«Λόλα, να ένα μήλο»

«Λόλα, να ένα μήλο»

Το φιλμάκι «Αγόρια στο ντους» ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και έφερε πιασάρικους τίτλους: «Σάλος με την ακατάλληλη ταινία», «Ερχεται βροχή μηνύσεων».

Τι κι αν από όσους είχαν ήδη πιάσει το καρφί στο χέρι για να σταυρώσουν τη δασκάλα που… τόλμησε να δείξει τη βραβευμένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση Παιδικού Κινηματογράφου ταινία στους μαθητές της δεν είχαν δει ούτε καρέ;

Μιας και είδα το εννέα λεπτών ταινιάκι, να ξεκαθαρίσω κάτι, καταρχάς ως προς το περιεχόμενο. Σε καμία περίπτωση δεν περιέχει κακοποιητικές ούτε ομοφυλοφιλικές σκηνές. Είναι μια τρυφερή ταινία η οποία μέσα από τη φιλική σχέση δύο πιτσιρικάδων θίγει ζητήματα όπως η εξοικείωση με το σώμα τους αλλά και τα επιβεβλημένα πρότυπα ματσίλας και «ανδρισμού» που επιβάλλει η πατριαρχική κοινωνία συνήθως στα αγοράκια.

Η ταινία απευθύνεται σε παιδιά άνω των δώδεκα. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός το έδειξε σε παιδιά λίγο μικρότερης ηλικίας. Μπορεί και να έκανε φάουλ. Συζητήσιμο. Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, και την ουσία. Η σχολική κοινότητα είναι ευαίσθητος μικρόκοσμος με ανήλικα και ενήλικα μέλη. Δεν είναι γήπεδο ούτε χώρος Ιεράς Εξέτασης. Αλίμονο στους γονείς και στην κοινωνία που ρίχνουν με τόση ευκολία εκπαιδευτικούς στην πυρά. Σκέφτηκε κανείς άραγε τι ζημιά, ίσως ανεπανόρθωτη, κάνει στα παιδιά όλη αυτή η αρνητική δημοσιότητα όταν η δασκάλα τους πέφτει θύμα ενός κυνηγιού μαγισσών, όταν στοχοποιείται ο ρόλος του εκπαιδευτικού; Με τρομάζει μια κοινωνία που ρίχνει στη βορά των τηλεοπτικών πάνελ εκπαιδευτικούς. Με τρομάζει μια κοινωνία όπου οι γονείς μηνύουν μια δασκάλα που βγήκε εκτός «ύλης» αλλά δεν αντιδρούν όταν τα νήπια κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, επειδή πάσχουμε από κτιριακές εγκαταστάσεις, που στοιβάζονται τα παιδιά μας σε σχολικές αίθουσες, που στην εκπαίδευση το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής είναι κόκκινο πανί και τα καλλιτεχνικά μαθήματα εξορίζονται από το λύκειο. Με τρομάζει ένα σχολείο όπου δεν ακούγεται η λέξη «δικαίωμα». Ας γυρίσουμε την εκπαίδευση στο «Λόλα, να ένα μήλο». Είναι πιο ασφαλές από το να διδάσκονται τα παιδιά μας κοινωνιολογία. «Στο μυαλό είναι ο στόχος…».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter