Lockdown: Τρομάζουν κυβέρνηση και ειδικούς τα αρνητικά ρεκόρ – Τι θα γίνει με τη χαλάρωση των μέτρων

Lockdown: Τρομάζουν κυβέρνηση και ειδικούς τα αρνητικά ρεκόρ – Τι θα γίνει με τη χαλάρωση των μέτρων

Καθώς το ένα θλιβερό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο αποδεικνύοντας πως η διασπορά του κορονοϊού είναι ανεξέλεγκτη τόσο στην Αττική, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, παρά τους σχεδόν πέντε μήνες lockdown, η επιτροπή των Ειδικών αναζητά τώρα τη χρυσή τομή προκειμένου να υπάρξει μερική χαλάρωση των μέτρων η οποία ωστόσο, δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των κρουσμάτων.

Υπό το βάρος των 4.340 κρουσμάτων και των 741 διασωληνωμένων που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη καλείται να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα προκειμένου να αποφασίσει πότε και πώς θα γίνει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται σε πανικό αφού η πίεση από τη μία της οικονομίας που «ασφυκτιά» και η αναποτελεσματικότητα των μέτρων τόσους μήνες από την άλλη την έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο για το πώς θα καταφέρει βελτιώσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας η οποία χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. Επιμένει λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο μείγμα μέτρων, που θα περιλαμβάνει πιθανότατα το άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου και τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο στις 12 Απριλίου. Δεν είναι ωστόσο, ακόμα ξεκάθαρο πώς θα ανοίξει η αγορά, αν δηλαδή η μετακίνηση θα γίνεται με μόνους περιορισμούς την χρήση του SMS στο 13032 ή θα εφαρμοστεί και πάλι το click away.

Σχετικά με τα σχολεία, οι πιέσεις που ασκεί το υπουργείο Παιδείας και η Νίκη Κεραμέως θέλουν να πιάνουν τόπο με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια για αρχή να ανοίγουν και πάλι είτε την ερχόμενη Δευτέρα είτε στις 12 Απριλίου με βασική προϋπόθεση ο υποχρεωτικός έλεγχος με self test.

Επιφυλακτικοί οι ειδικοί

Ωστόσο, τα αρνητικά ρεκόρ που καταγράφονται σε κρούσματα και διασωληνωμένους προκαλεί έντονο προβληματισμό στους ειδικούς οι οποίοι κρατούν τις επιφυλάξεις τους για το αν είναι η κατάλληλη στιγμή για χαλάρωση των μέτρων.

«Παίρνουμε ένα ρίσκο μήπως δουλέψει άλλο μοντέλο. Αυτή την στιγμή οι πολίτες δεν έχουν κίνητρο να ακολουθούν κανένα μέτρο, αν συνεχίσουμε έτσι μπορεί να φτάσουμε στα 5000 κρούσματα την ημέρα» ανέφερε μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της άρσης ορισμένων μέτρων αλλά με τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης. «Να ανοίξουμε γιατί έτσι όπως πάμε δεν πάμε καλά. Για να μειώσουμε την μετάδοση γιατί αυτό το lockdown δεν δουλεύει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε μάλιστα πως η χαλάρωση θέλουμε δεν θέλουμε θα κάνει τεράστια διαφορά και ακόμα και αύξηση των κρουσμάτων να δούμε στην αρχή, στην συνέχεια λόγω καιρού θα δούμε βελτιωμένη εικόνα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος μιλώντας στο πρωί στο Open επισήμανε ότι «αυστηρά επιδημιολογικά δεν θα έπρεπε να ανοίξουμε τίποτα», ωστόσο, καταλαβαίνει τόσο την ανάγκη του κόσμου να πάρει «ανάσα», καθώς και της κυβέρνησης για ανάταση της οικονομίας.

«Η καμπύλη φαίνεται να έχει αυξητική τάση. Σίγουρα, δεν έχει πτωτική τάση» είπε και τόνισε πως ότι «η επιδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη, είναι δύσκολο να μαζευτεί». Ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε «πολιτικές αποφάσεις» το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα καταστήματα κι ακολούθως τα σχολεία αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην υπάρξει θετική ανταπόκριση από την επιτροπή. «Θα έλεγα να μην ανοίξει τίποτα μέχρι να γίνουν εμβολιασμοί ή να υπάρχουν πολλά rapid test και self test. Μέχρι να στηθούν αυτά τα δύο, είναι πολύ δύσκολο το όποιο άνοιγμα, ωστόσο, υπάρχει και η εξίσου σημαντική παράμετρος, η κοινωνική» είπε.

Να μην υπάρξει βιασύνη στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, αλλά μια μικρή υπομονή επισημαίνει με τη σειρά του ο Διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος. «…Περιμένουμε ύφεση την επόμενη εβδομάδα. Όμως το άνοιγμα πρέπει να γίνει με προσοχή.» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «…η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν ευθύνεται. Η νέα στρατηγική πρέπει να επικεντρωθεί στα εμβόλια και στα τεστ ανίχνευσης.»

«Δεν συμφωνώ με την προηγούμενη στρατηγική. Είναι πρόωρο το άνοιγμα της Δευτέρας. Θα γίνουμε αναξιόπιστοι όταν κλείνουμε με 1.200 κρούσματα και ανοίγουμε με 4.300» καταλήγει ο κ. Καπραβέλος.

Από την πλευρά του ο καθηγητής ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης εξέφρασε στο λογαριασμό του στο facebook την αντίρρησή του για την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη χαλάρωση του lockdown. «Μη χαλαρώνετε, η μεταδοτικότητα ιδίως των νέων στελεχών του ιού είναι εντυπωσιακή. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταδόσεων συμβαίνει κυρίως ενδοοικογενειακά» έγραψε μεταξύ άλλων.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε πως δεν πρέπει να ανοίξει το λιανεπόριο πριν έρθουν τα self test. «Δεν είμαι υπέρ να ανοίξουμε πριν έρθουν τα self test. Αν δεν θέλουμε να δούμε μια αύξηση που να μας “φοβίσει” παραπάνω από τη χθεσινή, τότε είναι καλό να μην βιαστούμε το κανονικό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, ώστε να υπάρχουν και τα self test στο παιχνίδι» επισήμανε μιλώντας στο iatropedia.gr. «Αν προχωρήσουμε σε άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις 5 Απριλίου, νομίζω ότι έπεται συνέχεια μέχρι τις 14 του μήνα. Θα υπάρξει επέκταση της επιδημίας» καταλήγει.

 

 

 

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter