Lockdown: Ένα χρόνο πίσω σε καθεστώς Μαρτίου – Τώρα ζωντανά οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα (Live)

Lockdown: Ένα χρόνο πίσω σε καθεστώς Μαρτίου – Τώρα ζωντανά οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα (Live)

Ένα ακόμα lockdown από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου μέχρι και την Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε για την Αττική ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την «εκτίναξη» των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες αλλά και με τα νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Έχοντας αποτύχει η κυβέρνηση να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα, παρά το γεγονός πως οι ειδικοί προειδοποιούσαν εδώ και καιρό για τον ερχομό του, το νέο lockdown αποδείχθηκε αναπόφευκτο τελικά με τη χώρα να γυρνάει έναν χρόνο πίσω, στο καθεστώς του περσινού Μαρτίου.

Δείτε ζωντανά τις ανακοινώσεις:

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Αυστηρό lockdown στην Αττική έως τις 28 Φεβρουαρίου – Κλείνουν σχολεία και λιανεμπόριο

Στις 12 σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εξειδικεύει τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν στην Αττική από τις 6 το πρωί της Πέμπτης ως τις 26 Φεβρουαρίου. Ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο Γεν. Γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Γεν. Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Γεν. Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Τα μέτρα

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι αναστέλλεται η λειτουργία κάθε μορφής λιανεμπορίου κι ότι όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ αποστάσεως. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η ειδική αγωγή, η οποία και θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία. 

Ανοιχτά από την άλλη παραμένουν τα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ, τα φαρμακεία, οι φούρνοι, τα μανάβικα, τα κρεοπωλεία, τα ζαχαροπλαστεία, τα περίπτερα, τα βενζινάδικα, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα Pet shop, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και οι λαϊκές αγορές. Χωρίς μεταβολή, δηλαδή με delivery και take away θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα καταστήματα εστίασης.

Το lockdown σημαίνει επίσης ότι κλειστές θα παραμείνουν επίσης οι εκκλησίες, ενώ αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας, όπου στον ιδιωτικό τομέας συστήνεται στο 50% και με αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή του μέτρου, ενώ στον δημόσιο τομέα η τηλεργασία αναμένεται να είναι στο 60% με 70%.

Ερωτηματικό παραμένει με το τι θα ισχύει για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αν δηλαδή θα διατηρηθεί για τις καθημερινές η απαγόρευση στις 21:00 και για τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα.

Όσον αφορά τα δικαστήρια, θα παραμείνουν προσωρινά κλειστά με ορισμένες εξαιρέσεις τα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια, οι Εισαγγελίες της Αττικής και ο Άρειος Πάγος, από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου έως την 28η Φεβρουαρίου 2021 λόγω της έξαρσης του ιού, χωρίς να αποκλείεται το κλείσιμο να παραταθεί για μια ακόμη εβδομάδα.

Αντίθετα, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, lockdown δεν θα υπάρξει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Από το lockdown, εξαιρούνται και θα γίνονται οι δίκες στις περιπτώσεις των:

– Αυτοφώρων πλημμελημάτων,

-Υποθέσεων που επέρχεται αποφυλάκισης του κατηγορούμενου λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης που είναι το 18μηνο και συμπληρώνεται την 31η Αυγούστου 2021,

-Ποινικών δικών που αφορούν κακουργήματα και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων συμπληρώνεται και οι κατηγορούμενοι θα αποφυλακίζονται, και

-η δημοσίευση αποφάσεων.

Στο τραπέζι lockdown σε όλη τη χώρα

Ωστόσο, δεν αποκλείεται αν τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται όπως και οι διασωληνομένοι η κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμα και σε ένα σκληρό lockdown σε όλη την χώρα.

 Η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα είναι δύο από τις περιοχές που συνεχίζουν αν προβληματίζουν τους ειδικούς. Το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης έχει μάλιστα διπλασιαστεί, κάτι που αυξάνει την ανησυχία. Συγκεκριμένα, η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, δείχνει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter