ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ για τον Γάμο για Όλα: Η βάση των κομμάτων συναινεί, περιμένουμε την ανταπόκριση της κυβέρνησης

ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ για τον Γάμο για Όλα: Η βάση των κομμάτων συναινεί, περιμένουμε την ανταπόκριση της κυβέρνησης

Σε αποτίμηση της πρότασης Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον γάμο για όλα, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 17 Ιουνίου προχώρησε η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο πάρκο Σελεπίτσαρι.

Εκεί η νομοθετική πρωτοβουλία «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο οικογενειακό δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κρίθηκε ως άρτια.

Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου υπενθυμίζοντας τις τρεις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (σύμφωνο συμβίωσης, νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια), οι οποίες αντανακλούσαν στην αντιμετώπιση του ρατσισμού, την ολιστική προσέγγιση στο θέμα των διακρίσεων, της βίας, την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία κ.ά. «Όλα αυτά αφορούσαν έναν ευρύτερο σχεδιασμό» τόνισε ο Μιχάλης Καλογήρου.

Σε τοποθέτηση προχώρησε επίσης και ο Γιώργος Βασιλειάδης, αναπληρωτής γραμματέας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δικηγόρος. Αναφορικά με την λειτουργία και τον χαρακτήρα της νομοθετικής πρωτοβουλίας σημείωσε πως «θεσμοθετεί τον Γάμο για όλους, όλες, όλα. Με πλήρη δικαιώματα για όλα τα ζευγάρια, ανεξάρτητα από φύλο κ.ά. Με τον όρο γάμο καλύπτει τον πολιτικό γάμο, αλλά και κάθε άλλη ένωση, που μπορεί να προβλέπεται σε κάποιο θρησκευτικό δόγμα και να αναγνωρίζεται ως γάμος. Θεσμοθετεί το δικαίωμα στην τεκνοθεσία. Γιατί για να γίνεις γονιός προϋπόθεση δεν είναι το φύλο, είναι η αγάπη. Εξάλλου, αυτή την περίοδο έχουμε δει τρομερά πράγματα από “κανονικές” οικογένειες. Θεσμοθετεί την ίση πρόσβαση στην Ιατρικά Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή για όλα τα ζευγάρια και αυτά που επιλέγουν το σύμφωνο συμβίωσης, ανεξαρτήτως φύλου».

Η Μαρία Γιαννακάκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μίλησε για την κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, όσον αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Αρχικά, παραδέχτηκε ότι «σαφώς έπρεπε να προχωρήσουμε πιο θαρραλέα την περίοδο 2015-2019», αλλά επεσήμανε ότι «σαφώς ανεβάσαμε την Ελλάδα σε κατάταξη στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Βαγγέλης Σκούφας, Συντονιστής της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλος της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α΄ Αθηνών: «Πάνω από όλα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε. «Πρέπει κάθε περιοχή της Αττικής και της χώρας να σπάσει τις γκρίζες ζώνες, να μεταφέρουμε το μήνυμα. Εκεί είναι η ουσιαστική εκπαίδευση. Βλέπεις την κουλτούρα των νέων ανθρώπων και πώς οι νόμοι των προηγούμενων ετών έχουν βοηθήσει» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια η Στέλλα Μπελιά, Αναπληρώτρια Συντονίστρια της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πρόεδρος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο και νηπιαγωγός υπογράμμισε πως «το σημαντικό με αυτή την πρόταση νόμου είναι ότι άρει τις διακρίσεις που βιώνουν τα παιδιά που έχουν ΛΟΑΤΚΙ γονείς. Είναι αδιανόητο στο 2022 να έχουμε παιδιά δύο ταχυτήτων. Για πόσο ακόμα θα το ανέχεται αυτό ο νομικός μας πολιτισμός; Θα ήθελα να κλείσω με κάτι που έλεγε συχνά η Μαρίνα Γαλανού: Θα πάμε μπροστά σαν κοινωνία μόνο αν βλέπουμε την ετερότητα σαν πλούτο και όχι σαν πρόβλημα.»

Τη συζήτηση έκλεισε ο Λευτέρης Δόγιας, Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, κοινωνικός λειτουργός: «Χαίρομαι που οι προτάσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμπεριληφθεί στην πρόταση νόμου. Δεν θεωρώ ότι μιλάμε μόνο για γάμο ή τεκνοθεσία. Παλεύουμε ενάντια στην κουλτούρα του ετεροσεξισμού. Είναι μία μάχη που τη δίνει και η Νεολαία.»

Επίσης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη «σεξουαλική αγωγή. Είναι πολύ σημαντική, πρέπει να αλλάξει το σχολείο.» Και κατέληξε: «Αυτό που πάει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αντίστοιχο της τομής που είχε γίνει τη δεκαετία του ‘80 με την ισότητα των φύλων.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter