Λιβύη: Αμηχανία Μαξίμου για το «κατηγορώ» κατά Φλώρου από τους επιζώντες της τραγωδίας

Λιβύη: Αμηχανία Μαξίμου για το «κατηγορώ» κατά Φλώρου από τους επιζώντες της τραγωδίας

«Δεν μπορώ να γνωρίζω τα στοιχεία μιας εν εξελίξει υπόθεσης. Ούτε τα στοιχεία μίας δικογραφίας. Αναφέρεστε σε ένα δημοσίευμα. Δεν μπορώ να ξέρω εάν τα λεγόμενα σε αυτό το δημοσίευμα ισχύουν ή οι συγκεκριμένες καταθέσεις. Εάν υπάρξει κάτι επίσημο εμείς είμαστε εδώ να το σχολιάσουμε». Με αυτή την «αμήχανη» και γενική τοποθέτηση σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την αποκάλυψη του Documento, σχετικά με το υπόμνημα που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Στρατοδικείου Αθηνών επιζήσαντες από την αποστολή θανάτου στη Λιβύη, όπου ζητούν την κακουργηματική δίωξη 5 ανώτατων αξιωματικών.

Συγκεκριμένα, οι πέντε ανώτατοι και οι δύο ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, φαίνεται να μην είχαν προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μελών της αποστολής, την στιγμή που είχαν μεριμνήσει για την τηλεοπτική της κάλυψη.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη: «Κατηγορώ» για Φλώρο και τέσσερις στρατηγούς

Πρόκειται για τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ και παρακολουθούμενο από την ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, τον τότε υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχο Φραγκίσκο Λελούδα, τον τότε διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και νυν αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτριο Χούπη, τον τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ) αντιστράτηγο Αγγελο Χουδελούδη, τον τότε επικεφαλής του Α΄ Κλάδου επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ υποστράτηγο Προκόπη Μαυραγάνη καθώς και για δύο ανώτερους αξιωματικούς που είχαν εμπλοκή στον σχεδιασμό της αποστολής και στην αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών μετά την τραγωδία που βύθισε στο πένθος τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Τους συγκεκριμένους αξιωματικούς υποδεικνύουν ως υπεύθυνους, μάλιστα και διάπραξη κακουργήματος, ορισμένοι από τους επιζήσαντες της φονικής αποστολής σε υπόμνημα που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες στην Εισαγγελία Στρατοδικείου Αθηνών ο δικηγόρος τους Κωνσταντίνος Μορτόπουλος.

Ποιες ευθύνες βαραίνουν τους αξιωματικούς για την τραγωδία στη Λιβύη

Με βάση τους επιζήσαντες οι αξιωματικοί συσχετίζονται με την ελλιπή σχεδίαση και αποσιώπηση των κινδύνων της αποστολής, την υπερέκθεση της αποστολής και των μελών της στα ΜΜΕ κατά την αναχώρηση, την παράλειψη συλλογής πληροφοριών για τον εχθρό και το έδαφος, τη μηδενική εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού, τη μηδενική μέριμνα για την καταλληλόλητα του μέσου κίνησης που θα μετέφερε την αποστολή, τη μηδενική μέριμνα και μάλιστα εγκληματική αποδοχή της συνοδείας του μέσου κίνησης από πρόσωπα ανεπαρκή και ανεκπαίδευτα.

Μάλιστα, την ίδια ώρα το ΓΕΕΘΑ αρνείται να παραδώσει στους επιζήσαντες συγκεκριμένα έγγραφα που έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της αποστολής. Ο δικηγόρος Κ. Μορτόπουλος έχει καταθέσει αίτημα στη Στρατιωτική Εισαγγελία ώστε να τα λάβει με εισαγγελική διάταξη, ενώ απέστειλε εξώδικο και επιστολή στο ΓΕΕΘΑ. Σημειωτέον ότι στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ βρίσκεται ένας από τους καταγγελλόμενους ως υπεύθυνους για την τραγωδία αξιωματικούς.

Σημειώνεται ότι σε δήλωσή του στο Documento ο δικηγόρος Κ. Μορτόπουλος υπογραμμίζει: «Με υπόμνημα που καταθέσαμε πριν από δύο εβδομάδες ενώπιον της Εισαγγελίας Στρατοδικείου Αθηνών προσωποποιήθηκαν οι ευθύνες των εμπλεκόμενων στην υπόθεση της Λιβύης, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία είναι ύποπτα τέλεσης εγκλημάτων και πρέπει να διερευνηθούν».

Δείτε επίσης:

Θρίλερ σε ναυτιλιακή στη Γλυφάδα: Αναφορές για τουλάχιστον έναν νεκρό – Ταμπουρωμένος ο δράστης (Photos)

Έγκλημα στα Τέμπη: Νίπτει τας χείρας της η Hellenic Train για τα εκρηκτικά υγρά και αέρια

Απίστευτη καταγγελία πατέρα νεκρού στα Τέμπη: Η Εισαγγελέας του Α.Π. είπε «πώς κάνετε έτσι, είναι ένα μικρό ηθικό θέμα»

Μάτι: Νέα δικαστική απόφαση μία ημέρα πριν την εισαγγελική πρόταση – Αποζημίωση 180.000 ευρώ σε συγγενή θύματος

«Ψέμα, ψέμα!» – Όταν ο Μητσοτάκης «διέψευδε» τον Τσίπρα για τα 40 αμερικανικά F16 στην Τουρκία (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter