Λοράν Μπινέ: Η Αριστερά σηκώνει παντού κεφάλι

Λοράν Μπινέ: Η Αριστερά σηκώνει παντού κεφάλι

Μια συζήτηση με τον Γάλλο συγγραφέα που ξεκινά από τον Ράινχαρντ Χάιντριχ και καταλήγει στον Τραμπ και τη Λεπέν_x000D_
_x000D_

Συνέντευξη στον Ορέστη Φωκιανό

Η συμπεριφορά του Τραμπ δεν μπορεί να μη μας θυμίσει εκείνη του Χίτλερ το 1933» λέει στο Documento ο Λοράν Μπινέ, ο βραβευμένος Γάλλος συγγραφέας που υπέγραψε το «HHhH – Himmlers Hirn heisst Heydrich (O Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ)», ένα συναρπαστικό πολυπρισματικό έργο-πανοραμική εικόνα του Γ΄ Ράιχ (στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος), πηγή έμπνευσης για το φιλμ «Ανθρωποειδές» που βγήκε αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες.

Το ιστορικό μυθιστόρημα «HHhH», που ταλαντεύεται ανάμεσα σε βιογραφία του Χάιντριχ και ιστορία του ναζισμού περιγράφοντας με καθηλωτικό τρόπο την οργανωμένη από τους Βρετανούς δολοφονία του «δημίου της Πράγας» και δεξί χέρι του Χάινριχ Χίμλερ, χάρισε στον Λοράν Μπινέ το βραβείο Γκονκούρ πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα το 2010, μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις της γαλλικής λογοτεχνίας. Ο Γάλλος συγγραφέας που διδάσκει Γαλλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Σεν Ντενί μάς εξηγεί γιατί «οι επαναστάσεις δεν γίνονται σε μια μέρα. Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε υπό την πίεση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ελπίδα δεν έχει πεθάνει».

Μπορείτε να μας σκιαγραφήσετε την προσωπικότητα του Ράινχαρντ Χάιντριχ, να μπείτε στο μυαλό του ανθρώπου που έμεινε στην ιστορία ως το «ξανθό κτήνος» και ο «άνθρωπος με καρδιά από σίδερο»;

Δεν έχω ιδέα τι σκεφτόταν ο Χάιντριχ. Δεν ξέρω τι υπάρχει στο μυαλό των ανθρώπων, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ναζί γραφειοκράτες. Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι πως δεν κολλάει στον ορισμό της «κοινοτοπίας του κακού» που η Χάνα Αρεντ εφάρμοσε στην περίπτωση του Αϊχμαν. Ο Χάιντριχ, βιολονίστας, ξιφομάχος, πιλότος καταδιωκτικού αεροσκάφους, ανυπέρβλητος αστυνομικός, είχε εξαιρετικά χαρίσματα. Ψηλός και ξανθός με γαλάζια μάτια, ενσάρκωσε το ιδεώδες της άριας φυλής όπως το ονειρεύονταν οι ναζί, ενώ δρούσε με τους μικρόσωμους καστανούς, από τον Χίτλερ μέχρι τον Χίμλερ και τον παχύσαρκο Γκέρινγκ και τον κουτσό Γκέμπελς.

Ποιες ήταν τελικά οι συνθήκες της Τελικής Λύσης; Πότε, πώς και γιατί οι διευθύνοντες τη Γερμανία έλαβαν την απόφαση να την εφαρμόσουν;

Το μικρόβιο της Τελικής Λύσης υπάρχει στο «Ο αγών μου», δηλαδή από το 1925. Ο Χίτλερ εξαγγέλλει το πρόγραμμα: «Σε περίπτωση πολέμου η εβραϊκή φυλή θα εξοντωθεί». Τον Ιανουάριο του 1942 στη Βάνζεε οι ναζί υπό την προεδρία του Χάιντριχ συμφωνούν για τους όρους διαπεραίωσης από τη διαδικασία εξολόθρευσης από τους παραστρατιωτικούς Einsatzgruppen των ναζί μέχρι τη βιομηχανική διαδικασία (τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης και τους θαλάμους αερίων).

Υπάρχουν ίχνη των ναζί στη σημερινή Δύση;

Φυσικά και υπάρχουν ίχνη ναζί. Η άκρα δεξιά είναι ενεργή στην Ευρώπη. Αλλά είναι κυρίως στις ΗΠΑ που η κατάσταση είναι ανησυχητική. Η συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να μη θυμίζει εκείνη του Χίτλερ το 1933. Η διαφορά είναι πως ο Χίτλερ ήταν ένας φανατικός, ενώ ο Τραμπ είναι ένας επιχειρηματίας. Αλλά αν ο Τραμπ είναι έτοιμος να προκαλέσει έναν πόλεμο με την Κίνα για να χτίσει ακίνητα στην Ταϊβάν, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Ποια είναι η άποψη σας για την απήχηση της γαλλικής ακροδεξιάς και τη δημοφιλία της Μαρίν Λεπέν ;

Η Μαρίν Λεπέν είναι όπως όλα τα κινήματα της άκρας Δεξιάς προτού καταλάβουν την εξουσία. Προσποιείται πως ανησυχεί για τον λαό. Αλλά στον εθνικοσοσιαλισμό αυτό που μετράει δεν είναι το κοινωνικό αλλά το εθνικό.

Τι πιστεύετε για την Αριστερά στη Γαλλία; Ο Μπενουά Αμόν θα καταφέρει να τη συσπειρώσει;

Η Αριστερά είναι μια ιδέα που δεν θα πεθάνει ποτέ. Αλλά σίγουρα ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν, ο οποίος έχει αμφισβητηθεί περίπου όσο και το δικό σας ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αυτός που θα τη σώσει. Βλέπουμε παντού στον κόσμο την Αριστερά να σηκώνει κεφάλι: Σάντερς, Κόρμπιν, Podemos. Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε υπό την πίεση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ελπίδα δεν έχει πεθάνει. Οι επαναστάσεις δεν γίνονται μέσα σε μια ημέρα. Αυτήν τη χρονιά είναι η επέτειος των 100 χρόνων της επανάστασης των μπολσεβίκων: πριν από το 1917 είχε λάβει χώρα το 1905. Αρα η επόμενη φορά θα είναι και η σωστή. Και αν όχι, θα είναι αυτή που θα ακολουθήσει.

Να κλείσουμε με την ταινία «Ανθρωποειδές» που αναφέρεται στην ομώνυμη επιχείρηση, μια από τις πιο τολμηρές και ηρωικές του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Πόσο πιστό είναι το φιλμ στην ιστορία;

Δεν έχω δει την ταινία, δεν έχει βγει ακόμη στη Γαλλία. Αλλά ένα άλλο φιλμ που εμπνεύστηκε από το «HHhH» θα διανεμηθεί την άνοιξη στη Γαλλία και στην Ευρώπη ‒ ο Τζέισον Κλαρκ υποδύεται τον Χάιντριχ και η Ρόζαμουντ Πάικ τη σύζυγό του. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter