνες πριν τις εκλογές.  Η Αριστερά είναι σε μετωπική σύγκρουση με τους νεοναζί. Την ακροδεξιά τη νικάς με καθημερινή δράση μέσα στην κοινωνία. Η ΝΔ έχει υιοθετήσει ρητορική της άκρας δεξιάς. Αντιγράφει τον Τραμπ. Δεν μπορείς να τη νικήσεις. Φουσκώνουμε τα πανιά του Κασιδιάρη με τη συζήτηση που κάνουμε», σχολίασε αναφορικά με την υπόθεση Κασιδιάρη και την κάθοδό του στις εκλογές.

Για την οικονομία

«Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε το 2019 και είπε ότι υπέγραψα τέταρτο μνημόνιο. Όταν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις πιέσεις για μείωση των συντάξεων και τι είπε; Ότι ανταλλάξαμε τις συντάξεις με τη Μακεδονία. Κάναμε λάθη φυσικά. Δεν είχαμε την εμπειρία. Το παραδέχομαι αυτό. Σήμερα ξέρουμε και μπορούμε. Δεν θέλω δεύτερη ευκαιρία, θέλω την πρώτη για να εφαρμόσω το δικό μας πρόγραμμα», σημείωσε απαριθμώντας την εφαρμογή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του 2015 και του 2019.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter