Λιβύη – εμφύλιος: Ο ΟΗΕ κατηγορεί όλες τις πλευρές για εγκλήματα πολέμου

Λιβύη – εμφύλιος: Ο ΟΗΕ κατηγορεί όλες τις πλευρές για εγκλήματα πολέμου

Έρευνα που διενεργήθηκε από τον ΟΗΕ συμπεραίνει ότι όλες οι πλευρές του Λιβυκού εμφυλίου πολέμου ενδεχομένως να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το 2016 και έπειτα.

Η ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα για την Λιβύη, που προσλήφθηκε από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ανέφερε στην έκθεση του ότι μετανάστες και κρατούμενοι ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε παραβιάσεις.

Ειδικά οι Λίβυοι που ήθελαν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη έχουν αντιμετωπίσει πολλές κακοποιήσεις ενώ άλλοι έχουν βασανιστεί. Ενόσω επιφανείς γυναίκες είτε έχουν εξαφανιστεί είτε έχουν σκοτωθεί.

Επίσης, στην έκθεση καταγράφεται ότι νάρκες έχουν σκοτώσει ή ακρωτηριάσει πολλούς ανθρώπους.

Σε δήλωση της η ερευνητική ομάδα ανέφερε: Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να πιστέψουμε ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στη Λιβύη, ενόσω η βία που έχει διαπραχθεί στις φυλακές και κατά των μεταναστών ενδεχομένως να ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Μοχάμεντ Αουατζάρ σε σχετική τοποθέτηση του δήλωσε: Όλα τα μέρη των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων και τρίτων κρατών, ξένων μαχητών και μισθοφόρων, έχουν παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τις αρχές της αναλογικότητας και της διάκρισης ενώ κάποιοι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Οι αρμόδιες αρχές της Λιβύης που ερευνούν τις υποθέσεις που έχει καταγράψει η έκθεση αντιμετωπίζουν «σημαντικές προκλήσεις», ανέφεραν οι ειδικοί της ερευνητικής ομάδας, υπονοώντας ότι μπαίνουν εμπόδια από τους πρώην εμπόλεμους, νυν «συμφιλιωμένους».

Η Λιβύη βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου πολέμου εδώ και μία δεκαετία. Δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, ο ISIS, μισθοφόροι και τρίτα κράτη όπως η Τουρκία, η Ρωσία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία έχουν εμπλακεί στον πόλεμο, αφήνοντας πίσω τους το χάος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter