Live – Η Γάζα «σπρώχνεται στην άβυσσο», προειδοποιεί ο ΟΗΕ – Εληξε και η νέα διορία για τους αμάχους

Live – Η Γάζα «σπρώχνεται στην άβυσσο», προειδοποιεί ο ΟΗΕ – Εληξε και η νέα διορία για τους αμάχους

Ο ισραηλινός στρατός έχει διαμηνύσει ότι σύντομα θα θέσει σε εφαρμογή ευρείας κλίμακας επιχειρησιακά σχέδια επίθεσης. Τα σχέδια περιλαμβάνουν συνδυασμένα και συντονισμένα πλήγματα από αέρος, θαλάσσης και ξηράς.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα ενισχύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια του πολέμου, με έμφαση σε σημαντικές χερσαίες επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ εντείνονται οι αψιμαχίες στα σύνορα Λιβάνου Ισραήλ με δυνάμεις της Χεζμπολάχ να ανταλλάσσουν πυρά με τον ισραηλινό στρατό που απαντά με βολές πυροβολικού στο νότιο Λίβανο

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι φεύγουν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενόψει της αναμενόμενης ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή αυτή, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές και δηλώνει ότι θα κρατήσει ανοιχτές δύο διόδους ώστε να μετακινηθεί ο πληθυσμός προς τα νότια.

Το Ισραήλ είχε δώσει νέα διορία στους κατοίκους να φύγουν μέχρι τη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου η οποία και εξέπνευσε.

Στη Γάζα, ο απολογισμός έφθασε τους 2.329 παλαιστίνιους νεκρούς και τους 9.714 τραυματίες, ενώ στη Δυτική Όχθη έχουν καταγραφεί 54 νεκροί και 1.100 τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου που άρχισε η σύγκρουση ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ.

Ανθρωπιστική κρίση

Η ήδη κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα εξελίσσεται γρήγορα σε αβίωτη, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην Γάζα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή καύσιμα και τα τρόφιμα αρχίζουν να εξαντλούνται επικίνδυνα, αναφέρει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις χώρες που διαθέτουν επιρροή να διασφαλίσουν την τήρηση των κανόνων του πολέμου και να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι ενέργειες και η ρητορική της Χαμάς και του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες είναι «εξαιρετικά ανησυχητική, απαράδεκτη», δηλώνει. Οι άμαχοι και οι μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να προστατευθούν».

Στην Γάζα, οικογένειες βομβαρδίσθηκαν κατευθυνόμενες προς νότον μέσα από μποτιλιαρισμένους, κατεστραμμένους δρόμους, έπειτα από την διαταγή εκκένωσης του Ισραήλ που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν ασφάλεια, αλλά χωρίς να έχουν πού να πάνε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες και αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, πάντοτε και από όλες τις πλευρές».

«Πρέπει να επιτραπεί στους αμάχους να φύγουν προς ασφαλείς περιοχές. Και ανεξαρτήτως αν θα φύγουν ή θα μείνουν, πρέπει να υπάρχει διαρκές μέλημα για την προστασία τους».

Οσοι αιχμαλωτίζονται πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης συμπεριφοράς και όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν, δηλώνει ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Οι άμαχοι στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη υποφέρουν από μία εβδομάδα απόλυτης αγωνίας και καταστροφής. Φοβάμαι ότι τα χειρότερα ακολουθούν. Η περασμένη εβδομάδα ήταν ένα τεστ ανθρωπιάς και η ανθρωπιά αποτυγχάνει».

Διαδοχικές συναντήσεις Μπάιντεν με Νετανιάχου και Αμπάς

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από τα γραφεία του ισραηλινού και του παλαιστίνιου ηγέτη.

Ο Νετανιάχου δήλωσε στον Μπάιντεν ότι χρειάζεται «ενότητα και αποφασιστικότητα» για την επίτευξη των πολεμικών στόχων κατά της κυρίαρχης στην Γάζα Χαμάς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο για την υποστήριξή του.

Ο παλαιστίνιος ηγέτης δήλωσε στον Τζο Μπάιντεν ότι απορρίπτει παντελώς την μετακίνηση των Παλαιστινίων από την Γάζα στο πλαίσιο της ισραηλινής επίθεσης σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

LIVΕ οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

 

12:30 Ο απολογισμός των επιθέσεων της Χαμάς

Πάνω από 1.400 είναι οι Ισραηλινοί που έχουν χάσει τη ζωή τους μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, σύμφωνα με τις IDF. Πάνω από 3.500 είναι οι τραυματίες, ενώ πάνω από 150 είναι οι απαχθέντες από τους μαχητές της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης.

11:42 IDF: 126 Ισραηλινοί όμηροι κρατούνται στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 279 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των αμάχων, είναι πάνω από 1.300.

Σε μια ενημέρωση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αναφέρουν ότι ο αριθμός των επιβ

11:15 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι εκκενώσεις νοσοκομείων στη Γάζα είναι «απλώς ένα αδύνατο έργο»

Η εκκένωση νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας με λίγες ώρες ειδοποίησης είναι «αδύνατον έργο», δήλωσε η δρ. Νάταλι Ρόμπερτς, η εκτελεστική διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ισραήλ κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της επικράτειας πριν από μια αναμενόμενη χερσαία επίθεση.

«Δεν υπάρχει πουθενά να πάνε ούτως ή άλλως», είπε ο Δρ Ρόμπερτς. «Τα νοσοκομεία στο νότο είναι εντελώς κατακλυσμένα και δεν υπάρχει ρεύμα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας τώρα».

11:10 Ασφαλής διαδρομή για αμάχους για τρεις ώρες, ανακοίνωσε το Ισραήλ

Εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων υποστήριξε ότι οι άμαχοι που παραμένουν στη βόρεια Γάζα πρέπει να κατευθυνθούν νότια μεταξύ 10:00 και 13:00 τοπική ώρα (07:00 και 10:00 GMT).

Ανέφερε πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα μόνο διάδρομο από τη Μπέιτ Χανούν προς την Χαν Γιουνίς υποστηρίζοντας πως ο στρατός δεν θα στοχεύει τη διαδρομή κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.

10:45 Ισραηλινοί στρατιώτες συγκεντρώνονται κοντά στη Γάζα πριν από χερσαία επίθεση

Ο IDF σχεδιάζει μια επίθεση από ξηρά, αέρα και θάλασσα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, αλλά δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα δοθεί το πράσινο φως για την αναμενόμενη χερσαία επίθεση.

Αργά το Σάββατο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφτηκε τα στρατεύματα που προετοιμάζονται για την επίθεση.

Σχετικά βίντεο τον δείχνουν με αλεξίσφαιρο γιλέκο να συνομιλεί με βαριά οπλισμένους στρατιώτες σε οικισμούς που είχαν γίνει στόχος των μαχητών της Χαμάς στην επίθεση του περασμένου Σαββάτου, όταν διείσδυσαν στο Ισραήλ.

“Είστε έτοιμοι για αυτό που έρχεται; Έρχονται κι άλλα”, τους είπε χαρακτηριστικά.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έχουν κληθεί να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της περιοχής – με πολλούς να τρέπονται σε φυγή με όχημα ή ακόμα και με τα πόδια.

09:50 Αλλο ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι σκότωσε το Ισραήλ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως σκότωσαν στη Γάζα άλλον έναν ύποπτο ως οργανωτή των μεγάλης κλίμακας επιθέσεων που πραγματοποίησε η Χαμάς.

Ο Μπιλάλ Αλ Κέντρα, διοικητής των μονάδων της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, σκοτώθηκε σε αεροπορικές επιδρομές χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις του Ισράηλ (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, IDF).

Άλλοι τρομοκράτες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ σκοτώθηκαν επίσης, σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση.

08:55 Κονβόι βοήθειας καθηλώθηκε στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας

Στην Αίγυπτο, μια αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια εγκλωβίστηκε επί ώρες στην προσπάθειά της να εισέλθει στη Γάζα μέσω της διάβασης της Ράφα.

Φωτογραφίες δείχνουν μια μεγάλη ουρά από φορτηγά που μετέφεραν προμήθειες από την Αίγυπτο και την Τουρκία που περιμένουν στην πόλη Arish, κοντά στη διάβαση.

Τις τελευταίες ημέρες το σημείο ελέγχου έκλεισε λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε ζημιές στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος.

Αυτό έχει εμποδίσει τους ανθρώπους να φύγουν ή να εισέλθουν στη Γάζα μέσω του σημείου ελέγχου. Σημαίνει επίσης ότι η βοήθεια έχει σταματήσει στα σύνορα και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προέτρεψαν τις αρχές να αφήσουν τη συνοδεία τους να περάσει τα σύνορα.

08:42 Αυξήθηκαν στους 2.329 οι νεκροί στη Γάζα

Ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας είχε αυξηθεί σήμερα το πρωί σε 2.329, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 9.714, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο απολογισμός αφορά όλους όσοι σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν από το Ισραήλ αφότου ξέσπασε η σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου.

08:35 Προειδοποίηση Κίνας: Το Ισραήλ δρα «πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας»

Η δράση του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς προχωρεί «πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει «να τιμωρεί συλλογικά» τους κατοίκους της Γάζας, υποστήριξε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν σήμερα.

«Η δράση του Ισραήλ προχώρησε πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και οι ηγέτες του οφείλουν να σταματήσουν «να τιμωρουν συλλογικά τον πληθυσμό της Γάζας», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας προς το σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου του.

08:20 Συνάντηση Μπλίνκεν με μπιν Σαλμάν στο Ριάντ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντάται σήμερα το πρωί στο Ριάντ με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 7:30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Μπλίνκεν συναντάται με τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας κατά την τέταρτη ημέρα του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή. Εργάζεται με περιφερειακούς συμμάχους για να εμποδίσει την επέκταση του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς σε μια ευρύτερη σύγκρουση και για να βοηθήσει να εξασφαλισθεί η απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν από την ισλαμιστική οργάνωση.

Ο αμερικανός υπουργός άρχισε χθες, Πέμπτη, την περιοδεία του από το Ισραήλ, εκφράζοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το στενότερο σύμμαχο της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή. Έχει επισκεφθεί την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έχει συναντηθεί εκεί με ηγέτες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Σήμερα αναμένεται να ταξιδέψει στην Αίγυπτο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter