«Λογοκρισία» και στο Facebook θέλει ο Μπογδάνος – Ζητά 28.000€ για μια ανάρτηση

«Λογοκρισία» και στο Facebook θέλει ο Μπογδάνος – Ζητά 28.000€ για μια ανάρτηση

Ίσως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπογδάνος να μην αντέχει στην κριτική που του ασκείται στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο πρώην δημοσιογράφος (με ή χωρίς εισαγωγικά), που συνομίλησε πολλάκις με ακροδεξιούς, προκάλεσε συχνά το δημοκρατικό αίσθημα αλλά κατόρθωσε να βρεθεί στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα βάζει τώρα με όσους… διαφωνούν, τον επικρίνουν ή απλά τον τρολάρουν, μέθοδος με μεγάλη απήχηση στα κοινωνικά δίκτυα.

Εξάλλου και η τακτική του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στις αναρτήσεις του, μοιάζει περισσότερο με τρολάρισμα παρά με πολιτικές θέσεις. 

Αγνοεί πως ως δημόσιο πρόσωπο, όχι απλά οφείλει να δέχεται την κριτική και την σάτιρα, αλλά πρέπει να ζει και με αυτή.

Ίσως να προτιμά έναν μονόλογο, που οπωσδήποτε δεν έχει καμία σχέση με τη Δημοκρατία, ή ένα λιβάνισμα που θα ήταν και «ασορτί» με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη που υποτίθεται πως πρεσβεύει.

Μετά την ποινικοποίηση των meme που ζήτησε, σε γραμμή Αντώνη Σαμαρά, τα έβαλε τώρα με άλλη ανάρτηση στο Facebook και συγκεκριμένα στη σελίδα ΒΑΘΥ LUBEN, ανάρτηση που έκανε στις 7 Μαΐου του 2019 η Έλενα Σ, γράφοντας:

«Παιδιά σος ο μπογδανος κατω από το γραφείο μου. Γουάτ του ντου;», ανάρτηση που συνόδευσε με φωτογραφία.

Η δημοσίευση είχε μεγάλη απήχηση, συγκεντρώνοντας 500 αντιδράσεις και 200 σχόλια.

Και εδώ έρχεται η… λογοκρισία!

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος κατέθεσε αγωγή, με την οποία κατηγορεί την Έλενα Σ. για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και προσβολή προσωπικότητας.

Η πρώτη κατηγορία αφορά στο γεγονός ότι η εναγόμενη τράβηξε και δημοσίευσε σε δημόσιο group φωτογραφία του Μπογδάνου χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Η δεύτερη κατηγορία δεν αφορά τόσο στην αρχική δημοσίευσή της, όσο στο γεγονός ότι αντέδρασε θετικά με Facebook reactions σε επιθετικά σχόλια που άφησαν άλλα μέλη του group.

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος διεκδικεί τώρα αποζημίωση 20.000 ευρώ για προσβολή προσωπικότητας και 8.000 ευρώ για την προσβολή του δικαιώματος προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ζητά, επίσης, την επιβολή χρηματικής ποινής της τάξης των 5.000 ευρώ για κάθε μελλοντική αναφορά της Έλενας Σ. που συνιστά προσβολή στην προσωπικότητά του.

Στη δικογραφία, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος παραθέτει σχόλια που έγραψαν μέλη της ομάδας κάτω από την αρχική ανάρτηση της Έλενας Σ., τα οποία ο ίδιος βρίσκει προσβλητικά.

Θεωρεί, επίσης, ότι με αυτά τα σχόλια ο «μέσος αναγνώστης αποκομίζει την εντύπωση ότι «δεν χρήζω ουδεμίας εκτίμησης με βάση την ηθική και κοινωνική αξία μου, καθώς και την υπόληψή μου, με αποτέλεσμα να είμαι άξιος πάσης φύσεως προσβλητικών, εξευτελιστικών και βίαιων συμπεριφορών».

Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι με αυτή την ανάρτηση και τα σχόλια που ακολούθησαν «δημιουργήθηκε κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητά μου, αλλά και για την ίδια μου τη ζωή, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη το ότι κατά το παρελθόν, ήτοι στις 10-05-2012, υπήρξα θύμα περιστατικού άγριου ξυλοδαρμού, κατόπιν παρελθοντικής διαδικτυακής στοχοποίησής μου, με παρόμοιο τρόπο, ως άνω».

Τέλος, σημειώνει ότι τα γεγονότα αυτά του προκάλεσαν «μεγάλη θλίψη», «ψυχική ταραχή» και «στεναχώρια».

Δεν κινήθηκε εναντίον της παρά μόνον μετά την εκλογή του

Στις 13 Ιουνίου του 2019, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος βρέθηκε ως καλεσμένος στο στούντιο του 88.6, πρώην ραδιοφωνικό σταθμό του News 247. Είχαν περάσει λίγες μόνο μέρες από την ανακοίνωση της εκλογικής του καθόδου με τη Νέα Δημοκρατία.

Στο τελευταίο μέρος της ωριαίας εκπομπής, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος αναφέρθηκε στο περιστατικό, αλλοιώνοντας σημαντικά το περιεχόμενο της αρχικής δημοσίευσης.

Συγκεκριμένα ακολούθησε ο εξής διάλογος με τον Γιώργο Κυρίτση, ο οποίος ήταν επίσης καλεσμένος στην ίδια εκπομπή.

Κ.Μ.: Μπαίνω στο Luben και μετά μπαίνω στο Facebook του Luben …

Γ.Κ.: Μιλάμε για τη φορολόγηση, έχουμε σε 20 μέρες εκλογές, μόνο με την πάρτη σου ασχολείσαι ρε φίλε;

Κ.Μ.: Σου λέω κάτι σημαντικότερο από τη φορολόγηση.

Γ.Κ.: Πιο σημαντικό από τη φορολόγηση ότι έγραψε το Luben για σένα; Άντε πάμε να το ακούσουμε.

Κ.Μ.: Αν δεν θεωρείς, λοιπόν, σημαντικό το γεγονός ότι στο Luben στο Facebook , στο thread του ΒΑΘΥ LUBEN έχει μία ολόκληρη ανάρτηση για το “πώς θα δολοφονήσουμε τον Μπογδάνο, πιστόλι ή μαχαίρι, τι θα κάνουμε, που θα κρεμάσουμε τα άντερά του, ελάτε παιδιά να τον βρούμε” και ότι μία τύπισσα, η οποία λέγεται και Έλενα -θα το θυμηθώ το όνομα-, βγαίνει στο μπαλκόνι, με παίρνει φωτογραφία και λέει “ελάτε εδώ είναι τσακίστε τον στο ξύλo”, εάν νομίζεις ότι αυτό είναι μικρότερης σημασίας…

Γ.Κ.: Έκανες μήνυση;

Κ.Μ.: Βεβαίως.

Στην πραγματικότητα, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δεν είχε κινηθεί νομικά μέχρι εκείνη την ημέρα. Η αγωγή κατατέθηκε την 1η Αυγούστου του 2019, όπως φαίνεται στο δικόγραφο. Είχε ήδη εκλεγεί βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Επιδόθηκε στην Έλενα στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019, στη διεύθυνση του εργασιακού της χώρου, απ’ όπου είχε τραβήξει τη φωτογραφία, τέσσερις μήνες νωρίτερα.

Τι λέει η Έλενα Σ.

«Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν ήρθε η μήνυση ήταν να κατεβάσω το post και να επικοινωνήσω με τον δικηγόρο του κ. Μπογδάνου. Του είπα ότι “εγώ από την πλευρά μου κατέβασα το post, μπορείτε να ενημερώσετε και να το αφήσουμε εδώ”, αλλά δεν έγινε κάτι», δήλωσε η Έλενα Σ. στο VICE.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της παράνομης χρήσης προσωπικών δεδομένων, η ίδια σημειώνει ότι ο καθένας μπορεί να ανεβάσει φωτογραφία του, από τη στιγμή που ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είναι δημόσιο πρόσωπο.

Ταυτόχρονα, σχετικά με τον ισχυρισμό ότι θα μπορούσε να γίνει θύμα στοχοποίησης και ξυλοδαρμού λόγω της δημοσίευσης της φωτογραφίας -όπως είχε γίνει το 2012- η Έλενα Σ. σχολιάζει ότι δεν υπάρχει κάτι στη φωτογραφία που να μαρτυρά την τοποθεσία. «Δεν φαίνεται ούτε διεύθυνση, ούτε μαγαζιά πάνω στον δρόμο, μόνο η άσφαλτος και ο Μπογδάνος», λέει.

Η Έλενα Σ. υποστηρίζει ότι το περιεχόμενο της αρχικής ανάρτησης ήταν «καθαρά χιουμοριστικό». «Αντικειμενικά, ποτέ δεν θα μπορούσα να κατουρήσω κάποιον από το μπαλκόνι του γραφείου μου», λέει αναφερόμενη στις προτροπές των υπόλοιπων μελών την ομάδας, οι οποίες έγιναν σε εξίσου χιουμοριστικό ύφος και τις οποίες η Έλενα Σ. κατηγορείται ότι υιοθέτησε.

«Ίσως να φταίει ότι με τον κύριο Μπογδάνο έχουμε κι ένα generation gap», λέει.

Η Ελένα είναι 25 χρονών και μετακόμισε στην Αθήνα πριν από τρία χρόνια. Εργάζεται ως γραμματέας και παίρνει μισθό 550 ευρώ. Οι γονείς της είναι άνεργοι και κανένας από τους τρεις δεν έχει κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του. «Αν υπάρχουν φτωχοί άνθρωποι, είμαι σίγουρα μέσα σε αυτούς», λέει.

Η συζήτηση της αγωγής έχει προσδιοριστεί για τις 5 Μαρτίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Πληροφορίες: VICE

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter