Lockdown: Από βδομάδα σε βδομάδα οι αποφάσεις της κυβέρνησης – Τι θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς

Lockdown: Από βδομάδα σε βδομάδα οι αποφάσεις της κυβέρνησης – Τι θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς

Μια νέα τακτική αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας κάνοντας ακόμα πιο κατανοητό ότι βαδίζει βλέποντας και κάνοντας προσπαθώντας παράλληλα να περιορίσει το κυβερνητικό μπάχαλο στις δημόσιες τοποθετήσεις υπουργών, βουλευτών κι άλλων στελεχών της κυβέρνησης.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα λαμβάνονται από βδομάδα σε βδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Παρασκευή. Η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάζει κάθε Παρασκευή και οι αποφάσεις τους θα γίνονται γνωστές λίγο αργότερα.

Την Παρασκευή οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο

Την ερχόμενη Παρασκευή λοιπόν, θα συνεδριάσει η επιτροπή για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις για το λιανεμπόριο και το click away. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης επισήμανε τη Δευτέρα σχετικά με την επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λέγοντας πως η αγορά θα λειτουργήσει ξανά με το click away και στη συνέχεια το click in shop. «Η παράδοση εκτός θα είναι το πρώτο που θα ξεκινήσει για τα εμπορικά καταστήματα. Καταρχάς εξετάζεται το click away και στη συνέχεια εξετάζεται το ραντεβού στα καταστήματα. Εξετάζονται διάφορα σενάρια, είτε ραντεβού με ένα άτομο στο κατάστημα, είτε με περισσότερα άτομα, βάσει του εμβαδού του καταστήματος».

Ωστόσο τα λεγόμενα του καθηγητή λοιμωξιολογίας, Νίκου Σύψα ότι το lockdown ενδέχεται να παραταθεί λόγω του συνωστισμού που παρατηρήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο αλλά και δεδομένου του αυξημένου ιικού φορτίου που παρατηρείται στην Αττική βάζει προσωρινό «φρένο» στα όποια σχέδια για το λιανεμπόριο.

Πολύ νωρίς για την εστίαση

Όσον αφορά την εστίαση, το άνοιγμά της αναμένεται να αργήσει πολύ ακόμα αφού όπως φαίνεται θα είναι από τους τελευταίους τομείς που θα ανοίξουν. 

«Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα της εστίασης» επισήμανε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

Φόβοι για το ιικό φορτίο στην Αττική 

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί ανησυχούν για τρίτο κύμα της πανδημίας κρούοντας το καμπανάκι πως ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό.Αν το τρίτο κύμα του κορονοϊού χτυπήσει την Αττική, όπως χτύπησε το δεύτερο τη Βόρεια Ελλάδα, «οι συνέπειες θα είναι ολέθριες» προειδοποίησε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Την ίδια ώρα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη επισημαίνει πως το ΕΣΥ δε θα αντέξει ένα τρίτο κύμα.

Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής έχει αυξηθεί. «Μπορεί να μην φαίνεται η μεγάλη διασπορά στα τεστ του ΕΟΔΥ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων (πάνω από 50%) είναι ασυμπτωματικοί, η διασπορά, όμως, θα φανεί σε κάποιες ημέρες ή εβδομάδες» τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Παράλληλα, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι και τις 6 το πρωί της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου στην περιφερειακή ενότητα της Βοιωτίας λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου, μαρτυρούν πως ο δρόμος για την σταδιακή άρση των μέτρων είναι ακόμα μακρύς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter