Λογοκλοπή: Παραιτήσεις υπουργών στο εξωτερικό, αντίληψη «μπανανίας» από Πατούλη

Λογοκλοπή: Παραιτήσεις υπουργών στο εξωτερικό, αντίληψη «μπανανίας» από Πατούλη

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα social media η χθεσινή αποκάλυψη της Αυγής σε ότι αφορά την φερόμενη λογοκλοπή στη διδακτορική διατριβή του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, με βάση τα ευρήματα ενός ειδικού λογισμικού που εντοπίζει λογοκλοπή. Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν την παραίτηση του Περιφερειάρχη Αττικής, με τον Γιώργο Πατούλη όμως αντί να απαντά επί της ουσίας, να ακολουθεί τη γνωστή «άριστη« συνταγή των ύβρεων κατά δημοσιογράφων και του Μέσου που αποκάλυψε τη λογοκλοπή, αντί να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας. Αυτό είναι άλλωστε κάτι που έχει πράξει επανειλημμένα η πρωθυπουργική οικογένεια αλλά αυτό δεν είναι επί του παρόντος. (Γνωστή τακτική πολιτικών προσώπων σε «μπανανία και όχι σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα σε επίπεδο πολιτικής).

Σε αντίθεση με την τακτική Πατούλη, οι αντιδράσεις πολιτικών προσώπων στο εξωτερικό είναι τελείως διαφορετικές όταν έχουν ανακύψει ζητήματα λογοκλοπής. Τον Ιανουάριο του 2021 η τότε υπουργός Εργασίας της Αυστρίας, Christine Aschbacher υπέβαλε την παραίτησή της, μετά από καταγγελίες για λογοκλοπή στη διδακτορική της διατριβή. Συγκεκριμένα ο ακαδημαϊκός Stefan Weber, που ειδικεύεται στην ανίχνευση λογοκλοπής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε αντιγράψει τουλάχιστον το ένα πέμπτο της διδακτορικής της διατριβής από άλλες πηγές, καθώς και κομμάτια της διπλωματικής της εργασίας. Η Christine Aschbacher παραιτήθηκε, αρνούμενη ότι είχε κάνει λογοκλοπή, μόνο και μόνο για να προστατεύσει όπως είπε την οικογένεια της.

«Δεν μπορώ να επιτρέψω αυτό να συνεχιστεί. Θα προστατεύσω την οικογένειά μου. Για αυτόν τον λόγο, παραιτούμαι από το αξίωμά μου» είχε δηλώσει τότε δημόσια.

Το 2011, αντίστοιχο σκάνδαλο ξέσπασε και στη Γερμανία με υπουργός της τότε κυβέρνησης Μέρκελ. Επρόκειτο για το δημοφιλή υπουργό Άμυνας, Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ο οποίος μάλιστα θεωρείτο και ένας από τους πιθανούς διαδόχους της Άνγκελα Μέρκελ. Όλα άρχισαν με ένα δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, όπου ο καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο υποστήριξε ότι εντόπισε στη διατριβή του Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, και κυρίως στο εισαγωγικό τμήμα της, αποσπάσματα, τα οποία δεν συνόδευε με τις δέουσες παραπομπές, αλλά εμφανίζονται στο κείμενο ως δικές του επισημάνσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle την περίοδο εκείνη. Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές. Ο Καρλ Τέοντορ παραιτήθηκε.

Το Μάιο του 2021 στη Γερμανία, ήταν η σειρά της υπουργού Οικογένειας της Γερμανίας, Φραντσίσκα Γκίφεϊ, να παραιτηθεί λόγω «προβλημάτων» που είχαν ανακύψει στο διδακτορικό της, καθώς το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου ανακάλεσε το βιογραφικό της.

Στην περίπτωση Πατούλη, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει κάποια παραίτηση, αλλά ούτε καν κάποια έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την διδακτορική διατριβή Πατούλη. Οι αρμόδιο, άγονται και φέρονται από τις διαστάσεις που θα λάβει το θέμα, αντί να τηρήσουν το θεσμικό τους ρόλο. Αλλά είπαμε. Αλλιώς λειτουργούν οι θεσμοί στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλιώς στην «μπανανία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter