Λογοκρισία αλά κινεζικά: Το Πεκίνο απαγόρευσε το «1984» και τη «Φάρμα των ζώων» του Τζορτζ Οργουελ

Λογοκρισία αλά κινεζικά: Το Πεκίνο απαγόρευσε το «1984» και τη «Φάρμα των ζώων» του Τζορτζ Οργουελ

Η κινεζική κυβέρνηση απαγόρευσε τα μυθιστορήματα του Τζορτζ ‘Οργουελ «Η Φάρμα των ζώων» και «1984», καθώς και το γράμμα «Ν» σε ένα νέο «κύμα» λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

Δυτικοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα αυξημένα επίπεδα καταστολής, τα οποία έρχονται μόλις λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος ότι θα καταργηθεί ο χρονικός περιορισμός της προεδρικής θητείας είναι το σημάδι ότι ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ «φλερτάρει» με την ιδέα να παραμείνει ισόβιος δικτάτορας.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα China Digital Times, η οποία εδρεύει στην Καλιφόρνια και ασχολείται με την θεματολογία της Κίνας, δημοσίευσε ρεπορτάζ για την λίστα με τους όρους αναζήτησης που απαγορεύθηκαν. Ανάμεσα τους βρίσκονται τα μυθιστορήματα «Η Φάρμα των ζώων» και «1984» του Τζορτζ Όργουελ, το γράμμα «Ν» και ο συνδυασμός των λέξεων «Σι Τσετούνγκ», που αποτελείται από το επίθετο του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ και το μικρό όνομα του Κινέζου κομμουνιστή και ιδρυτή και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Μάο Τσετούνγκ.

Στην ηλεκτρονική σελίδα Sino Weibo, η οποία αποτελεί την κινεζική εκδοχή του twitter, απαγορεύθηκαν πολλοί όροι ανάμεσα τους και οι λέξεις: διαφωνώ, προσωπολατρία, ισόβιος, αθανασία, μετανάστευση και αδιάντροπος.

Δεν έγινε αντιληπτό, όμως, γιατί απαγορεύθηκε ένα φαινομενικά αβλαβές γράμμα όπως το «N». Η φήμη που κυκλοφορεί στην Κίνα είναι το γράμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο για την έκφραση της διαφωνίας με το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα εφαρμόζει αυστηρή πολιτική λογοκρισίας στο διαδίκτυο, επειδή οι κινεζικές αρχές θεωρούν απειλή για την δημόσια ασφάλεια αρκετούς ξένους ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η λογοκρισία ενισχύεται από το «Μεγάλο Τείχος Προστασίας της Κίνας», το οποίο αποτελείται από ένα συνδυασμό μέτρων σε τεχνολογικό και νομοθετικό επίπεδο με στόχο να ελέγχεται στενά το διαδίκτυο. Εδώ και καιρό έχει αποκλειστεί η πρόσβαση των Κινέζων σε όλα τα δυτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube. Στο στόχαστρο της καταστολής βρέθηκε και ο δημοφιλής χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων Γουίνι το Αρκουδάκι όταν άρχισαν να κυκλοφορούν φωτογραφίες στο διαδίκτυο που τον συνέκριναν με τον Κινέζο πρόεδρο. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter