Λιβύη: Τουλάχιστον 23 νεκροί στις μάχες στην Τρίπολη

Λιβύη: Τουλάχιστον 23 νεκροί στις μάχες στην Τρίπολη

Tον θάνατο 23 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 140 είχαν ως αποτέλεσμα οι μάχες ανάμεσα σε ομάδες ενόπλων που ξέσπασαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, στο φόντο της σύγκρουσης των δύο κυβερνήσεων που διεκδικούν την εξουσία.

Έτσι, σύμφωνα και με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδίσεων (AFP) OI συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων παραστρατιωτικών ομάδων μαίνονταν όλη νύχτα και κατά τη διάρκεια της ημέρες χθες σε συνοικίες της Τρίπολης.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, ο Αμπντουλχαμίντ Ντμπάιμπα, εμφανίστηκε σε βίντεο, πλαισιωμένος από τους σωματοφύλακές του, να χαιρετά μαχητές που τάσσονται στο πλευρό του.

Οι νέες συγκρούσεις έχουν εύρος άνευ προηγουμένου μετά την αποτυχία, τον Ιούνιο του 2020, της εκστρατείας του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, να καταλάβει στρατιωτικά την πρωτεύουσα, στο απόγειο της εμφύλιας σύρραξης που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Έξι νοσοκομεία υπέστησαν πλήγματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τον νεότερο απολογισμό θυμάτων, κάνοντας λόγο για 23 νεκρούς και 140 τραυματίες.

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, που είδε δεκάδες απανθρακωμένα αυτοκίνητα, κτίρια κόσκινο από τις σφαίρες ή πυρπολημένα.

Η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη κατηγόρησε τον αντίπαλο πρωθυπουργό Φάτι Μπατσάγα, που είναι προσωρινά εγκατεστημένος στη Σύρτη και υποστηρίζεται από τον κ. Χάφταρ, πως θέλησε να «κάνει πράξη τις απειλές του» να κυριεύσει την πόλη.

Η υπηρεσία ενημέρωσης του κ. Μπατσάγα από την πλευρά της κατηγόρησε την κυβέρνηση στην Τρίπολη πως «αγκιστρώνεται στην εξουσία» παρότι είναι «παράνομη», όπως το βλέπει.

«Ο πόλεμος σε αστικό περιβάλλον έχει δική του λογική, είναι καταστροφικός τόσο για τις πολιτικές υποδομές όσο και για τους ανθρώπους, κι ακόμη κι αν δεν έχει διάρκεια, αυτή η σύρραξη θα είναι εξαιρετικά καταστροφική», ανέλυσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμάντεντιν Μπάντι, ερευνητής του κέντρου μελετών Global Initiative.

Αφότου ονομάστηκε τον Φεβρουάριο από το κοινοβούλιο που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, ο κ. Μπατσάγα προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να μπει στην Τρίπολη και να αναλάβει την εξουσία· τελευταία είχε απειλήσει να καταφύγει στη χρήση βίας.

Ο κ. Ντμπάιμπα, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, έχει πει άπειρες φορές πως θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε κυβέρνηση που θα έχει αναδειχθεί από τις κάλπες.

Η Λιβύη παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Σε έντεκα χρόνια, το κράτος της βόρειας Αφρικής, πλούσιο σε υδρογονάνθρακες αλλά υπονομευμένο από ξένες επεμβάσεις, είδε να περνούν μια δεκαριά κυβερνήσεις, δύο εμφύλιοι πόλεμοι και ουδέποτε μπόρεσε να οργανώσει προεδρικές εκλογές.

Πηγή: AFP, BBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter