Lockdown: Παρά την «ασφυξία» στις ΜΕΘ, σκέψεις για νέα ανοίγματα με self test και… ατομική ευθύνη

Lockdown: Παρά την «ασφυξία» στις ΜΕΘ, σκέψεις για νέα ανοίγματα με self test και… ατομική ευθύνη

Με «οδηγό» τα self test και την… ατομική ευθύνη η κυβέρνηση δρομολογεί τη σταδιακή άρση του lockdown, παρά το γεγονός πως η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει ασφυκτική με διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ αλλά και «ουρά» για μία θέση σε εντατική.

Μετά τα σχολεία, η κυβέρνηση θα θέσει στην Επιτροπή των Επιστημόνων προς εξέταση την πρόταση να ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα και τα φροντιστήρια, μαζί με τα εμπορικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής ενώ αναμένεται να εξεταστεί η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων για σωματική άσκηση (SMS κωδικός 6), και τις καθημερινές, εκτός από τα σαββατοκύριακα.

Εντός των επόμενων ημερών, τα self test αναμένεται να υιοθετηθούν και σε άλλους τομείς όπως το λιανεμπόριο. Στόχος, μάλιστα, φέρεται να είναι να ανοίξουν τα καταστήματα χωρίς ραντεβού τη Μεγάλη Εβδομάδα, με φυσική παρουσία πελατών αλλά με συγκεκριμένο αριθμό με βάση τα τετραγωνικά.

Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχει υπάρξει σαφώς πτωτική τάση των κρουσμάτων και να έχει μειωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας που πιέζεται.

Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει συζήτηση αναφορικά με την πιθανόητα απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για τις γιορτές του Πάσχα, μόνο σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα χαρακτηριστεί «διαχειρίσιμη». Την ίδια ώρα που οι ειδικοί, όπως η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, τάχθηκε κατά των μετακινήσεων από νομό σε νομό για να μην ξεφύγει η διασπορά του ιού, στην κυβέρνηση φαίνεται να επεξεργάζονται το σενάριο.

Φωνές υποστηρίζουν πως με δεδομένο πως θα είναι κλειστή η εστίαση, είναι πιο ασφαλές το Πάσχα στο χωριό ή στο εξοχικό, σε ανοιχτούς χώρους, παρά μέσα στα σπίτια ή σε ταράτσες στην πόλη.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για μετακινήσεις από νομό σε νομό χαρακτηρίζεται πρώιμη και η όποια απόφαση, εάν και εφόσον ληφθεί, θα είναι -πιθανότατα- λίγες ημέρες πριν το Πάσχα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter