Κορονοϊός: Ανοίγει υπό όρους το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα – Παραμένει το lockdown

Κορονοϊός: Ανοίγει υπό όρους το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα – Παραμένει το lockdown

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη να σημειώνει ότι η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ, αλλά και τα ΚΤΕΟ.

Ο Άδωνης Γεωργιάδης σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα, αναιρώντας τις αποφάσεις της, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερεύσουν εκ νέου.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις

Από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 21:00 έως τις 05:00, όπως και οι μετακινήσεις σε άλλους νομούς, ενώ τα SMS στο 13033 παραμένουν.

Όσον αφορά τις εκκλησίες, επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ, με μέγιστο αριθμό ατόμων τα 50. Παραμένουν επίσης τα μέτρα απαγόρευσης για κυνήγι και ψάρεμα.

Για τα καταστήματα

  • Ανακοινώθηκε
    προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
  • Το ωράριο
    λειτουργίας ορίστηκε από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ώστε να είναι
    δυνατή η επιστροφή όλων στις οικίες τους μέχρι τις 21:00 που αρχίζει η
    απαγόρευση κυκλοφορίας.
  • Για τις
    μετακινήσεις στα καταστήματα απαιτείται αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή «2», ή με έντυπο βεβαίωσης
    κίνησης. Το μήνυμα θα έχει διάρκεια δύο ωρών, με τον καταναλωτή να
    διατηρεί ως αρχή την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του.

Όσον αφορά τον επιτρεπόμενο αριθμό στα καταστήματα, ορίστηκαν οι εξής παράμετροι:

  • Τέσσερα
    άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ – Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ συν ένα
    άτομο ανά 25 επιπλέον τ.μ.
  • Ένα άτομο
    άνα 25 τ.μ κυρίως χώρου εντός των mall, των
    εκπτωτικών χωριών και καταστημάτων.
  • Για τις
    περιοχές αυξημένου κινδύνου: Λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με τη
    διαδικασία του click away.

Για τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις διαιτολογικές υπηρεσίες

  • Διατήρηση αποστάσεων στα 2 μέτρα
  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβούν
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες
  • Ωράριο λειτουργίας από τις 07:00 έως τις 20:00
  • Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 24 Ιανουαρίου

Για τα ΚΤΕΟ

  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας είναι υποχρεωτική , όπως και η χρήση αντισηπτικού και γαντιών μιας χρήσης.

Που αίρονται και που παρατείνονται τα πρόσθετα μέτρα

Την άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στους δήμους Ελευσίνας, Κοζάνης (πλην της Δημοτικής Κοινότητας Κρόκου) και Βοΐου -πλην της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας, και την λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στο δήμο Αχαρνών της Αττικής, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Όπως είπε, όσον αφορά τη Δυτική Αττική, τα επιπλέον μέτρα αίρονται για το δήμο Ελευσίνας, ενώ για τον δήμο Ασπροπύργου όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 102 ενεργά κρούσματα με 188 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων για τον δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, καθώς αυτή τη στιγμή εντοπίζονται 166 ενεργά κρούσματα και 242 στενές επαφές σε καραντίνα.

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η Επιτροπή αποφάσισε τη άρση των μέτρων στο δήμο Κοζάνης, και στο δήμο Βοΐου λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας των περιοχών αυτών.

Σχετικά με τις Τοπικές Κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου του δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, την Τοπική Κοινότητα Σπερχειάδας του δήμου Μακρακώμης, αλλά και την Τοπική Κοινότητα Κέλλης του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας αποφασίστηκε η άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, καθώς στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Τέλος, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του δήμου Σητείας Λασιθίου, στη νήσο Κάλυμνο, στο δήμο Σπάρτης και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας.

Η ενημέρωση για τον κορονοϊό

Νωρίτερα, η Βάνα Παπαευαγγέλου πήρε πρώτη τον λόγο στην ενημέρωση, τονίζοντας ότι στην Αττική παρατηρείται ελαφριά αύξηση των κρουσμάτων. Όσον αφορά το λιανεμπόριο, σημείωσε ότι δόθηκε μεν η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, ωστόσο τα δεδομένα θα επαναξιολογούνται κάθε εβδομάδα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στην Αττική υπολογίζεται πως συγκεντρώνονται περισσότερα από 2.500 ενεργά κρούσματα στην Αττική. «Κυρίως μας απασχολεί η Δυτική Αττική και ο Κεντρικός Τομέας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter