Λογαριασμοί ρεύματος: Επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά τα «ηλεκτροσόκ» στους καταναλωτές (Video)

Λογαριασμοί ρεύματος: Επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά τα «ηλεκτροσόκ» στους καταναλωτές (Video)

Την υπογραφή της κυβέρνησης και του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη φέρει το νέο επικοινωνιακό σόου, το απόγευμα της Πέμπτης που συνεχίστηκε από το πρωί της Παρασκευής με την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής. «Εξακολουθούν την ίδια λογική που εφάρμοζε μέχρι σήμερα, δηλαδή την επιδότηση της αισχροκέρδειας», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε επίσης: Επιστροφή χρημάτων και υποσχέσεις από τον Μητσοτάκη για να ξορκίσει τη φθορά της κυβέρνησης

Τα μέτρα αυτά, εκτός του ότι έρχονται με τεράστια καθυστέρηση μπροστά στη λαϊκή δυσαρέσκεια, κρίνονται και ανεπαρκή καθώς αρκετοί είναι οι πολίτες που αποκλείονται.  Συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι η: «πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ».

Κατά σύμπτωση, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και με τις αποφάσεις του να «φωνάζουν» εκλογές, όλα δείχνουν πως από τα μέτρα αποκλείονται τα σπίτια που δεν είναι δηλωμένα ως πρώτη κατοικία, οι οικογένειες με ετήσιο μεικτό εισόδημα μεγαλύτερο των 45.000 ευρώ και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (γενικά οι επιχειρήσεις) που έχουν υποστεί τεράστια επιβάρυνση και βρίσκονται αντιμέτωπες με λουκέτο.

Υπογραμμίζεται πως χρειάστηκε να περάσουν πολλοί μήνες ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης, αγωνίας και μεγάλων επιβαρύνσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η κατάσταση για τους πολίτες να φτάσει στο απροχώρητο και η φθορά της κυβέρνησης να εκτοξευθεί σε τρομακτικά επίπεδα, για να συρθεί την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανακοίνωση του «Νέου Εθνικού Προγράμματος Στήριξης» που στοχεύει σε σημαντική εν μέρει ανακούφιση των πολιτών. Σημειώνεται πως κατά το τηλεοπτικό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός επιφύλασσε τη «δικαιολογία» για την τεράστια καθυστέρηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα πως «ένα τέτοιο πολυεπίπεδο πρόγραμμα πράγματι ήταν μία σύνθετη άσκηση, με πολλές τεχνικές, οικονομικές, ακόμη και πολιτικές παραμέτρους».

ΣΥΡΙΖΑ: Διάγγελμα παραδοχής αφαίμαξης και επιδότησης της αισχροκέρδειας

Σφοδρή κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για το «νέο εθνικό σχέδιο στήριξης» των πολιτών μπροστά στις αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνει ότι το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν «διάγγελμα παραδοχής της αφαίμαξης που με δίκη του κύρια ευθύνη βιώνουν εδώ και καιρό οι πολίτες».

Όπως τονίζει τα μέτρα αυτά, που έρχονται έπειτα από 9μηνη λεηλασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, «εξακολουθούν την ίδια λογική που εφάρμοζε μέχρι σήμερα, δηλαδή την επιδότηση της αισχροκέρδειας» και να «ανοίξει το δημόσιο ταμείο και να βγάλει χρήματα των φορολογουμένων, για να καλύψει μέρος των σπασμένων από τα υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ρεύματος και ιδιαίτερα της ΔΕΗ των γαλάζιων golden boys».

Και προσθέτει ότι αναμένουμε «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε το ποσό που θα ομολογήσουν από τα περίπου 1,5 δισ. ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μέχρι χθες δήθεν δεν υπήρχαν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Μετά από την 9μηνη λεηλασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο κ. Μητσοτάκης τρομοκρατημένος μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή και στην επικείμενη καταβαράθρωση του, προχώρησε σήμερα σε ένα διάγγελμα παραδοχής της αφαίμαξης που με δίκη του κύρια ευθύνη βιώνουν εδώ και καιρό οι πολίτες.

Κι ενώ τις τελευταίες μέρες άφηνε να διαρρέει ότι επρόκειτο να λάβει μέτρα κατά της αισχροκέρδειας με την επιβολή πλαφόν, τελικά τα όσα ανακοίνωσε εξακολουθούν την ίδια λογική που εφάρμοζε μέχρι σήμερα, δηλαδή την επιδότηση της αισχροκέρδειας.

Αυτό δηλαδή που αποφάσισε είναι να ανοίξει το δημόσιο ταμείο και να βγάλει χρήματα των φορολογουμένων, για να καλύψει μέρος των σπασμένων από τα υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ρεύματος και ιδιαίτερα της ΔΕΗ των γαλάζιων golden boys.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως τόσο καιρό έλεγε ψέματα αφού οι λογαριασμοί είχαν εκτοξευτεί πολύ πριν τον πόλεμο με δική του ευθύνη. Παρόλα αυτά για ακόμη μία φορά αφήνει ανέγγιχτο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας, παραπέμποντας στις καλένδες του Ιούλη κάποιες θολές παρεμβάσεις που δεν προσδιόρισε.

Περιμένουμε δε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε το ποσό που θα ομολογήσουν από τα περίπου 1,5 δισ. ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μέχρι χθες δήθεν δεν υπήρχαν, αλλά τελικά λόγω της πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναγκάστηκαν να εξαγγείλουν ότι θα φορολογήσουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter