Λονδίνο: κλείνει την πόρτα σε όσους Ουκρανούς δεν έχουν συγγενείς στη Βρετανία

Λονδίνο: κλείνει την πόρτα σε όσους Ουκρανούς δεν έχουν συγγενείς στη Βρετανία

Αν και το Λονδίνο υποσχέθηκε να χαλαρώσει τις προϋποθέσεις υποδοχής Ουκρανών με οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, η βρετανική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορά της σε όλους τους πρόσφυγες. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Κυριακή 27/02 ότι οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου δύνανται να φέρουν στη χώρα στενούς συγγενείς τους που ζουν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, υπό αυτήν την προϋπόθεση μπορούν να «βρουν καταφύγιο» στη Βρετανία περίπου 100.000 άνθρωποι.

Σε ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δήλωσε «Οι βιομετρικές επαληθεύσεις και (οι έλεγχοι) ασφαλείας είναι ουσιαστικής σημασίας (…) και θα παραμείνουν» και τόνισε πως κάτι τέτοιο «Είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των Βρετανών».

Εάν οι συγγενείς «των Βρετανών» δεν πληρούν τα συνήθη κριτήρια (για να τους δοθεί βίζα) αλλά περάσουν τους ελέγχους ασφαλείας, «θα τους δώσουμε την άδεια να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε η Πατέλ. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους Βρετανούς και «σε κάθε μόνιμο κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου» να φέρει στη χώρα τους στενούς συγγενείς του.

Ο Κέβιν Φόστερ, υφυπουργός Μετανάστευσης σε ανάρτησή του στο Twitter –η οποία στη συνέχεια κατέβηκε– ανέφερε ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στη χώρα ως εποχιακοί εργάτες.

Η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση της κυβέρνησης να δεχτεί μόνο στενούς συγγενείς των Ουκρανών μονίμων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε να αρθούν οι προϋποθέσεις για όλους τους Ουκρανούς που το επιθυμούν, «όπως το κάνουν οι άλλες χώρες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter