Κλιμακούμενες επιδοτήσεις με… bonus ατομικής ευθύνης για τους λογαριασμούς ρεύματος

Κλιμακούμενες επιδοτήσεις με… bonus ατομικής ευθύνης για τους λογαριασμούς ρεύματος

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, χρησιμοποίησε εκ νέου την ενεργειακή κρίση ως τον κύριο μοχλό πίεσης για την αύξηση των λογαριασμών στην ενέργεια, επισημαίνοντας εκ νέου ότι σε χώρες της Ευρώπης «έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις ακόμη και για διακοπές ρεύματος».
Εκθειάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τη σημείωση πως… κράτησαν σε προσιτά επίπεδα τις τιμές των λογαριασμών, σημειώνοντας ότι και στο μέλλον θα συνεχιστεί η… στήριξη των πολιτών αλλά και η προσπάθεια ενεργειακής επάρκειας για τον χειμώνα.

Οι ανακοινώσεις Σκρέκα επιβεβαίωσαν τα όσα είχαν διαρρεύσει τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην εκπονήσει ένα συνολικό πρόγραμμα για την ανακούφιση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών. Σε περίπτωση που οι πολίτες επιδείξουν -για ακόμη μια φορά αυτή την τριετία- αίσθημα ατομικής ευθύνης και κάνουν οικονομία, η κυβέρνηση επιστρατεύει το δόγμα της ατομικής ευθύνης, μέσω ενίσχυσης 50 ευρώ/μεγαβατώρα σε όσους επιτύχουν μείωση κατανάλωσης κατά 15% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Οι κλιμακούμενες επιδοτήσεις

Από 1η Οκτωβρίου θεσπίζεται νέο μοντέλο κλιματικής επιδότησης για το μήνα, σε τρεις κλίμακες. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Για μηνιαία κατανάλωση ως 500 κιλοβατώρες απορροφάται το 90% της αύξησης, με επιδότηση 436 ευρώ/μεγαβατώρα. Το μέτρο αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Για μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 κιλοβατώρες απορροφάται το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 ευρώ/μεγαβατώρα. Εάν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση σε σχέση με την περσινή, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 κιλοβατώρας απορροφάται το 70% της αύξησης, με επιδότηση 336 ευρώ/μεγαβατώρα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ/μεγαβατώρα σε περίπτωση μείωσης κατανάλωσης κατά 15%.

Για τους επαγγελματίες με ισχύ παροχής έως 35 kvA και κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 39,8 λεπτά και καλύπτει το 80 % της αύξησης. Για μεγαλύτερες καταναλώσεις διαμορφώνεται στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τους αγρότες προβλέπεται οριζόντια επιδότηση 43,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ θα δώσει οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (περί τους 700.000) και το σύνολο της κατανάλωσης, που καλύπτει το 50 % της αύξησης. Για τους επαγγελματίες η επιδότηση είναι 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 Euro ανά θερμική MWh.

Οι ανακοινώσεις Σκρέκα για την ενέργεια

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter