Λονδίνο: Απορρίφθηκε προσφυγή για έγκριση του κοινοβουλίου σε περίπτωση αποχώρησης από τον ΕΟΧ

Λονδίνο: Απορρίφθηκε προσφυγή για έγκριση του κοινοβουλίου σε περίπτωση αποχώρησης από τον ΕΟΧ

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε σήμερα μια νέα προσφυγή που ζητούσε να υποχρεωθεί η βρετανική κυβέρνηση να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου πριν προχωρήσει στην αποχώρηση από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

“Οι παρούσες αιτήσεις είναι πρόωρες και, για αυτόν τον λόγο, απορρίπτουμε το αίτημα δικαστικής εξέτασής τους” ανέφεραν στην απόφασή τους οι δύο δικαστές.

Στον ΕΟΧ μετέχουν οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Είναι δηλαδή μια διευρυμένη κοινή αγορά που διέπεται από τις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και προσώπων.

Η προσφυγή είχε υποβληθεί από τον Πίτερ Γουίλντινγκ, τον πρόεδρο της ομάδας μελετών British Influence, τον Άντριαν Γιάλαντ, έναν συντηρητικό λομπίστα που είχε ψηφίσει υπέρ του Brexit και άλλα τέσσερα πρόσωπα που ζήτησαν να μην κατονομαστούν και αναφέρονται μόνο με τα αρχικά W, L, T και B. Όλοι τους είναι υποστηρικτές ενός “ήπιου” Brexit με το οποίο η Βρετανία θα διατηρούσε την πρόσβασή της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Επικαλούμενος το άρθρο 127 της συνθήκης του ΕΟΧ, που αφορά τους όρους εξόδου από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ο Τζορτζ Πέριτζ, ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε τους Γουίλντινγκ και Γιάλαντ, υποστήριξε ότι θα ήταν παράνομο να προκαλέσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από τον ΕΟΧ χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Η θέση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό είναι σαφής. Δεδομένου ότι η Βρετανία έχει συνυπογράψει τη συνθήκη του ΕΟΧ ως χώρα-μέλος της ΕΕ, θα πάψει να είναι μέλος του ΕΟΧ μόλις αποχωρήσει από την ΕΕ, όπως είχε δηλώσει ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ στα τέλη Νοεμβρίου. Σήμερα, ο δικηγόρος Τζέιμς Ίντι που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση είπε ότι το αίτημα που διατυπώθηκε ήταν “πρόωρο και για αυτό θα πρέπει να απορριφθεί”.

Η κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου. “Δεν θα είμαστε πλέον μέλος της ενιαίας αγοράς και θα επιδιώξουμε μια νέα εταιρική σχέση με την ΕΕ” είπε ένας εκπρόσωπος της.

Από την πλευρά τους, ο Γιάλαντ και ο Γουίλντινγκ εκτιμούν ότι δεδομένου ότι το αίτημά τους δεν εξετάστηκε επί της ουσίας, παραμένει εν ισχύ. Άφησαν μάλιστα να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα προσφύγουν ξανά στη δικαιοσύνη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter