Λονδίνο: Γονείς πέταγαν από τα παράθυρα μωρά για να τα πιάσουν στο έδαφος

Λονδίνο: Γονείς πέταγαν από τα παράθυρα μωρά για να τα πιάσουν στο έδαφος

Φρικτές είναι οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως από τους ενοίκους του 27οροφου πύργου του Λονδίνου που τυλίχθηκε στις φλόγες, προκαλώντας τον θάνατο 6 νεκρών, μέχρι τώρα, τον τραυματισμό δεκάδων, ενώ πολλοί είναι και οι αγνοούμενοι.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ενοίκων και γειτόνων που διασώθηκαν, όπως εκείνη της 25χρονης Αλίσα, η οποία διαμένει σε απόσταση πέντε λεπτών από τον Grenfell Tower και η οποία ήταν έξω για φαγητό με τον αδελφό της μέχρι αργά λόγω Ραμαζανιου και όταν επέστρεψαν είδαν το κτίριο στις φλόγες.

“Ημουν εκεί από τις 1.45πμ, η φωτιά φούντωνε και έβγαινε εκτός ελέγχου. Ήταν 50 άνθρωποι εκεί, οικογένειες που ούρλιαζαν, ειδικά μια οικογένεια την οποία παρηγορούσα καθώς στον 23ο όροφο είχε την θεία της με τα παιδιά της”, αναφέρει η Αλίσα, την οποία επικαλείται η Guardian.

“Η αστυνομία στεκόταν εκεί και μας έλεγε να κάνουμε πίσω, δεν είχε καμία πληροφορία. Τα πυροσβεστικά οχήματα και τα ασθενοφόρα δεν έφθασαν πριν από τις 2.15πμ ή τις 2.30πμ και είδαμε μόνο τρία, παρότι μπορεί να υπήρχαν και άλλα από την άλλη πλευρά. Ενα αυτοκίνητο ήταν παρατημένο στη μέση του δρόμου και κανένας δεν γνώριζε ποιος ήταν ο οδηγός του, επομένως τα πυροσβεστικά και τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν. Οι ένοικοι μας έλεγαν ότι δεν υπήρξε συναγερμός για φωτιά, ο κόσμος έλεγε ότι τους χτύπαγαν την πόρτα και τους φώναζαν ‘φύγετε από το σπίτι, φύγετε από το σπίτι’ “.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, κάποιος έριξε ένα μωρό από το παράθυρο του φλεγόμενου κτιρίου, το οποίο έπιασε ένας από τους γείτονες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο του δυστυχήματος.

Η Σαμίρα Λαμράνι είπε ότι είδε μια γυναίκα να προσπαθεί να σώσει το μωρό της πετώντας το από το παράθυρο του “ενάτου ή δεκάτου ορόφου”, ενώ από κάτω περίμενε κόσμος για να το πιάσει.

“Οι ένοικοι έβγαιναν στα παράθυρα των διαμερισμάτων τους ουρλιάζοντας. Τα παράθυρα ήταν μισάνοιχτα, μια γυναίκα έκανε χειρονομίες ότι πρόκειται να πετάξει το μωρό της και αν μπορεί κάποιος να το πιάσει. Ένας άνδρας έτρεξε και κατάφερε να το πιάσει”.

“Η φίλη της κόρης μου είπε ότι παρατήρησε κάποιον που είχε φτιάξει ένα είδος αυτοσχέδιου αλεξίπτωτου με το οποίο προσπαθούσε να πέσει από το παράθυρό του”.

“Όσο κοίταζα πάνω, από όροφο σε όροφο υπήρχαν αμέτρητοι άνθρωποι. Κυρίως παιδιά, οι ψιλές φωνές τους θα αντηχούν για πολύ καιρό στα αυτιά μου. Τα άκουγα να φωνάζουν για βοήθεια”.

Μια ένοικος είδε μια γυναίκα να πετάει τον γιο της, που ήταν περίπου πέντε ετών, από το παράθυρο του πέμπτου ή έκτου ορόφου.

Η εταιρεία που πραγματοποίησε τις εργασίες μόνωσης στον Πύργο Γκρένφελ, η Harley Curtain Wall, χρεοκόπησε μετά την ανακαίνιση του κτιρίου.

«Υπήρχαν άνθρωποι από τους πρώτους ορόφους του πύργου που πηδούσαν στο κενό», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο Sky News.

ΠΡΟΣΟΧΗ ακολουθούν “σκληρές” μαρτυρίες :

«Στα 29 χρόνια που εργάζομαι ως πυροσβέστης δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», δήλωσε η επικεφαλής της πυροσβεστικής:

«Παίζοντας
με την φωτιά» – Το κείμενο των κατοίκων για τις αστοχίες και τις παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας:

Ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψιν για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter