Lockdown: Από παράταση σε παράταση με μικρό άνοιγμα της αγοράς αλλά χωρίς ΜΕΘ

Ο αργός ρυθμός με τον οποίο υποχωρούν τα κρούσματα και η πίεση που εξακολουθεί να υπάρχει στο σύστημα υγείας με τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν χωρίς κλίνες ΜΕΘ, είχε ως αποτέλεσμα την παράταση του lockdown μέχρι τουλάχιστον τις 14 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως φαίνεται από τις αποφάσεις της, συνεχίζει να βαδίζει στα τυφλά, χωρίς σχέδιο δίνοντας απλά παράταση στο lockdown από βδομάδα σε βδομάδα.

Ωστόσο, παρά το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των καταστημάτων πώλησης εποχικών ειδών (δηλαδή χριστουγεννιάτικων προϊόντων), μαζί με την δυνατότητα να πωλούν αντίστοιχα προϊόντα και τα σούπερ μάρκετ. Για το ποια καταστήματα ακριβώς θα λειτουργούν και με ποιους όρους αναμένεται να δώσει σήμερα Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. 

Συγκεκριμένα αναμένεται να ανοίξουν 110 καταστήματα με εποχική είδη. Όσον αφορά το υπόλοιπο λιανεμπόριο η εικόνα παραμένει θολή, όπως επίσης θολό εξακολουθεί να παραμένει το σκηνικό και όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων. 

Ένας άλλος κλάδος που αναμένεται να ανοίξει νωρίτερα, είναι τα κομμωτήρια. Στην κυβέρνηση εξετάζεται το σενάριο να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς τα κομμωτήρια δεν ήταν από τον κλάδο που αποτελούσε αιτία διασποράς του κορονοϊού.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση δεν πρόκειται να ανοίξουν μέχρι η χώρα να διαθέτει το εμβόλιο και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Πίεση στα νοσοκομεία και μηνύσει από γιατρούς

Την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση κάνει το πρώτο βήμα για το άνοιγμα της αγοράς, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών πως ελλοχεύουν κίνδυνοί με μια τέτοια απόφαση, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει μεγάλη. Τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι υψηλά με το lockdown όπως όλα δείχνουν να μην αποδίδει ή τουλάχιστον όχι με τον ίδιο ρυθμό που ήλπιζαν οι ειδικοί. Οι διασωληνωμένοι κατέγραψαν την Πέμπτη νέο ρεκόρ φτάνοντας τους 622 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τόσο δραματική που οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε μηνύσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναμένεται να προχωρήσουν στη «διερεύνηση ενδεχόμενου μηνυτήριας αναφοράς εναντίον κάθε πιθανού υπεύθυνου κυβερνητικού αρμόδιου». Οι γιατροί προχώρησαν σε αυτή την απόφαση με δεδομένο ότι είχαν κατατεθεί από το πρώτο κύμα ακόμα στην κυβέρνηση δέσμη συγκεκριμένων αιτημάτων για την επείγουσα ενίσχυση της περίθαλψης ενόψει του δεύτερου κύματος τα οποία και δεν εισακούστηκαν.

Ετικέτες