Lockdown: Ξεμένει από αντοχές η οικονομία – Σταδιακή άρση των μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση

Lockdown: Ξεμένει από αντοχές η οικονομία –  Σταδιακή άρση των μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι εκατοντάδες καθημερινά, οι εφημερίες ξεκινάνε χωρίς καμία ΜΕΘ ή στην καλύτερη περίπτωση με ένα ή δύο κρεβάτια, τα κρούσματα συνεχίζουν να ξεπερνάνε τα 2.000, η βρετανική μετάλλαξη «καλπάζει» και η κυβέρνηση σχεδιάζει την σταδιακή άρση του lockdown από την ερχόμενη εβδομάδα. 

Με την οικονομία να ασφυκτιά, όσο και το σύστημα υγείας, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής άρσης του lockdown βλέποντας πως τα σχέδιά της για περιορισμό της πανδημίας ναυαγούν ένα ένα και οι αντοχές της οικονομίας έχουν ήδη λιγοστέψει. 

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα την Δευτέρα, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ’ όλα το λιανικό εμπόριο. Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποίο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε πως «προσβλέπουμε ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει πριν από το τέλος Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ και τα γυμνάσια και τα λύκεια ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν πριν από το τέλος του μήνα».

Άρση του lockdown σε τρεις φάσεις

Έτσι, σύμφωνα με τα όσα διαδίδουν από την κυβέρνηση πρωταρχικός στόχος πλέον δεν είναι να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά το λιανεμπόριο έστω και με click away σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ήδη μεσοπεθαμένη οικονομία, στη συνέχεια θα εξετασθεί η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και τελευταία η εστίαση η οποία είναι πιθανό να ανοίξει ακόμα και μέσα στον Απρίλιο. 

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλο ο οποίος μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΙ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Απρίλιο να επαναλειτουργήσει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο σημείωσε ότι ακόμα δεν μπορούν να μετατραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει το Πάσχα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.  

Ασφυξία στο ΕΣΥ 

Όσο όμως η κυβέρνηση εξετάζει να άρει τα μέτρα βλέποντας πως τα απανωτά lockdown που επιβάλει από τον περασμένο Νοέμβριο ουσιαστικά, έχουν ελάχιστα αποτελέσματα, το ΕΣΥ ασφυκτιά από τις συνεχείς εισαγωγές ασθενών και τις γεμάτες ΜΕΘ. Πάνω από 200 ασθενείς εισήχθησαν την Δευτέρα στα νοσοκομεία της Αττικής η οποία παραμένει πολύ επιβαρυμένη. Την τρέχουσα εβδομάδα οι ειδικοί εκτιμούν πως οι διασωληνωμένοι θα αυξηθούν κατά 200, ανεβάζοντας δραματικά την πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τη Δευτέρα οι διασωληνωμένοι έφτασαν συνολικά τους 471, αριθμός πολύ υψηλός με το 61% να καταγράφεται στην Αττική.

Επιπλέον, από την Τετάρτη μπαίνει στις εφημερίες του ΕΣΥ στην Αττική το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» το οποίο θα αντικαθιστά το «Σισμανόγλειο», το οποίο πλέον θα είναι νοσοκομείο αναφοράς αποκλειστικό για κορονοϊό, όπως το «Σωτηρία».

Η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών αφορά πλέον τις μεταλλάξεις με την βρετανική να είναι αυτή που υπερισχύει και είναι υπεύθυνη για το 90% των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter