Χαλάρωση των μέτρων στον βωμό του τουρισμού – Τι αλλάζει από την Παρασκευή σε μετακινήσεις και λιανεμπόριο

Χαλάρωση των μέτρων στον βωμό του τουρισμού – Τι αλλάζει από την Παρασκευή σε μετακινήσεις και λιανεμπόριο

Η επείγουσα ανάγκη για επανεκκίνηση του τουρισμού στις 15 Μαϊου δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο Μαξίμου για εφησυχασμό. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον δημοσιογράφο του BBC πως η κυβέρνηση δεν βάζει την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία. 

Έτσι, με οδηγό τα self test, την ατομική ευθύνη και τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος άρει το ένα μετά το άλλο τα περιοριστικά μέτρα, παρά την δύσκολη ακόμη επιδημιολογική εικόνα της χώρας με τα κρούσματα να παραμένουν κοντά στα 2.500 ημερησίως και τα νοσοκομεία γεμάτα.

Άλλωστε η απόφαση για νέα χαλάρωση των μέτρων έχει παρθεί εδώ και καιρό αφού στόχος της κυβέρνησης είναι η πάση θυσία επιστροφή στην κανονικότητα.

Από την Παρασκευή λοιπόν, η απαγόρευση κυκλοφορίας διευρύνεται και θα ξεκινά από τις 00:30 έως και τις 05:00 το πρωί ενώ τα SMS τελειώνουν οριστικά. Καταργούνται λοιπόν, τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14 Μαΐου στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ., χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών. Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Επίσης, για τις 17 Μαϊου μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, των θερινών κινηματογράφων 21 Μαΐου και των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων 28 Μαΐου.

Από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Τέλος, όλο το Μάιο θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter