Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Τι ισχύει για εστίαση και εργασία – Τέλος τα δωρεάν τεστ

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Τι ισχύει για εστίαση και εργασία – Τέλος τα δωρεάν τεστ

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα Δημόσιας Υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες, την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού έχει μπει στο τέταρτο «κύμα» της.

Δίνοντας στοιχεία για τα εμβόλια, ο κ. Κικίλιας είπε πως πλέον «πάνω από το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ COVID είναι ανεμβολίαστοι. Τα νοσοκομεία θα συνεχίζουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά» πρόσθεσε, τονίζοντας πως και όσοι νοσούν από άλλες ασθένειες, έχουν δικαίωμα στη περίθαλψη. «Αυτό είναι ένα επίτευγμα των ανθρώπων που υλοποιούν τα εμβολιαστικά προγράμματα», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Τα νέα μέτρα

-Θα τηρηθεί από 1η Σεπτεμβρίου και χωρίς καμία παράταση το μέτρο αναστολής όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης εξαμήνου.

-Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες ιατρούς και φαρμακοποιούς. Για τους ιδιώτες θα θεσμοθετηθούν πρόστιμα και κυρώσεις.

-Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να κάνουν ένα υποχρεωτικό rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του εργαζομένου, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 10 ευρώ.

-Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στο χώρο του θεάματος θα πρέπει να κάνουν 2 υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του εργαζομένου. Τα τεστ θα ελέγχονται με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

-Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν 2 σελφ τεστ την εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν.

-Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν 2 υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του φοιτητή.

-Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες υποχρεούνται σε 1 εργαστηριακό rapid test 48 ώρες πριν το ταξίδι.

-Τα rapid test θα γίνονται σε ιδιωτικό εργαστήριο.

-Υποχρεωτική μάσκα παντού τόσο σε κλειστούς αλλά και ανοικτούς χώρους

Χώροι διασκέδασης

Οι κλειστοί χώροι διασκέδασης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι άθλησης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο του αθλητικού χώρου με την εφαρμογή covid free app.

Οι κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων είναι ανοιχτοί για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.

Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν για για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.

Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης δικαιούται να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι.

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς χώρους υψηλής συνάθροισης θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για χρήση μάσκας.

Εκπαίδευση: Με δύο self test και οι μαθητές

Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσει και η εκπαίδευση, καθώς πιο συγκεκριμένα:

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα με δική τους δαπάνη.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα.

Tο εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid) με δική τους ευθύνη.

Όλα τα μέτρα ισχύουν από 13/9/21-31/3/22.

Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα: 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter