Λονδίνο: Ψάχνουν τον νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιήσαν κατά του Σκριπάλ, του πρώην διπλού κατασκόπου

Λονδίνο: Ψάχνουν τον νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιήσαν κατά του Σκριπάλ, του πρώην διπλού κατασκόπου

Η βρετανική αστυνομία προσπαθεί να προσδιορίσει την προέλευση του νευροτοξικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην δολοφονική επίθεση κατά του πρώην διπλού ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, η οποία έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις του Λονδίνου με τη Μόσχα.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια έπεσαν θύματα απόπειρας δολοφονίας με τη χορήγηση νευροτοξικού παράγοντα, ο οποίος έχει εντοπισθεί, ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας Μάρκ Ρόουλι.

Αυτό «θα συμβάλει στον προσδιορισμό της πηγής» της τοξικής ουσίας, πρόσθεσε, αρνούμενος ωστόσο να διευκρινίσει ποια είναι αυτή. «Ο ρόλος μας είναι να εντοπίσουμε ποιος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά και τον λόγο για την διάπραξη αυτής της ενέργειας», είπε.

Ενας νευροτοξικός παράγοντας είναι μία χημική ουσία που δρα επί του νευρικού συστήματος. Μεταξύ των πιο γνωστών περιλαμβάνονται το σαρίν και ο παράγοντας VX, που χρησιμοποιήθηκε για την δολοφονία τον Φεβρουάριο 2017 στη Μαλαισία του ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ-ουν.

Σύμφωνα με πηγές των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας που επικαλείται η βρετανική ταμπλόιντ The Sun, μόνο ορισμένα εργαστήρια στον κόσμο είναι σε θέση να παράξουν μία τέτοια τοξική ουσία, ανάμεσά τους τα εργαστήρια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο Γιασένοβο, κοντά στη Μόσχα, γεγονός που αυξάνει τις υποψίες κατά της Ρωσίας.

«Δώρο»

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του βρέθηκαν την Κυριακή αναίσθητοι σε παγκάκι κοντά σε εμπορικό κέντρο της πόλης Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας.

Σήμερα παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα The Times, «φαίνεται ότι ο Σκριπάλ δεν θα επιζήσει», ενώ οι γιατροί διατηρούν κάποιες ελπίδες για την κόρη του.

Ενας αστυνομικός, ο ένας από τους πρώτους που έφθασαν επί τόπου για να βοηθήσουν τα δύο θύματα, νοσηλεύεται επίσης. «Μιλάει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή», δήλωσε στο BBC η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ.

Σύμφωνα με τους Times, η αστυνομία προσπαθεί να αποσαφηνίσει εάν η κόρη του Σκριπάλ, η οποία έφθασε στη Βρετανία προερχόμενη από τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα φέρνοντας μαζί της «ένα δώρο από φίλους», εισήγαγε η ίδια με τον τρόπο αυτόν τον νευροτοξικό παράγοντα στη Βρετανία. Μία άλλη υπόθεση είναι ότι το δηλητήριο ψεκάστηκε επάνω τους ή χορηγήθηκε μέσω της τροφής ή του ποτού τους.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι έρευνες στρέφονται και προς την περίπτωση του θανάτου το 2012 της συζύγου του Σκριπάλ από καρκίνο, καθώς και στον αιφνίδιο θάνατο του αδελφού του πριν από δύο χρόνια και του γιου αυτού του τελευταίου πέρυσι στην Αγία Πετρούπολη από ασθένεια του ήπατος.

«Ψυχραιμία»

Η υπόθεση Σκριπάλ δημιούργησε νέα ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Μόσχα, η οποία «εξελίσσεται σε όλο και μεγαλύτερη απειλή», σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Αμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον (ITV1).

«Δεν βλέπω με ποιον τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε διπλωματικές σχέσεις με μία χώρα που δολοφονεί ανθρώπους στο βρετανικό έδαφος», έγραψε στο Twitter ο Νικ Μπόουλς βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στράφηκε ήδη από την Τρίτη κατά της Μόσχας, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «από ποικίλες πλευρές κακόβουλη και ταραχοποιό δύναμη», προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας που κατήγγειλε μία «αντιρωσική εκστρατεία».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναφέρθηκε στην περίπτωση διπλωματικού μποϊκοτάζ του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, ενώ ο βρετανικός Τύπος έγραψε, επικαλούμενος πηγές του Μπάκιγχαμ, ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ , πρόεδρος της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, δεν θα παραστεί στη διοργάνωση.

Η Αμπερ Ραντ εμφανίσθηκε σήμερα περισσότερο επιφυλακτική δηλώνοντας ότι είναι πρόωρο να αποδοθούν ευθύνες. «Οταν θα έχουμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία γι΄αυτό που συνέβη, θα αποδώσουμε ευθύνες…Πρέπει να είμαστε πολύ μεθοδικοί, να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να βασισθούμε σε γεγονότα και όχι σε φήμες».

Στο Σάλσμπερι, η αστυνομία συνεχίζει την έρευνα ανασυνθέτοντας τις μετακινήσεις του Σκριπάλ και της κόρης του. Οι δύο τους γευμάτισαν στην πιτσαρία Zizzi, όπου αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο πρώην διπλός πράκτορας ήταν πολύ ταραγμένος και στη συνέχεια πήραν ένα ποτό στην παμπ The Mill.

Πρώην συνταγματάρχης των μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού στρατού, ο Σεργκέι Σκριπάλ κατηγορήθηκε για «εσχάτη προδοσία», για την παράδοση πληροφοριών στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, και είχε καταδικασθεί το 2016 σε φυλάκιση 13 ετών. Το 2010, περιελήφθη σε ανταλλαγή κρατουμένων που οργανώθηκε ανάμεσα στη Μόσχα, το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον και είχε εγκατασταθεί στην Αγγλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter